Dr. Nicole Stevens Budapesten IV. rész - demonstrációk, keverékek

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Néhány növényi rész kevesebb, némely több olajat ad. Ez a válasz arra, hogy miért kerülnek a doTERRA olajok annyiba. Ahhoz a tisztasághoz és állandó minőséghez, amiről szó volt korábban, ahhoz nagyon sok alapanyag szükséges. Az esszenciális olajok a citrusok esetében a héjból származnak. A héj összenyomása esetén láthatóvá válnak az esszenciális olajok. Elég sok héj szükséges ahhoz, hogy megtöltsünk egy 15 ml-es üveget. A citrom esetében ez 45-75 darab citromot jelent. Grapefruit esetében 20-50 gyümölcs szükséges. Nincs konkrét darabszám, mivel a gyümölcsök alakja változó. A valódi természetes nyersanyag többe kerül, mint szintetikusan előállítani. De megéri fizetni érte, mert tiszta esszenciális olajokhoz jutunk. A borsmenta esetében 1-1,5 kg levélre van szükség 15 ml illóolajhoz. Ezek becslések. Függ az adott évtől, időjárástól, növénytől. A legtöbb olajat adó növények a fűszerek. Ezért is elég belőlük kevés mikor főzéshez használjuk. Elég egy kis növényi részt porítva hozzáadni a recepthez. A nagyon alacsony olajtartalmú növényrészek a virágok. Ennek oka, hogy a virág célja az esszenciális olajok levegőbe való juttatása, nem pedig tárolása a virágban. A rózsa esetében 10.000 rózsafejre, vagy 250.000 sziromra van szükség. A rózsa esszenciális olaj nem olcsó, de vajon mennyibe kerül 10.000 rózsa? Még mindig olcsóbb a doTERRA olaját megvenni. A minőség a növények forrásánál kezdődik, az olcsó olajoknál ez kétséges. 

Sűrűség

Ez a teszt a CPTG része. Átlátszó üvegre és vízre van szükségünk. 

Wintergreen, kasszia és citrom olajokat vizsgálunk.

Volt már szó róla, hogy az olajok hidrofóbok, tehát nem oldódnak vízben. Citromot fogok vízbe csepegtetni. Nem keverednek. Az olaj lebeg a víz tetején, tehát kisebb a sűrűsége a víznél. A piacon találhatsz olyan citrus illóolajokat, melyek lesüllyednek a víz aljára, vagy elkeverednek vele. Ekkor tudhatod, hogy az az olaj szintetikus, vagy hígított, módosított. 

Kasszia következik. A kasszia sűrűsége nagyobb mint a vízé, ezért lesüllyed ha kellő mennyiséget csepegtetünk a vízbe. Ha nincs ehhez elegendő mennyiség, akkor is látni, hogy az olaj a víz tetején lefelé domború. A kasszia és a fahéj a leginkább módosított illóolajok a piacon. Fontosak ezek a tesztek, hogy kiderüljön a sűrűsége és hogy módosított-e. 

Wintergreen következik. Kis gyöngyökként süllyednek a víz aljára. Sokkal sűrűbb a víztől, ezért köt ki az alján. Mikor olyan wintergreent látunk ami lebeg a víz tetején, vagy elkeveredik vele azok módosítottak. 



Keverékek

Elkészíthetitek a saját keveréketek a doTERRA sajátjain felül. A keverés egy céllal kezdődik. Aztán ehhez a célhoz választunk olajokat. Tehát ha szeretnék egy nyugtató olajat, ami más mint a Serenity, akkor a nyugtató olajok csoportjából fogok választani. 

A mai nap keveréke

Miután megvan a keverék célja, arra gondolok, hogy milyen különböző kémiai profilú olajokkal fogok dolgozni. Átgondolom a keverékem struktúráját. Három fő részre osztódik egy keverék: alapjegy, középső jegy és fejjegy.

Alapjegy: ez az amit a legtovább fogsz érezni miután minden más már elillant. Diffúzor keverékek esetén is érvényes. Az alapjegy fontos, mert módosítja a többi jegy illatát is. A mai esemény kapcsán a cédrusfát és a vaníliát választom. A fás olajok nagyon jók alapjegynek, mert molekulái nagyobbak mint a többi olajé, így tovább megmaradnak. Cédrus, szantálfa, copaiba például szuper alapjegyek. Ha szereted a pacsulit, nos, az a legtartósabb alapjegy. Egyszer mikor kísérleteztem ezzel a laboratóriumban véletlenül kiöntöttem a jegyzetfüzetemre. Hét évvel később is éreztem.

A vanília a másik amit szeretnék használni az édessége miatt. Szeretem ezt a két olajat együtt használni, nemcsak a kémiájuk miatt. Számomra a cédrusfa szimbolizálja a stabilitást, erősséget és a gyökereket, amik a fában mélyre mennek. A vanília szimbolizálja az édességet és puhaságot. Amikor ezt a kettőt összehozom, akkor azokra gondolok, akik a doTERRA-val vannak már régóta, stabilan. 

5 csepp cédrusfa és 2 csepp vanília

Középső jegyek, vagy szívjegyek következnek. A keverék szívét és karakterét adják. Ezek az illatok fognak közepesen sokáig megmaradni az illatban. Ehhez az eseményhez én a koriandermagot és a rózsaszín borsot választom. Általában ezeket nem túl sűrűn használjuk. De nagyon jó karakterük és kémiájuk van. A koriandert azért választottam, mert nagyon élénkítő és felemelő. A rózsaszín borsot pedig azért mert fűszeres és élénkít is. 2-2 csepp. Azokat szimbolizálja, akik most kezdtek megismerkedni a doTERRA-val és tele vannak energiával és érdeklődéssel. S milyen erősen befolyásolva vagytok és hatással vannak rátok azok akik már régebb óta itt vannak és erős alapot képeznek. Az alap erősen meghatározza a fölötte lévő többi olaj hatását. 

Fejjegyek. Ezt fogjátok először érezni, ahogy beleszagoltok a keverékbe. A legjellemzőbb fejjegyek a citrusok. Teszünk bele citromot és kevés borsmentát. Ezt fogjátok először érezni és ezek illannak majd el leghamarabb. Ezek azok az illatok melyek az érdeklődést felkeltik. 1-2 csepp. Ezek a fejjegyek szimbolizálják azokat akik teljesen újak a doTERRA-ban, és részesévé válhatnak valami sokkal nagyobbnak. A keverékeimet mindig frakcionált kókuszolajjal fejezem be. Ne féljetek hozzáadni, hiszen semmit sem gyengít a hatásán. A kémia és a potenciál ugyanúgy jelen van a frakcionált kókuszolajjal felhígított keverékben is. Hagyjátok egy kicsit pihenni majd újra szagoljátok meg. Mint egy jó étel, összeérnek az illatok. Elképzelhető, hogy egy összetevő nagyon kitűnik a többi közül, így abból majd kevesebb kell. Fontos kipróbálni úgy, ahogy majd használva lesz. Tehát ha diffúzorkeveréket készítesz, próbáld ki diffúzorban, vagy bőrkeveréket próbálj ki bőrön. 

A csapatommal a következő keverékeket alkottuk eddig: Serenity, Adaptiv, Hope, Kids keverékek, konyhai keverékek, Citrus Bloom. A Serenity esetében több, mint 200 változat előzte meg a véglegest. Ne féljetek kísérletezni és módosítani a keveréketeken. 

Van egy trükk, hogy kevesebb olajat használjatok a kísérletezés során. Használhattok papírcsíkokat, amiket drogériákban is használnak. Egyenként belemártjátok az illóolajokba, majd csokorba fogva meg tudjátok szagolni, milyen lenne a kész keverék. Amelyiket erősnek érzed, csak helyezd távolabb a csokorban, ez abban is segít, hogy mennyi olajat használj majd a keverékben. Erős illóolaj esetén, mint például a pacsuli esetében egy csepp is sok lehet, ez esetben használj fogpiszkálót. Ezt a módszert ételek ízesítésénél is használhatjátok.

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Ezen beszámolóm további részeit itt találod:

1. rész - tanulmányok

2. rész - MetaPWR

3. rész - hétköznapi hősök

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA promóciók 2024. május

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary