Olajok eredete: tűlevelű illóolajok

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Ez a bejegyzés néhány olyan illóolajra összpontosít, amelyekről talán még nem is tudod, hogy szükséged van rájuk.

Az illóolajok ezen sajátos csoportja fenyőfélékből származik, és a doTERRA legjelentősebb környezetvédelmi kezdeményezései közé tartoznak. A fenntartható, környezettudatos beszerzés és a Co-Impact Sourcing erőfeszítések még különlegesebbé teszik ezeket az illóolajokat.

 

Mik a tűlevelű illóolajok?

Az ilyen típusú illóolajok a tűlevelű fák - fenyő és lucfenyő - tűleveleiből származnak. Számos ilyen illóolaj esetében a faanyagot is felhasználják az illóolaj-készítés során, de a fák védjegyszerű illatának és előnyeinek elsődleges forrása az örökzöld tűkben található illékony vegyületek. A tűlevelű illóolajokat leggyakrabban friss, élénkítő és erdei illatukkal jellemzik.

Ebben a bejegyzésben megismerheted a fekete lucfenyőolajat, ciprusolajat, Douglas fenyőolajat és a szibériai fenyőolajat, és jobban megértheted a köztük lévő különbségeket. Bár rokon eredetük miatt van bennük némi hasonlóság, mindegyik tűlevelű illóolaj sajátos aromát és hihetetlen előnyök gyűjteményét kínálja.

 

Fekete lucfenyő olaj (Black Spruce)

A fekete luc illóolaj a tűolajok igazán különleges tagja, köszönhetően ismerős származási helyének: a hatalmas kanadai tundrának. A fekete lucfenyő végigsöpör Kanada északi táján, mivel egész évben képes boldogulni a fagyos hidegben. Ennek a lucfenyőfajtának vékony törzse van, szürke, pikkelyes kéreggel és rövid kékeszöld tűkkel, amelyek a rugalmas ágak mentén különálló sorokban nőnek. Ezeket az ágakat és tűket a doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezése révén felelősségteljesen gyűjtjük össze, és alakítjuk át az általunk ismert és szeretett illóolajokká.

A fekete lucfenyő illóolaj aromája hűvös, fás és élénkítő. Helyi használat esetén kifejezetten nyugtató érzést kelt a bőrben, valamint tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az egészséges bőr megjelenésében. Párologtatva a Black Spruce illóolaj üdvözli a kanadai erdők nyugodt illatát otthonodban.

Miért válaszd a fekete lucfenyő olajat?

A tűlevelűek családjába tartozó feketefenyő olaj közös jellemzői rokonaihoz hasonlóak, például jót tesz a bőrnek és a hajnak, és nyugtató, földelő illatú. A kamfén és a delta-3-karén jelentős koncentrációja miatt azonban a fekete lucfenyő illóolaj erőteljes felülettisztító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek tökéletesek az otthoni használatra vagy a mindennapi testápolási rutinokhoz.

 

Ciprusolaj (Cypress)

A Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos ciprusfa egy buja örökzöld, amely kivételes magasságra képes megnőni. A többi örökzöld illóolajnál valamivel kevésbé tűszerű, a ciprusfa lombja szoros, pikkelyszerű fürtökre hasonlít, amelyek élénkzöld színűek. Ezek a rugalmas és illatos ágak lágyabbak, mint a listán szereplő átlagos tűlevelűek, de a többi tűlevelű illóolajhoz hasonló (mégis gyönyörűen eltérő!) tulajdonságokkal rendelkező illóolajat adnak. 

A ciprus illóolaj ropogós, tiszta, erdei illatú, így tökéletes választás párologtatva, ha élénkítő aromatikus löketet vagy friss, nyugtató illatot keresel meditáció közben. Masszázs során hűsítő érzést biztosít a bőrnek. Kémiai összetétele, beleértve az α-pinen vegyületet, hatékony helyileg alkalmazható tisztító tulajdonságokkal ruházza fel a háztartási felületeket és a bőrt. 

Miért válaszd a ciprusolajat? 

A ciprus illóolaj aromájának energetizáló frissessége tökéletessé teszi a professzionális vagy otthoni gyógyfürdői élményekben való használatra, legyen szó akár párologtatásról, akár a nyugtató masszázzsal való párosításról. A ciprus illóolaja különösen magas a monoterpéneknek nevezett kémiai vegyületekben is, amelyek erőteljes kiegészítője a bőrápolásnak, mivel javítja a bőr megjelenését.

 

Douglas fenyő olaj (Douglas fir)

A Douglas fenyő az Észak-Amerikában őshonos fenyőfélék családjába tartozó, nagyméretű, robusztus fenyőfajta. Ez a toronymagas fenyő több mint 30 méter magasra is megnőhet, és puha, lapos, zöld fenyőtűi jellemzik. A doTERRA a Douglas fenyő illóolaj előállításához használt tűleveleket és ágakat felelősségteljesen Új-Zélandról szerzi be, ahol az invazív faj veszélyezteti a természetes tájat. Ez a kezdeményezés gondoskodik Új-Zéland természetes ökológiájának gondozásáról, miközben egy gyönyörű és sokoldalúan felhasználható terméket, a Douglas fenyő illóolajat állítja elő. 

A Douglas fenyő illóolajnak kifejezetten légies, zöldes, fenyő illata van, amely párologtatva különösen energizálóan hathat a környezetre. Az α-pinenben és b-pinenben egyaránt gazdag kémiai összetételű Douglas fenyő illóolaj erős felülettisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Néhány csepp egy szórófejes flakonban hatékony otthoni tisztítószert eredményez, amely élénkítően tiszta illatot hagy maga után.

Miért válaszd a Douglas fenyőolajat?

Míg minden tűs illóolaj hasznos bőrnyugtató és helyi tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, a Douglas fenyő illóolaj egyedülállóan és erőteljesen tisztító. Serkentő aromájával kombinálva a Douglas fenyő illóolaj ideális kiegészítője a személyes arctisztítóknak, testápolóknak és szappanoknak.

 

Szibériai fenyő olaj (Siberian fir)

A szibériai fenyő egy magas és hajlékony fenyőfajta, amely hamvas színű kérgéről, toronymagasságáról és bölcs koráról ismert (akár 200 évig is élhet). Az illóolaj-vegyületeket tartalmazó tűlevelei a többi fenyőfához hasonlóan puhák és laposak, de jellegzetes világoszöld színűek és erős természetes illatúak. Ezeket a tűket a hajlékony gallyakkal együtt szedik le, hogy a kellemes és erdei illóolajat, a szibériai fenyő illóolajat előállítsák.

A szibériai fenyő illóolaj aromája friss, fás és energetizáló. Ez és a bőrnek nyújtott nyugtató érzés tökéletes kiegészítője a kívánt területeken végzett élénkítő masszázsnak megerőltető tevékenység előtt vagy után. A szibériai fenyő illóolaj párologtatva felemelő környezetet teremt, és az érzékeket egy stimuláló erdei kikapcsolódásba vonja be.

Miért válaszd a szibériai fenyő olajat?

A szibériai fenyő illóolaj a Douglas fenyőolaj és a fekete lucfenyő számos bőrnyugtató hatásával azonos, és gyengéd, mégis kiegyensúlyozó aromája különösen jól illik az arc- és bőrápoláshoz. A szibériai fenyő illóolaj szintén az egyik legjobb választás a különböző diffúzorkeverékekhez, és friss, békés aromájú jegyeivel kiegészítheti az összes kedvenc fűszerolajad, citrusolajad és faolajad. 

 

Akár már ismered ezeket a tűs illóolajokat, akár ez volt az első bemutatkozásuk, reméljük, hogy minden eddiginél több okot adtunk arra, hogy megszeresd az illóolajok e különleges csoportját. Ha mást nem is, reméljük, hogy legalább egy értékes tanulsággal távozol: ha szükség van rá, fordulj a tűs illóolajokhoz!

 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek