Japán menta (japanese mint) Mentha canadensis


doTERRA japán menta (mentha canadensis)


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Egy kristálytiszta patak partján sétálva energikusnak, ébernek és erősnek érzed magad. Egy mély lélegzetvétel, és az érzékeid mintha megelevenednének. A japán menta finoman édes, hűvös aromája tölti be a levegőt. A japán menta növénynek számos felhasználási módja van, és így a illóolajának is. Párologtass japán mentát otthonodban vagy irodában, hogy friss, felemelő és vibráló légkört teremtsen. A japán mentaolaj nagy mennyiségű mentolt tartalmaz, ami hozzájárul erős, mentolos illatához. Használd a japán mentaolajat masszázsban, hogy hűsítő hatást fejtsen ki a testmozgás után. Kellemes aromájú kiegészítője lehet a barkácsolt testápolási termékeknek. Hűsítő egy forró napon, használd a japán menta olajat helyileg, a frissítő és fiatalító érzéshez.

 


A japán menta mint növény – latin nevén Mentha canadensis – egy Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában egyaránt őshonos mentafaj. Számos felhasználási módja van, az évelő növény leveléből és szárából pedig gőzlepárlással állítják elő a japán menta esszenciális olajat. Habár hasonlít a borsmentaolajhoz, a japán menta esszenciális olaj nagyobb százalékban tartalmazza a mentol nevű kémiai összetevőt, amelytől erősebb és mentásabb aromájú lesz az olaj. Emiatt a japán mentát gyakran választják a kereskedelmi forgalomban kapható pasztillák összetevőjéül. Az édes finomságoktól a sós-fűszeres ételekig sokféle fogásnak jót tesz egy cseppnyi a japán menta jellegzetességeiből és ízéből, hogy minden falatnál felfrissülést nyújtsanak az ízek.

 

 

Növényi rész: levelek/szár

Kivonási módszer: vízgőz-desztilláció

Aromás leírás: enyhén édes, mentolos, hűvös

Főbb kémiai összetevők: mentol, menton

Érdekesség: Észak-Amerikában a japán borsmentát általában kanadai menta vagy amerikai vadmenta néven ismerik.

 


 

Elsődleges előnyök

  • A borsmentához hasonlóan hűs, mentás íze van.
  • Ízekkel teli, üdítő adaléka lehet smoothie-knak, teáknak és házi limonádéknak.
  • Mivel magas a mentoltartalma, már kis mennyiség is sokat dob a sós-fűszeres és édes ételeken.
  • Jól párosítható citrommal, grépfrúttal, bazsalikommal és tangerinnel.
  • A japán menta aromája friss és üde.

 

 

 

 

Használati módok

  • Tedd édes finomságokba, például tortába, aprósüteménybe és más édestésztákba, hogy frissítő, hűs zamatokat hívjon elő belőlük.
  • Használhatod a receptben szereplő friss vagy szárított menta helyett is.
  • Készíts frissítő, mentás házi limonádét facsart citromlé, víz, cukor és egy csepp japán menta esszenciális olaj hozzáadásával.
  • Hosszú, forró napokon tegyél egy cseppet egy pohár vízbe, hogy a kellő folyadékbevitelről és az élénkítésről egyaránt gondoskodjon.
  • Kombináld a japán menta illóolajat a frakcionált kókuszolajjal, hogy fokozza az edzés utáni masszázst. 
  • Helyezz egy csepp japán mentaolajat a tenyeredre a napközbeni frissítő felfrissüléshez.
  • Használj három-négy cseppet diffúzorhoz, hogy friss és felemelő hangulatot teremtsen otthon vagy irodában.
  • Adj néhány cseppet egy szórófejes flakonba vízzel, és spricceld be a szöveteket, kárpitokat, kabátokat, sálakat és egyebeket.
  • A samponba cseppentett japán menta olaj élénkítő illatot és hűsítő érzést biztosít, miközben finoman masszírozod a fejbőrt.
  • A fiatalító aromával kísért élénkítő gőzhatásért adj egy csepp japán mentaolajat a zuhanyzó padlójához.
  • Egy hosszú nap után adj egy-két csepp japán mentaolajat egy meleg lábfürdőhöz, és gyönyörködj a lábadra gyakorolt nyugtató hatásban, amelyet felemelő aroma kísér.
  • A japán mentaolaj magas mentol tartalma miatt különösen hűsítően hat a bőrre. Egy forró napon készítsd el, és használd a japán mentát a levendulaolaj helyett.

 

 

 

Használati utasítás

Diffúzió: Használj három-négy cseppet a választott diffúzorhoz.
 

Helyi használat: Alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsd fel ivőolajjal, hogy minimalizáljuk a bőr érzékenységét.
 

Ételízesítéshez.

Tartsd jól lezárva és hűvös helyen.
 

Figyelmeztetés

Csak hígítva alkalmazd. Ne vegyél be naponta egy cseppnél többet. Gyermekektől elzárva tárolandó. Kerüld a szemmel és nyálkahártyával való érintkezést.


Mi a különbség a japán menta és a hagyományos borsmenta között?

Mind a borsmenta, mind a japán menta illóolajok ugyanabba a Mentha nemzetségbe tartoznak, de különböző fajokról van szó. A borsmenta a Mentha piperita, míg a japán menta a Mentha canadensis. A japán menta és a borsmenta kémiailag hasonló. Mindkét illóolajban a mentol és a menton az elsődleges kémiai alkotóelem, de kissé eltérő profilúak. A japán menta egyedülállóan magas mentolkoncentrációval rendelkezik.

 

 

A növényről

A japán menta (Mentha canadensis) Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában egyaránt honos mentafaj, amely akár 45 cm-nél magasabbra is megnőhet. Az évelő növény levelei tojásdad, ék alakúak, fogazott szélűek és szőrös felületűek, és kékes-rózsaszín és lila virágokat hoz. A levelekből és a szárakból gőzzel desztillálva japán menta illóolajat állítanak elő.

Mire jó a japán menta?

A japán menta ugyanúgy használható, mint a borsmenta illóolaj: aromásan, helyileg és belsőleg. Magas mentoltartalma miatt a japán menta különösen hűsítő hatású, ha helyileg alkalmazzuk, ami megnyugtató és nyugtató hatást kelt. Érzékeny bőrűeknél fontold meg a hígítást vivőolajjal.

A tiszta japán menta belsőleg is bevethető. Finom íze mellett lenyelve elősegítheti a légutak tisztulásának érzését. Diffúzióban friss, élénkítő környezetet teremt.

 

 

Milyen illata van a japán mentának?

A japán menta illata friss és ropogós. Hűvös, mentolos íze az illóolaj illatában is megjelenik.

Milyen illóolajok keverednek jól a japán mentaolajjal?

A japán mentaolaj frissítő, mentolos aromája jól párosítható citrusolajokkal, például vadnarancsolajjal, grapefruitolajjal és a citromolajjal. A japán menta illata jól keveredik a levendulaolajjal, teafaolajjal, borókabogyó olajjal, eukaliptuszolajjal, ciprusolajjal és a gerániumolajjal is.



Ára: vásárlói fiókkal rendelkezőknek októberben a hónap ajándéka. Másként nem szerezhető be.


Egyéb illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában