doTERRA nyírfa illóolaj (birch)

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

doTERRA birch illóolaj (Betula lenta)

A nyírfa illóolaj meglepően éles, erőteljes aromával rendelkezik. Jellegzetes illata friss, élénkítő légkört biztosít. Helyileg alkalmazva egyedülálló hűsítő érzést kelt.

Kanadában és az Egyesült Államokban őshonos nyírfák képesek 25 méter magasra nőni. Leváló kérge erőteljes terápiás előnyökkel jár, így a nyírfa illóolaj nagyra értékelt és keresett. A wintergreen-hez hasonlóan a nyírfának is édes, fűszeres és mentolos aromája van, amely fogkrémekben, rágógumikban és izomfájdalmak esetén is használható - hogy csak néhányat említsünk a számos felhasználási módja közül.

A nyírfa nagyon hatékonyan elősegíti a vérkeringést, így ideális a masszázsterápiához, valamint a fájó ízületek és izmok megnyugtatásához. A nyírfa diffúziója és belélegzése támogatja a tiszta légutakat és a légzést, miközben serkenti az elmét és fokozza a koncentrációt. A nyírfa helyileg is alkalmazható, és jótékonyan hat a bőr tisztítására és a tiszta, egészséges arcszín fenntartására.


Származási hely: Egyesült Államok 

Növényi rész: kéreg

Kivonási módszer: vízgőz-desztilláció

Aromás leírás: édes, fűszeres, mentás 



Kémiai összetétel: methyl salicylate

Érdekesség:  A nyírfa kérgét történelmileg különböző indián törzsek használták kenuk, tálak és sátrak készítésére.

kép: canoe.csumc.wisc.edu


 

 


Milyen olajokkal párosítsd:  AromaTouch, Ciprus, Ylang Ylang, Majoránna, Jázmin

 

Elsődleges előnyök

  • gyakran használják masszázsterápiában, valamint a fájó izmok és ízületek csillapítására 
  • támogatja az egészséges keringést 
  • elősegíti a tiszta légzést és az egészséges légzésfunkciót 
  • jótékony hatással van zsíros bőrre 
  • a serkentő aroma elősegíti az erő, a melegség és a vitalitás érzését

 

Használati tippek

  • Egy-két csepp párologtatásával ösztönözheted az élénkítő, energizáló környezetet.
  • Tegyél néhány cseppet vattapamacsra, és tedd a szekrényekbe, tornazsákokba, cipőkbe vagy más, felfrissülésre szoruló helyekre.
  • Hígítsuk fel vivőolajjal, és masszírozzuk be az izmokba és az ízületekbe.

 

Figyelmeztetés

Lehetséges bőrérzékenység. Gyermekek elől elzárva tartandó. Ha babát vársz, szoptatsz, vagy orvosi felügyelet alatt állsz, fordulj orvosodhoz. Kerüld a szemmel való érintkezést, belső fülekkel és érzékeny területekkel.



Mi a nyírfa illóolaj?

A nyírfa (Betula lenta) az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos fa. A nyírfa akár 22-25 méter magasra is megnőhet, és néha hámló kérgéről ismert. A gőzzel desztillált nyírfakéregből nyírfa illóolajat állítanak elő.


A nyírfa ugyanaz, mint a wintergeen (kúszó fajdbogyó)?

Nem, a nyírfa nem azonos a wintergreen-nel. Különböző család. A nyírfa illóolaj a Betula lenta fa gőzzel desztillált kérgéből származik. A wintergreen a Gaultheria fragrantissima gőzzel desztillált olajából származik - ez egy tűlevelű területeken található kúszó cserje.

Azonban mind a birch, mind a wintergreen ugyanazt az elsődleges kémiai összetevőt tartalmazza: metil-szalicilátot. Valójában mindkettő több mint 95%-ban metil-szalicilátot tartalmaz.

 

Lehet párologtatni a nyírfát?

Igen, teheted párologtatóba a nyírfa illóolajat. Azonban elég erős, és az illata nyomasztó lehet. Tartsd szem előtt ezt a részletet, amikor diffúzorkeveréket készítesz nyírfából. Csak egy-két cseppre lesz szükséged.

 

Mire jó a nyírfa?

A metil-szalicilátot általában helyileg alkalmazzák, hogy alkalmi enyhülést nyújtson enyhe izom- vagy ízületi panaszok esetén.

A nyírfát érzékeny illóolajnak tekintik, ezért helyi használatra vivőolajjal való hígítása ajánlott. A nyírfa hűsítő, nyugtató hatása miatt hatékony masszázshoz vagy az izmokra és ízületekre való alkalmazáshoz.

Erőteljes aromájával a nyírfa illóolaj a szagok kezelésére és a levegő felfrissítésére is alkalmas. 


Miért tartott ilyen sokáig a beszerzés, ha más nyírfa illóolajok is vannak a piacon? 

A nyírfa rendkívül ritka. Valójában a legtöbb birch beszállító gyakran teljesen szintetizálja, vagy keveri a szintetikus anyagokat wintergreennel, és birch néven forgalmazza. A mi nyírfánk tanúsítottan tiszta. 


Miért Pennsylvaniából szerzi be a nyírfa illóolajat a doTERRA?
 
Miután több mint 5 éven át fáradhatatlanul dolgozott egy fenntartható ellátási lánc kiépítésén, a doTERRA beszerzési csapata talált egy pennsylvaniai családot, amely fenntartható módon termeszt tiszta nyírfát! Ez a csodálatos család még a nyírfával kapcsolatos tapasztalataikról és tudásukról is feljegyzéseket vezet generációk óta, és büszkék vagyunk arra, hogy partnerek vagyunk ezzel a kisüzemi nyírfatermesztővel és lepárlóval.

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

 

 

A nyírfa néhány történelmi belsőleg való felhasználásáról lesz szó, de szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a nyírfa illóolaj csak aromás vagy helyi használatra szolgál, és a tárgyalt belső előnyök nem alkalmazhatók aromás vagy helyi használatra.

Tények a nyírfáról

Szerte a világon találhatunk egy gyönyörű, illatos és ellenálló fát, amelyet évszázadok óta nagyra értékelnek – a hihetetlen nyírfát. A Betula lenta, más néven édes nyír vagy fűszernyír, egy finom szemű, halvány fás fa, amely akár több száz évesre is megnőhet.

A nyírfa úttörő fajnak számít. Úttörőként az egyik első faj, amely visszatér egy letarolt, erodált vagy más módon károsodott területre. Amellett, hogy az elsők között tér vissza, a fák közül a legkitartóbbak közé tartozik. A legerősebb viharokban és még a frissen hullott hó súlya alatt is meghajolnak, de ritkán törnek el. 

Nyírfa az indián mitológiában

A történelem során a nyírfa és tulajdonságai számos különböző kultúrában sokféle dolog szimbólumává váltak.

Az indián kultúrában a nyírfa szorosan kapcsolódik az útmutatáshoz és a védelemhez. Egy Ojibwa legenda szerint egy Winabojo nevű szellemfiú egy Thunderbird tollát kereste, hogy elkészítse íját és nyilát. Miután elvette a tollakat egy fészkében lévő Thunderbird babától, megpróbált kimászni a fészekből, hogy visszatérjen a falujába.

A Thunderbird madarak dühösek lettek, amikor látták, hogy a tollakat elvették, és üldözőbe vették, amikor is egy nyírfa odvas törzsében keresett menedéket. Megmenekült, és épségben visszatért a falujába. 

Mivel a nyírfa elég erős volt ahhoz, hogy megvédje, az amerikai őslakosok erős és megbízható dolognak tartják, és számos kulturális tárgy létrehozására használják fel. A fát irányadó jelképnek is tartják, hiszen Winabojo-t biztonságos helyre kalauzolta.

Nyírfa a kelta mitológiában

A kelta mitológiában a nyírfát az egyik legszentebb fának tartják, amely az új kezdeteket jelképezi. Ez az asszociáció megelőzi az írott szót, amikor a nyírfát Brigiddel, a gyógyítók kelta istennőjével hozták kapcsolatba. A fát az újrakezdés kelta ünnepén, amelyet a bőséges és egészséges termés biztosítása érdekében tartottak, tűzgyújtásra használták.

A nyírfát a druidák a születés fájának tekintették – az új kezdetek szimbólumának. Ez lehet az oka annak, hogy a „Beth”, azaz nyírfa az első betű az ősi ír Ogham ábécében, és az első hónap a kelta fanaptárban.

A nyírfákat a jó szerencse szimbólumának is tekintik az életben. Szentivánéjkor a kelták nyírfaágakat akasztottak az ajtók köré, remélve, hogy megvédik magukat a gonosz szerencsétlenségtől és szerencsét hoznak.

A legenda szerint egy gyenge és sebesült herceg egyszer egy nyírfa alá feküdt pihenni, amikor meglátott egy arra járó hercegnőt. A hercegnő meglátta a herceget és meggyógyította a sebeit. Ezután egymásba szerettek, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Úgy tartják, hogy ez a történet mutatja meg, hogyan került a nyírfa a gyógyulással és a szerencsével kapcsolatba.

Nyírfa a kelet-európai mitológiában

Egyes országokban, például Oroszországban minden újszülöttnek egy nyírfát ültetnek, amelyről úgy tartják, hogy egész életében szerencsét hoz a gyermeknek.

A szláv kultúrában a nyírfa a nőiességet, valamint a nők boldogságát és áldását jelenti. Ez a szimbolika egy ősi szláv meséhez kapcsolódik, amely egy aranyhajú sellőről mesél, aki egy holdfényes éjszakán kijött a tóból játszani. Mivel nagyon hideg volt az idő, bement egy kunyhóba, amelyet a közelben talált. Teljesen nem volt tisztában a környezetével, és nem vette észre, hogy a napisten hozta magával a nappalt.

A napisten el volt ragadtatva a sellő szépségétől, és beleszeretett. Bár megpróbált udvarolni neki, a sellő visszautasította a közeledését, és megpróbált elmenekülni előle. A férfi azonban ragaszkodott hozzá, így lehetetlenné tette a menekülést. A sellő sírni kezdett, és ahogy könnyei a földre hullottak, egy gyönyörű, karcsú fa kezdett nőni. A sellőből egy gyönyörű fehér nyírfa lett.   

Ma a nyírfát az "erdő úrnőjeként" ismerik, és erősen kötődik a női energiákhoz.

Nyírfa a kulturális hagyományokban

A nyírfa számos más kulturális hagyományban is megállja a helyét. Gyakran használták májusoszlopok készítésére és tüzek felgyújtására Beltane-ban, az új kezdetek gael fesztiválján, mivel a kérgében nagyon gyúlékony kátrány található.

A seprűket gyakran nyírfa gallyakból készítették, mivel a nyírfának védő tulajdonságokat tulajdonítottak. A nyírfa seprűket arra használták, hogy elűzzék az óév szellemét a „határok legyőzésének” nevezett védőrituálé keretében.  

A csecsemők bölcsőjét is gyakran nyírfából készítették ugyanezen védő tulajdonságok miatt, és azt mondják, hogy egy darab nyírfadarab viselése megvéd a tündérektől.

Sok amerikai őslakos az Egyesült Államokban és a kanadai őslakosok a nyírfát a kéreg miatt értékelik, mert könnyű, rugalmas és könnyen lefejthető a kidőlt fákról.

kép: icollector.com


 

Nyírfa a modern időkben

A modern kultúrában a nyírfa nagyon hasznosnak bizonyult. Annak ellenére, hogy Howard Hughes híres repülőjét „Spruce Goose” néven ismerik, valójában többnyire nyírfából készült. A BBC szerint a nyírfa rétegelt lemeze az egyetlen olyan fa, amelyből a híres, hosszú élettartamú LS3/5A hangszóró doboza készíthetők. 

Nyírfa a hagyományos wellness gyakorlatokban

Az évszázadok során a nyírfa kérgét a hagyományos wellness gyakorlatokban is nagymértékben használták. Az észak-amerikai őslakosok a kérget közvetlenül a bőrre hordták fel, a nyírfakéregből készült síneket pedig a 16. században gipszként használták törött végtagokra.

Skandináviában a nyírfát a szaunákban használják a folyamat fokozására, Oroszországban pedig a gőzfürdőkben nyírfaágakat ütögetnek a bőrhöz ugyanebből a célból.

Nyírfa és doTERRA

Manapság a nyírfa kivonatát ízesítőként vagy bőrolajként, valamint kozmetikumokban, például szappanban vagy samponban használják. Nagyra értékelik. A tiszta nyírfa illóolaj előállítása azonban nehéznek bizonyult. Az egyik legnagyobb ok, hogy a nyír nagyon alacsony hozamú, vagyis sok alapanyag kell ahhoz, hogy kis mennyiségű illóolajat kapjunk.

A nyírfa lepárlási folyamata is meglehetősen nehéznek bizonyult, ami azt jelentette, hogy a legtöbb vállalat egyáltalán nem próbálja lepárolni, hanem szintetikus nyírfát használ termékeihez.

Végül, az alacsony hozam és a nehézkes lepárlási folyamat együttesen magas árat eredményez egy üveg nyírfa esetében. A doTERRA évek óta dolgozik azon, hogy leküzdje ezeket a kihívásokat, és elhozza Neked a CPTG (Tanúsított, Tiszta, Letesztelt Minőségű) nyírfa illóolajat. 



Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek