Biztonságos tárolóedények illóolajoknak

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel. 

 

Amikor az illóolajok erejéről van szó, néha aggályokat hallunk azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú edényeket használjunk folyadékokhoz és illóolajokat tartalmazó barkácstermékekhez. Bár igaz, hogy az olaj felold néhány műanyagot, vannak más tartályok is, amelyek teljesen biztonságosak.

Biztonságos anyagok 

Többféle tartály létezik, amelyek használata biztonságos. Ezek közé tartozik az üveg, az acél és a kiváló minőségű műanyag, az úgynevezett HDPE vagy nagy sűrűségű polietilén. 

Üveg. Bármely barkács recepthez javasoljuk, hogy használj üveg spray-palackokat vagy üvegedényeket a bőrradírok, testápolók stb. tárolására. Ennek az az oka, hogy az üveg áthatolhatatlan az illóolajokkal szemben, és tökéletes tárolóeszköz a barkácstermékek frissen tartásához. Az üveg is nagyon könnyen tisztítható a tartályban lévő olajok használata után, csak vízre és szappanra van szükség a maradék olaj eltávolításához. 

Acél. A doTERRA roll-onok és a doTERRA Touch termékcsalád acélból készült görgős golyókkal rendelkeznek. Az acélgörgős golyók nemcsak jobb minőségűek, hanem az alkalmazás jobb irányítását is lehetővé teszik. Ez elősegíti, hogy az acél az olajokkal szemben is áthatolhatatlan és könnyen tisztítható. A rozsdamentes acél vizes palackok kiváló választást jelentenek, ha aggódsz az üvegpalack leejtése vagy eltörése miatt. 

HDPE. Műanyagok, amelyeket kifejezetten illóolajokhoz használnak kupakokban, diffúzorokban, nyílásokban stb. HDPE-ből, más néven 2-es számú műanyagból készülnek. Ez a nagyon jó minőségű műanyag erősebb kötésekkel és hosszabb lánchosszal rendelkezik, amelyet az illóolajok nem törnek fel. A HDPE műanyagokat nem befolyásolják az illóolajok.

A hígítás számít 

Az illóolajok esetében a hígítás aránya számít. Valószínűtlen, hogy a barkácsprojektekben használt hígított illóolajok koncentrációja elég magas ahhoz, hogy kölcsönhatásba lépjenek a tárolóedénnyel. Azonban jobb, ha biztonságban vagyunk, és barkácstermékekhez üveget használunk, különösen akkor, ha néhány hétig vagy hosszabb ideig szeretnéd tárolni egy házi készítésű tisztítószert vagy testápoló terméket.

Hasonlóképpen, az illóolajok használata az italokban szintén nagymértékben hígítja az olajat.

Azonosító kódok 

Nem tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy a műanyag vizes palack biztonságos-e vagy sem? A műanyagoknak van egy azonosító kódja, amely segít azonosítani, hogy a tartály milyen típusú műanyagból készül. Valójában valószínűleg sokszor láttad – ez az a szám, amelyet üldöző nyilak vesznek körül. Jelenleg hétféle műanyagot jelöltek ki. Ezt a rendszert 1988-ban hozták létre, amikor egyre többen kezdtek részt venni az újrahasznosításban. 

Egyéb tárolók

Néhányan kíváncsiak lehetnek az alumínium tartályokra. Nem számolnánk azzal, hogy az illóolajok alumínium tartályokban, például vizes palackokban történő használata során problémák merülnek fel. Javasoljuk, hogy adj hozzá egy csepp olajat a tartály külsejéhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az olaj felhordása után néhány percen belül nem változik-e az alumínium. 

Egy másik gyakori műanyagtípus, a PET (1-es számú műanyag) szintén ellenáll az illóolajoknak, és biztonságosan használható. De mi a helyzet a többi műanyagtípussal? Némelyik biztosan nem jó ötlet. Sok illóolaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyes műanyagokat feloldanak. Például a polisztirolt (6-os számú műanyag) a citromolajban lévő d-limonén könnyen feloldja. A citromolaj megzavarja a van der Waals-erőket, ami miatt a polisztirolláncok szétszakadnak egymástól. De más műanyag edények is működhetnek, ha nem használják újra, és ha csak kis mennyiségű olajat adnak hozzá nagy hígítási arányban. Ha nem vagy biztos benne, hogy egy műanyag ellenálló-e, végezd el ugyanazt a vizsgálatot, mint az alumínium esetében. Adj egy csepp olajat az edény külső felületére, és győződj meg róla, hogy néhány perc elteltével a műanyag nem változik. 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek