Olajok eredete: levél illóolajok

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Beszéljünk egy kicsit a levelekről. Bár az illóolajok forrása a világ legérdekesebb és legegzotikusabb növényeiből származnak, néha a legegyszerűbbnek tűnő növények nyújtják a legmélyebb előnyöket.

Mik azok a levél illóolajok?

Az illóolajok ezen csoportja azon fák, cserjék és gyógynövények leveleiből származik, amelyekből kivonják. A világ minden tájáról származó, különböző formájú, árnyalatú és méretű fák, de egy közös tulajdonságuk van: ágaikból illatos és gyönyörűen változatos illóolaj nyerhető. Biztosan felismersz néhány örök kedvencet ezek között!

Ismerd meg az eukaliptusz olajat, vietnámi eukaliptusz olajat, pacsuli olajat, borsmenta olajat, petitgrain olajat, teafaolajat, fodormenta olajat és wintergreen olajat. Ebben a bejegyzésben jobban megismerheted mindegyiket, és jobban megértheted a köztük lévő különbségeket. Bár rokon eredetük ad némi hasonlóságot, mindegyik levél illóolaj külön illatot és hihetetlen előnyök gyűjteményét kínálja.

 

Eukaliptusz illóolaj

Az eukaliptusz illóolajat egy Ausztráliában őshonos, magas, örökzöld fajta leveleiből gőzzel desztillálják. Ennek a fának hosszú, vékony, mélyzöld levelei vannak, amelyek az ausztrál koalák elsődleges táplálékául szolgálnak! Ezek a levelek gazdag illóolajat is termelnek, hűvös, zöld, élénkítő aromával.

Az eukaliptuszolaj helyi előnyökkel rendelkezik a bőr és az otthon számára. A friss, pihentető illat érdekében párologtatható vagy a bőrre kenhető, vagy masszázsban használható, hogy hűsítő és nyugtató hatást gyakoroljon a bőrre. Az eukaliptuszolaj bármely természetes forrásból származó vagy barkácsolt felülettisztító spray-hez is hozzáadható a fokozott tisztító tulajdonságok és az élénkítő, tiszta illat érdekében.  

Miért válaszd az eukaliptusz olajat?

A hasonló helyi tulajdonságokkal rendelkező levélolajok közül talán az eukaliptusz illóolaj a legalkalmasabb a személyi higiéniában való használatra. Mivel nyugtatja a bőrt, az eukaliptuszolaj szakszerűen kiegészítheti a rendszeres hidratálási szokásokat, és frissítő kiegészítője lehet egy természetes eredetű dezodornak.

 

Vietnámi eukaliptusz illóolaj

Az eukaliptusz illóolajat előállító növény rokona, a vietnámi eukaliptusz illóolaj az eukaliptusz egy bizonyos fajából, a citromillatú gumifából vagy a foltos gumifából származik. Észak-Ausztráliában őshonos, hosszú, lándzsa alakú levelei jellegzetes citromos illatúak. Ezt a citromos, gyógynövényes aromát vízgőz-desztillációval nyerik ki a ragyogó illatú vietnámi eukaliptusz illóolajhoz.

Revitalizáló aromájával és helyi tisztító tulajdonságaival a vietnámi eukaliptusz illóolaj kis mennyiségben használható a bőr, haj és a felületek tisztítására, miközben hihetetlenül kellemes az érzékszerveknek. Élénk, felemelő aromája ideális diffúzióhoz, hogy pozitív környezetet teremtsen, vagy házi készítésű illatos gyertyákban, hogy kielégítse a belső és kültéri környezeti igényeid.

Miért válaszd a vietnámi eukaliptusz olajat?

Az eukaliptuszolajhoz hasonló kémiai összetételének köszönhetően a vietnámi eukaliptusz hatékony bőr- és felülettisztító tulajdonságai megegyeznek unokatestvérével. Egyedi citrusos aromás jegyei azonban kifejezetten a vietnámi eukaliptuszolajat teszik hasznossá személyes illatként, különösen azért, hogy friss illatú maradj az erőteljes szabadtéri tevékenységek során.

 

Pacsuli illóolaj

A pacsuli illóolaj a pacsuli növény rövid, csipkézett leveleiből származik, egy rövid, bokorszerű növényből, amely apró rózsaszín és fehér virágokkal is rendelkezik. Bár a pacsuli a mentafélék családjába tartozik, a pacsuli illóolaj illata alig hasonlít rokonaiéra. Ez az illóolaj kellemes pézsmás illatot és édes, gyógynövényes jegyeket biztosít.

A pacsuli illóolaj gazdag, pézsmás aromája kívánatossá teszi az aromás alkalmazások hosszú listáján, beleértve a természetes eredetű dezodorokat és a földes illatú személyi illatanyagokat. Ez az illóolaj helyileg is használható a testápolásban, hogy a bőr és a haj egészségesnek tűnjön.

Miért válaszd a pacsuli olajat?

Míg a pacsuliolaj pézsmás és édes aromája az egyik legkülönlegesebb illattá teszi a leveles illóolajok között, a pacsuliolaj az aromaterápiában is mélyrehatóan alkalmazható. A pacsuli illóolaj az aromaterápiában ideg- és nyugtatóként használható; pattanások és kelések tüneti enyhítésére; kisebb bőrirritáció, vágások, zúzódások és égési sérülések enyhítésére; valamint szélhajtóként és görcsoldóként az emésztési kellemetlenségek tüneti enyhítésére. 

 

Borsmenta illóolaj

A borsmenta illóolaj a borsmenta növény leveleiből nyert termék, amelyet valószínűleg már nagyon jól ismersz. A borsmentát vékony, szögletes szár és sötétzöld levelek jellemzik, és kis fürtökben világoslila virágokat nevel. A borsmenta illóolaj a doTERRA katalógus egyik első számú illóolaja, valamint az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb.

A borsmenta illóolaj összetéveszthetetlen hűvös és mentolos aromájával diffúzióval, gőzzel vagy masszázzsal kombinálható, hogy kihasználjuk pozitívan energetizáló illatát. A mentol kémiai összetevőjének természetesen magas tartalma miatt a borsmenta illóolaj kiváló választás a szájápoláshoz, például házi készítésű leheletfrissítő vagy frissítő szájöblítő formájában.

Miért válaszd a borsmenta olajat?

A borsmenta illóolaj végtelennek tűnő helyi és háztartási felhasználása mellett az aromaterápiában is hatékony eszköz. Használható aromaterápiában ideg- és nyugtatóként, szélhajtóként és görcsoldóként az emésztési kellemetlenségek tüneteinek enyhítésére, a megfázás és köhögés enyhítésére, valamint a ficamokkal, húzódásokkal és reumás ízületi gyulladással járó ízületi és izomfájdalmak enyhítésére. Hagyományosan használják a gyógynövényes gyógyászati gyakorlatokban a hányinger és hányás enyhítésére.

 

Petitgrain illóolaj

A petitgrain illóolaj a keserű narancsfa remegő leveleiből származik, ugyanannak a fafajnak a terméséből, amelynek édes, finom virágaiból a neroli illóolaj is készül. A fa zöld ágait – mind a levelet, mind a gallyat – gőzdesztillálják, hogy friss, zöld és finoman virágos aromájú illóolajat állítsanak elő.

A petitgrain illóolajnak hosszú történelme van, illetve aromás felhasználása, különösen parfümökben. A petitgrain egyszerre fűszeres és enyhén virágos illatával ideális illóolaj a diffúzorkeverékekhez, légfrissítő spray-khez és házi illóolajos tiszta illatú parfümökhöz.

Miért válaszd a petitgrain olajat?

A pacsuli olajhoz hasonlóan a petitgrain illóolaj egyedülálló aromájú, amely ideális személyes illattá teszi. Egyedülálló alkalmazásai vannak az aromaterápiában is. A petitgrain illóolaj használható az aromaterápiában ideg- és nyugtatóként, valamint a ficam, húzódás és reumás ízületi gyulladás okozta ízületi/izomfájdalmak enyhítésére.

 

Teafa olaj

A teafa illóolaj az ausztrál melaleuca növényből származik, egy hatalmas, közel 300 fajból álló családból, amelynek élénk, zöld, kefeszerű levelekből álló fürtjei vannak. Ezek a levelek gazdagok veleszületett illékony vegyületekben, amelyek erős, határozott illatot kölcsönöznek nekik, még akkor is, ha finoman az ujjak között dörzsöljük őket. Vízgőzzel desztillálva az így nyert teafa illóolaj az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb az összes levélolaj közül. 

A levelek között igazi erőmű, a teafa illóolaj számtalan erőteljes helyi és aromás előnyöket kínál. Használd a teafa illóolajat a bőr, fejbőr és a körmök tiszta, egészséges megjelenésének támogatására, vagy használd hűsítő és nyugtató bőrérzetért akár célzottan, akár általános alkalmazáshoz.

Miért válaszd a teafaolajat?

A leveles illóolajok közül a teafaolaj rendelkezik a legjelentősebb bőrtisztító és bőrnyugtató tulajdonságokkal, így a legideálisabb választás a testápolásban és a higiéniában való felhasználásra. Ez a híres illóolaj egy újabb, az aromaterápiában jelentős alkalmazási területekkel rendelkező olaj. Leginkább a teafa illóolaj használható az aromaterápiában a megfázás és a köhögés enyhítésére.

 

Fodormenta illóolaj

A fodormenta illóolaj névadó növénye egy másik évelő gyógynövény, amely a mentafélék vagy menta nemzetségbe tartozik. A levelek tojásdad alakúak, érdes szélűek és hegyes csúcsúak. A menta más gyakori fajtáihoz hasonlóan ezek a levelek is kifejezetten illatosak és ízletesek még azelőtt, hogy vízgőzzel desztillálnák őket a fodormenta illóolaj előállításához.

A menta illóolaj édes, energetizáló, mentolos aromával rendelkezik, és frissítő ízt kölcsönözhet számos italnak és receptnek. A bőrre kifejezetten hűsítő fodormenta olaj remek kísérőolajként használható nyugtató masszázshoz is, míg édes aromája kellemes lehet diffúzióban vagy a tenyérből belélegezve étkezések után. 

Miért válaszd a fodormenta olajat?

A limonén kémiai komponensben gazdag fodormenta illóolaj hatékony tisztítószerként szolgálhat helyileg vagy felületeken. A menta védjegye a szájápolásban is rendkívül jól használható, különösen a fodormenta olaj helyi tisztító tulajdonságainak köszönhetően.

 

Wintergreen illóolaj (kúszó fajdbogyó)

A wintergreen illóolajat a nepáli Himalája lábánál található bokorszerű gyógynövényből nyerik. Levelei dús zöld színűek, fényesek, és kiemelkedő középső erezettel rendelkeznek. Az illóolaj kivonása ezekből a levelekből hihetetlenül intenzív és különösen alacsony hozamú, és nagyon távoli helyeken történő kézi szüretelést igényel. A doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezésén keresztül a vidéki Nepálban élő szüretelők méltányos kompenzációt kapnak az értékes illóolaj előállításában és beszerzésében betöltött felbecsülhetetlen szerepükért.

A wintergreen illóolaj hűvös, mentolos és kifejezetten élénkítő illatú. Párologtatható, hogy energizáló és pozitív atmoszférát teremtsen, vagy különösen hatékony lehetőség a terek szagtalanítására passzív diffúzorok vattakorongjaival.

Miért válaszd a wintergreen olajat?

A wintergreen olaj melegítő és hűsítő érzést nyújt, amely helyileg alkalmazva, különösen masszázs során megnyugtatóan hathat a bőrre. Más mentolos rokonaihoz hasonlóan a wintergreen illóolaj is nagymértékben feldobhatja a szájápolási rutint, köszönhetően erős illatának és ízének. 

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Akár már ismered ezeket a levél illóolajokat, akár ez volt az első bemutatkozás, reméljük, hogy több okot adtunk arra, hogy szeresd az illóolajok e változatos csoportját. Annyi mindent lehet tanulni és szeretni a levelekkel kapcsolatban, szóval engedd be őket az életedbe, és fedezd fel, hogyan tudnak viszontszeretni!

 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

Esszenciális "parfüm" receptek