Olajok eredete: citrus illóolajok

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Van néhány citrusunk, melyeket szívesen bemutatok. Mint minden idők legnépszerűbb doTERRA terméke, az illóolajok ezen csoportjának édes-savanyú tagjai az illóolajok szerelmeseinek örök kedvenceinek bizonyultak szerte a világon.

Mik azok a citrus illóolajok?

Az illóolajok ezen gyűjteménye a különböző citrusfélék héjából származik. A héjakat hidegen sajtolják nagy mechanikai nyomással, hogy kinyomják az olajat a kéregből, így a legcsodálatosabb illóolajokat kapjuk. Minden egyes citrusfélék illóolaja erős kémiai összetevőket tartalmaz, különösen a limonén nevű vegyületet, amely helyileg tisztító tulajdonságokkal ruházza fel őket. Mindegyik a saját élénk, energizáló citrusillatáról is híres. De bár ezek az olajok osztoznak néhány kulcsfontosságú tulajdonságon, mindegyik citrusolajnak vannak egyedi jellemzői, amelyek egyedivé teszik őket!  

Ismerd meg a citrusfélék klánját: bergamottolaj, grapefruitolaj, zöldmandarinolaj, citromolaj, limeolaj, mandarinolaj és vadnarancsolaj. Összegyűjtöttük őket ebben a bejegyzésben, hogy megismerkedhess mindegyikükkel, és jobban megértsd a köztük lévő különbségeket. Bár rokon eredetük ad némi hasonlóságot, mindegyik citrus illóolaj külön illatot és hihetetlen előnyök gyűjteményét kínálja.

 

Bergamott illóolaj

Az Olaszország partjairól származó bergamott illóolaj a ráncos, sárgászöld bergamott gyümölcs hidegen sajtolt héjából származik. Maga a gyümölcs túlságosan savas ahhoz, hogy elfogyasszuk, ezért illóolajként vagy az Earl Grey tea híres ízesítőjeként értékelhető.

A bergamott olaj enyhén kesernyés, citrusos, friss aromája megkülönbözteti a többi citrusolajtól. Teremts pihentető környezetet lefekvés előtt, ha bergamott olajat adsz az éjszakai bőrápolási rutinodhoz, vagy adsz néhány cseppet a diffúzorhoz. A bergamottolaj a desszertek és a teák ízét is fokozhatja, vagy segít a rendszeres otthoni tisztítás során, hogy frissítő, citrusos aromát kölcsönözhess.

Miért válaszd a bergamott olajat? 

A bergamottolaj hasonló tisztító és aromás tulajdonságokkal rendelkezik, mint citrus társai, de jellegzetes, éles, citrusos íze kiemeli a tömegből. Ha egy csepp bergamottolajat adunk kedvenc gyógyteánkhoz, az olyan kellemes keserűséget és virágos, citrusos ízt eredményez, mintha egy csésze Earl Grey teát innánk.

 

Grapefruit illóolaj

A grapefruitfa 5-10 méter magas, és az illatos fehér virágok mellett nagy, gömb alakú, sárgás-narancsszínű héjú, mély rózsaszínű gyümölcsöt terem. Ez a szegmentált gyümölcs fanyar és savanyú ízéről ismert, és citrustársaihoz hasonlóan a grapefruit héját is hidegen sajtolják, hogy a grapefruit illóolajat nyerjék belőle.

A grapefruitolaj gyümölcsös, citrusos aromát kölcsönöz, és a citrusolajok közül az egyik legédesebb illatú. Ha helyileg használjuk, legyen szó bőr- vagy háztartási tisztításról, a grapefruitolaj könnyű, felemelő aromát hagy maga után. A grapefruitolaj édes ízt ad kedvenc receptjeidhez és italaidhoz, és egy pohár vízhez adva segíthet kielégíteni édesszájúságodat.

Miért válaszd a grapefruit olajat?

Az összes citrusolaj közül a grapefruit a legjobb választás az esti testápolási rutinhoz. A fokozott tisztító hatás és az egészséges megjelenés érdekében adj grapefruitolajat samponodhoz. Az arctisztítóhoz, testradírokhoz és a testápolóhoz hozzáadva a grapefruitolaj élénkítő, édes aromát kelt, miközben javítja a bőr megjelenését.

 

Zöld mandarin illóolaj

A mandarinfán, illatos, fehér virágok között növekvő zöld mandarin gyümölcs a mandarin éretlen formája, amelyet érés előtt szednek le. Az éretlen zöld gyümölcsöt a fákról levágják, hogy helyet csináljanak a nagyobb, érett gyümölcsöknek, de a doTERRA megmenti ezeket az értékes héjakat, és hidegen préseli őket, hogy előállítsa a kellemes zöld mandarin illóolajat.

Gyümölcsös és édes jegyei, valamint finom savanykás jegyei teszik a zöld mandarin illóolajat aromatikailag egyedivé. Csodáld meg ezt az édes, frissítő aromát, ha beépíted a testápolási rutinodba, a ház takarításakor, vagy a citrusos ízek kirobbanásaként kedvenc receptjeidbe.

Miért válaszd a zöld mandarin olajat?

A Green Mandarin olaj enyhén édes, enyhén savanykás aromája megkülönbözteti a többi citrusolajtól, és párologtatva élvezhető a legjobban. Adj zöld mandarin olajat bármely tavaszi diffúzor keverékhez, vagy keverd össze vízzel egy spray-palackban, hogy légfrissítőként használhasd. Egyszerűen permetezd be otthonod, hogy eltüntesse a kellemetlen szagokat.

 

Citrom illóolaj

Mint minden citrusolaj, a legkelendőbb citromolajunk is egy gyümölcsfa szerény kezdeteiből származik. A citromfának zöld, tojásdad, hosszúkás levelei vannak, és egész évben élénksárga gyümölcsöt terem. Bár a gyümölcsök híresen savasak és savanyúak, világszerte a konyha és az italok alapanyagaként fogyasztják őket. Az ugyancsak kedvelt citrom illóolaj előállításához a citromhéjat hidegen sajtolják, hogy a héjból kipréseljék az olajat. 

A citromolaj élénk, friss illata könnyen felismerhető, de soha nem unalmas. Élvezd a citrom illóolaj kellemes citrusos aromáját, miközben takarítod otthonod, hozzáadhatod az éjszakai bőrápolási rutinodhoz, vagy elkészítheted kedvenc citromos desszerted.

Miért válaszd a citromolajat?

A citromolajat sokan kedvelik, és rendkívül sokoldalúan felhasználható. Az otthoni takarításban való használata azonban az egyik legjobban bevált alkalmazás. Mivel limonénben gazdag, a citrom illóolaj áttöri a zsíros szennyeződéseket, eltávolítja a ragacsos maradványokat, és egy szórófejes flakon vízhez adva tisztára törölheted a gyakran használt felületeket.

 

Lime illóolaj

A kincset érő lime illóolaj a lime fa kerek, élénkzöld termésének hidegen sajtolt héjából készül. Ez a cserjeszerű fa fényes, tojásdad levelekkel és fehér, csillag alakú virágokkal rendelkezik, és Délkelet-Ázsiában őshonos, ahol az éghajlat hozzájárul e szeretett citrusfélék egész éves termeléséhez.

Akárcsak a gyümölcs, amelyből származik, a limeolaj fanyar, pikáns íze a legunalmasabb ételeket is feldobja, friss, energizáló aromáját pedig nagyra értékelik a bőr- és hajápolási rutinok javításáért, valamint tisztító képességeiért.

Miért válaszd a lime olajat? 

A lime illóolaj számos célra kiváló, de a konyhában használva valóban a rivaldafénybe kerül. Kiegészítheted házi salsád vagy guacamoléd egy csepp limeolajjal, hogy élénk, fanyar ízt kapj, vagy adhatod kedvenc italaidhoz, hogy extra ízletes, lime-os löketet kapjon. 

 

Tangerine illóolaj

A mandarinolajhoz használt élénk narancssárga mandarin gyümölcsét termő fa Brazíliából származik, karcsú ágakkal és fényes, lándzsa alakú, fehér virágú levelekkel. A mandarinhéjból nagynyomású hidegsajtolási eljárással készül a közkedvelt mandarin illóolaj.

A mandarinolaj lágy citrusos aromájában gyönyörködhetsz, ha néhány cseppet adsz a házi készítésű, általános tisztító spray-hez, a személyes masszázsodhoz vagy a kedvenc diffúzorodhoz, és felemelő, energetizáló környezetet teremthetsz, amikor az idő úgy kívánja. A mandarinolaj élénk, gyümölcsös ízével kedvenc desszertjeid és italaid is feldobhatod citrusos ízzel.

Miért válaszd a tangerine-t?

A mandarin illóolaj akkor ragyog a legjobban, ha az esti bőrápolási rutinban használod. A mandarinolaj kellemes, gyümölcsös illata kiegészíti a személyes masszázst vagy az otthoni fürdőzést. A mandarinolaj felfrissíti az arcbőrt, miközben édes, fanyar aromájával feldobja az érzékeket.

 

Vadnarancs illóolaj

A lédús narancsfürtjeiről ismert édes narancsfa finom fehér, ötszirmú virágokat és széles, fényes, tojásdad leveleket is tartalmaz. Ezt az élénk színű gyümölcsöt a Dominikai Köztársaságból szerzik be, ahol a narancshéjat hidegen sajtolják, és elragadó vadnarancs illóolajként palackozzák.

A vadnarancsolaj fanyar, citrusos íze tökéletesen helyettesíti a narancshéjat vagy -levet igénylő recepteket, és a kémiai összetevő, a limonén miatt a vadnarancsolaj friss, gyümölcsös aromáját az esti testápolás vagy a takarítás során is élvezheted.

Miért válaszd a vadnarancs olajat?

A vadnarancs illóolaj sok kalapot visel, de gyönyörűen végigkíséri a szájhigiénés rutinod. Egyszerűen csepegtess egy csepp vadnarancs olajat a fogkefédre fogkrémmel, hogy a fogmosás után fokozott tisztaságérzetet és friss leheletet érj el. 

 

 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj