Dr. Nicole Stevens Budapesten III. rész - hétköznapi hősök

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy megvannak a kedvenc napi olajaitok, de lehet vannak olyanok, melyeket nem igazán ismertek. Melyeket talán csak nagyon régen használtál.

Rozmaring

Szerintem nem beszélünk róla eleget, egy fantasztikus olaj. Először nézzük a kémiáját. Két fő összetevője az 1,8 cineol és az alfa pinén. Eukaliptolnak is nevezik az 1,8 cineol-t, mivel nagy arányban tartalmazza az eukaliptusz. Ez adja a rozmaring éles aromáját. Az alfa pinén pedig már említésre került a citrom illóolajnál. Ez adja a fenyős, kellemes illatot. Nagyon szeretem ennek az illatát, mert nagyon gyógynövényes és mély, földelő. A legtöbb kutatás a rozmaring kapcsán az emberek koncentrációs képességében volt. Ha eddig még nem használtátok, próbáljátok ki, mert nagyon segít jelen lenni és összpontosítani. Én főzésnél is szeretem használni. Nagyszerű húsokhoz, tésztákhoz. 

Ez a tanulmány arról szól, hogy a rozmaring hogyan segíthet nekünk a rövid távú memóriában. Sokszor amikor otthon dolgozom, vagy tanulok, akkor megszagolom. A tanulmány szerint, mikor tanulás közben rozmaringot szagolsz, aztán akkor is mikor szükséged van előhívni az információt, a rozmaringgal jobban előhívható. Nagyszerű párologtatásra, mikor gyermekeid tanulnak, vagy ti tanultok. Főleg a földelő tulajdonságai miatt jó párologtatásra. 

Fodormenta

Tudom, már sokszor mondtam, de tényleg az egyik kedvenc olajom. Oké, valószínűleg az összes illóolaj a kedvencem. Amit szeretek benne, hogy nagyon meglepő a kémiája. Nagyon magas %-ban tartalmaz limonént, amit az orrunk sokszor nem érzékel. A hatásában viszont az élénkítő, frissítő az ott van. A másik fő összetevője a karvon. Ez érdekes. Ez egy kiro molekula. Nagyon érdekes, mert formát tud váltani. Olyan mint a bal és a jobb kezed. Tükrözhetik egymást, mintha a kezeid összeilleszted, a kezed, ujjaid fedik egymást, de ha a kezed egymás felé helyezed, nem fedik át egymást. Mit jelent ez? A karvon a fodormentában, fodormenta illatú. A másik karvonnak pedig kömény illata van. Ugyanaz a molekula, csak más a formájuk. Szóval mikor legközelebb a fodormentát illatoljátok, akkor gondoljatok arra, hogy ez egy különleges molekula, amire reagál az orrod. Az orrunk olyan érzékeny, hogy meg tudjuk különböztetni ugyanazon molekulának a különböző formáját. Az egyik karvon a testünkben nyugtató hatással rendelkezik. Lenyugtat, de nem altat el, mint a levendula. Főként vezetés közben használom, mikor nyugodt szeretnék lenni, de nem álmos. A fodormentának is van hűsítő hatása, mint a borsmentának, de nem olyan erős. Jó íze van, így szeretem leheletfrissítésre. 

Ez a kutatás azt taglalja, hogy bőrön alkalmazva milyen hatása van. Nagyon nyugtatólag hat és ezeket a jeleket küldi a sejtjeinknek is. Ha még nem próbáltad, érdemes párologtatni, különösen ha stresszes a napod. 

Bergamott

A levendula és a citrom gyermeke. Két összetevő a limonén - ami citrusos és a linalyl acetát - ami levendulás. Ez adja az egyedi aromáját. Gyümölcsös és virágos is egyben. Hasonlóan a fodormentához nyugtató, de nem addig a pontig hogy álmosító legyen. Munka közben szeretem a tarkómra kenni, s érzem a nyugtató hatását. Arra ügyelj, hogy citrus olaj révén kerüld a közvetlen napfényt. Olyan helyen alkalmazd ami ruhával takart ha kint leszel. Olyan olaj ez ami élénkít, felemelő, és segít a nyomasztó érzések oldásában. Nagyon szeretem érdességekben is használni. A csapattal éppen feltétként kísérletezünk vele narancs jégkrémre. Ha még nem próbáltad, igencsak ízletes édességekhez.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a váróteremben milyen hatása volt. Erről ugye beszéltem már korábban. Ez volt az egyedüli kísérlet embereken, mikor önállóan, csak bergamott olajat használtunk. Minden kutatás azt mutatja, hogy általános, jó közérzetet biztosít. Bátran párologtassátok. 

Fekete bors

Nagyon érdekes olaj, mely szintén tartalmaz limonént. Ha már illatoltad - elég fűszeres, mély, fás, de a limonén nem igazán érződik. Tudjátok trenírozni az orrotokat, hogy érzékelje. Legközelebb a fekete bors, vagy fodormenta kapcsán próbáljátok utolérni ezt a limonénes, citrusos illatot. Amit először érzékel az orr az a béta kariofillén, aminek füstös illata van. Ez szintén megtalálható a copaibában. Ez a fás, fűszeres illat mindkettőnél jelen van. Tanulmányokban főként étvágycsillapítás kapcsán vizsgálták őket, a sóvárgás kontrollálásában és az élénkítő hatásában. Bőrön alkalmazva melegítő. Mint fűszerolaj jól passzol sós fogásokhoz. Nagyon jól elmélyíti a szószokat például.

Tanulmányokban kutatták, hogyan hat az agyunkra. Például, hogyan segít átlendülni függőségeken. Szagláskor az agyban olyan jeleket küld, ami segít fókuszálni és ellenállni a kísértésnek. A béta kariofillénről köztudott, hogy hat az agyra és az idegrendszerre. A fekete borsot ilyenekre is lehet használni a mentális tisztaság elérésében. 

Szibériai fenyő

Az esszenciális olajok között nagyon különleges kémiával rendelkezik. Bornil acetát és kámfén. Tartalmaz még pinén molekulákat is, amitől erdei illata van. Egymás után kipróbálva a fekete lucfenyőt és a szibériai fenyőt elég jól elkülönülnek egymástól. 

Erdőfürdőzés

A koncepció szerint az emberek közvetlen kapcsolata az erdővel segít a földelésben. 20 évvel ezelőtt tudósok Japánban azt vizsgálták, hogy milyen hatása van annak, hogy az emberek távol kerültek az erdőtől és a természettől. Azokat az embereket érintette, akik Japánban olyan nagyvárosokban éltek, ahol kevés növényzet volt, tele sok betonnal. Méréseket végeztek a jelenlegi környezetükben, aztán elvitték az erdőbe sétálni. És újabb méréseket végeztek. Vajon mit találtak? Okoz-e különbséget ha kapcsolódunk a természethez? Elég nagy különbséget okoz. Azt találták, hogy a résztvevők, miután sétáltak az erdőben jobban érezték magukat, a vérképük jobb volt és könnyebben lélegeztek. A tudósok ettől kicsit meglepődtek. Meglepte őket az a tény, hogy olyan mutatók is változtak az egészséggel kapcsolatban, amelyekre egyáltalán nem is számítottak, például az immunrendszer. A séta már önmagában is egy jó dolog. Viszont a városban való séta nem hozta ugyanazt az eredményt. Ennek akkor kapcsolatban kell lennie valamilyen módon az erdővel. Rájöttek arra, hogy ez a lényeges különbség a levegőben van és mi az amit találtak a levegőben: a fák, bokrok, virágok esszenciális olajokat engednek a levegőbe, melyet a sétáló emberek belélegeznek. Növényi molekulák a levegőben ismerősen hangzik? A párologtatás épp ugyanez. Olyan mint az erdő belélegzése - otthon. Természetesen az erdőben sétálás továbbra is nagyszerű dolog. Ugyanakkor ugyanezt érhetjük el az esszenciális olajok párologtatásával otthon. 

A doTERRA-nál olyan kísérleteket végeztünk, amikor illóolajokat az éjszaka folyamán párologtattak. Ugyanezeket a markereket teszteltük és vizsgáltuk, hogy az éjszaka folyamán párologtatott esszenciális olajok milyen hatással vannak az immunrendszerre és az egészségre. Olyan olajkeveréket párologtattunk, melynek része a szibériai fenyő. Azt találtuk egy hét után, amit az erdőfürdőzéskor: egészségesebb immunrendszer, jobb alvás, jobb általános közérzet. A doTERRA olajok tehát nem csak egy csodálatos illat, hanem annál sokkal több. A testre hatással vannak az egész testünk biokémiájára. Visszavisznek minket az ősi gyökereinkhez, amikor még része voltunk a természetnek, s ahonnan olyan messzire elszakadtunk. 

Tanulmányaim során az egyik órán a professzor arról beszélt, hogy az őseink 2-300 növénnyel kerültek kapcsolatba naponta. Része volt az étkezésüknek, jártak közöttük, belélegezték a különböző kémiai anyagokat. A professzor szerint a jelen társadalom átlagosan 7 növénnyel kerül kapcsolatban. Feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, nagyvárosokban élünk, igencsak távol kerültünk attól, ahogyan az őseink éltek. Vajon milyen hatással van ez a sejtjeinkre és a genetikánkra? A professzor szerint a leggyakoribb modern civilizációs betegségek a megváltozott életmód miatt van. Tele voltam reménnyel ezen az előadáson, mivel tudtam, hogy azok akik illóolajokat párologtatnak, kapcsolatba kerülhetnek azokkal a növényi esszenciákkal, amelyekkel az őseinknek is kapcsolata volt. Ez a komplex összetett kémia amit az őseink is a magukénak tudtak, ez van benne az esszenciális olajainkba. Mikor bekapcsolod a diffúzorod, erre gondolj, hogy kapcsolatba kerülsz ezekkel a csodálatos növényi összetevőkkel.

Vannak kutatások a szibériai fenyővel kapcsolatban, hogyan képes megnyugtatni, leföldelni a testet. Ez a tanulmány olyan embereket vizsgált, akik nagyon monoton munkát végeztek, többnyire számítógéppel. Ez a modern életmód, igencsak negatívan hat a testre. Ezek a képernyők izgatottá teszik az agyműködést és befolyásolják az alvási ritmusunkat. Ez az oka a globális alvásproblémáknak. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a szibériai fenyő hogyan képes segíteni ezen a problémán. A szibériai fenyőnek nyugtató hatása van, ami csillapítja a képernyőhasználat okozta agyi izgatottságot. Úgyanúgy, mint az erdőben való séta során. Az összes fás esszenciális olaj, mint a szibériai fenyő képes a testet segíteni, ami nyugtatja az agyműködést. 

 

A hosszú és egészséges élet 5 alappillére

1. egészséges tápanyagok (megfelelő mennyiség és minőség)

Az esszenciális olajok nagyon sokat segítenek ebben, hiszen rendkívül jól támogatják az emésztést, vagy remek ízük van és jól tudjuk alkalmazni őket az étkezések során. Az étkezésünk teljesen más mint 2-300 évvel ezelőtt volt. Még a legegészségesebben étkezők étrendje ami sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat tartalmaz is más, mivel megváltozott a talaj. Mivel a talajból sok értékes mikrotápanyag eltűnt, így a zöldségek, gyümölcsök is híján vannak ezeknek. Fontos, hogy egészséges étrendet kövessünk, de az étrendkiegészítésről se feledkezzünk meg. 

2. Napi mozgás

A testünk mozgásra lett tervezve. Az őseink szinte egész nap mozogtak. Elég távol kerültünk ettől, mivel a napunk nagy részében nem mozgunk eleget. Ennek eredményeképpen testünk zsiradékot tárol, izmaink megmerevednek. A rendszeres mozgás nagymértékben támogatja az egészségünket. Nem kell megterhelő edzésnek lennie, az a fontos, hogy mozgásban tartsuk. Nagyon sok olajat tudunk alkalmazni külsőleg, mely támogatja a mozgás könnyedségét. Nagyon szeretem használni a borsmentát és a fodormentát a mellkasomon futás előtt, kinyitja a légutakat. Edzés után a copaibát és Deep Blue-t használom izomláz csökkentésre. 

3. Stresszkezelés

Őseinket érő stressz volt a kardfogú tigris elől való menekülés, vagy, hogy van-e elegendő élelem. Régen a stresszhelyzetre a test reagált, majd visszatért normális működésbe. Mi pedig minden nap stresszelünk. A testünket nem erre tervezték. A folyamatos stressz megterhelő a szervezetnek és fizikai tüneteket fog produkálni alvásproblémák, emésztési problémák, kognitív problémák formájában. Kutatások igazolják, hogy a túl sok stressz megrövidíti az életciklusunk. Ezért fontos megtanulni kezelni a stresszt napi szinten. Szerencsére a doTERRA-nak, van néhány erre a célra létrehozott terméke. Levendula, Adaptiv, Balance, Serenity. Ide tartozik még a cédrusfa, muskotály zsálya - hasonló a kémiája a levendulához, kicsit fűszeresebb. Hogyan használjuk őket: aromatikusan - inhalálás, párologtatás. Előbbi esetén aromatikusan és helyileg is hasznosul az olaj. Szintén jó alkalmazás az AromaTouch kézi technika. Három pozitív hatása is van: beszívódás a bőrön keresztül, aromatikus hatás, érintés általi pozitív hatás. További előnye, hogy aki adja, ő is részesül ezekből. 

4. Egészséges emberi kapcsolatok

Manapság már egyre nyilvánvalóbb, hogy mekkora hatással vannak ránk az egészséges kapcsolataink. Itt vannak ezek az eszközök melyek összehozhatnak minket: masszázs, párologtatás. Kedvencem ehhez az érzelmi aromaterápia szett és a gyermek kollekció. Azoknak, akiknek vannak gyermekeik tudhatják, hogy milyen jó módja lehet annak, hogy bevezessük őket az esszenciális olajok világába. Nagyon szeretek a gyermekeimmel esténként beszélgetni, bekenem a talpukat, kezüket, bemasszírozom a kedvenc olajukat és csak beszélgetünk. 

5. Helyes táplálékkiegészítés

Ideális esetben a táplálkozásunkkal mindent be tudnánk vinni, amire szükségünk van, de sajnos manapság más a helyzet. A doTERRA segít nekünk ebben. 

 

LLV 

Alpha CRS - erős keveréke az antioxidánsoknak. Miért fontos? Ezeket főként zöldségekből, gyümölcsökből nyerünk és fontos az egészséges sejtekhez. Bármikor amikor eszünk, lélegzünk, vagy mozgunk, akkor olyan molekulák keletkeznek, melyek roncsolják a sejtjeinket. Olyan mint az autó, mely benzinből energiát állít elő, s ott a kipufogógáz. A kipufogógázok a szabadgyökök a szervezetünkben. Ezek a molekulák nagyon károsak a szervezetünkre, DNS-ünkre, sejtjeinkre. Itt jönnek az antioxidánsok. Olyanok mint egy szivacs, magukba szívják a szabadgyököket. Így támogatják az egészséges anyagcserénket és védik a sejtjeinket a támadástól. Az a fantasztikus az Alpha CRS-ben, hogy nagyon sokféle antioxidáns koncentrálódik egy helyen. Ahhoz, hogy azt a mennyiségű antioxidánst és variációt bevigyük a szervezetünkbe, ami az Alpha CRS-ben található, ahhoz körülbelül 12 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Amit meg is kellene enned ha rendelkezésedre áll. De nagyon jó kiegészítés az Alpha CRS, betölti a hiányzó részeket. 

xEO Mega

Ez egy nagyon jó keveréke az esszenciális zsírsavaknak és az esszenciális olajoknak. Olyan zsírsejteket tartalmaz, ami segít az egészséges sejt újraépüléséhez. Tele van az étrendünk zsírsavakkal, de nem mindig a megfelelővel. Minden egyes sejtünk membránjában egy bizonyos típusú zsírmolekula található. Ehhez alapanyagra van szüksége, hogy ezeket felépítsük, illetve javítsuk őket. A gyulladásokban nagyon jól segítenek nekünk az Omega 3 zsírsavak. Nem megfelelő zsírok fogyasztása esetén gyulladásokhoz vezet, ami stressz. A xEO Mega-ban található zsírsavak csökkentik ezt a stresszt és segít visszaépíteni a sejtmembránokat. Azok az esszenciális olajok, melyek belekerültek nagyon hasznosak a bélrendszernek. Azért is fontos ez a táplálékkiegészítő, hogy a felszívódás is optimálisan megtörténhessen. Sajnos a gyenge, stresszes életmódunk miatt nem optimális a felszívódás a szervezetünkben, ami legfőképp a belekben történik. Ehhez a felszívódáshoz és egészséghez nagyban hozzájárul a xEO Mega. 

MicroPlex VMZ

Ebben találhatók az esszenciális vitaminok, ásványi anyagok, amik az optimális sejtműködésünkhöz elengedhetetlenek. Ez is pótolhatja azokat a hiányos anyagokat, melyek hiányoznak a talajból és nem kerül bele az étkezésünkbe. Mit csinálnak ezek az ásványi anyagok a szervezetben? Kofaktorokban segítenek. Ezek az enzimfolyamatokban fontosak. Ezek úgy működnek, mintha szükség lenne hozzájuk egy kulcsra - ezek a kofaktorok. Képzeljétek el ezeket az enzimeket, amik mind egy kulcsra várnak ahhoz, hogy jól tudjanak működni. Ez egy nagyon fontos része annak, hogy a testünk jól működjön. 

Az LLV nagyon különleges a piacon pár dolog miatt. Mikor megnézed a vitaminok leírását, láthatod, hogy a napi ajánlott bevitel többszörösét tartalmazzák. Annak ellenére, hogy az esetek többségében ez elfogadott, mivel a szervezetünk nem emészti meg olyan hatékonyan, és így nem árt ha többet viszünk be belőle. Nem annyira jó ha túltelítjük a szervezetünk egy-egy ilyen összetevővel. A doTERRA hozzáállása, hogy olyan mennyiségben és minőségben állította össze ezeket, hogy teljes egészében fel tudjon szívódni. Tehát papíron összehasonlítva ne lepődj meg ha különbséget tapasztalsz. Lesz különbség. Ez egy jó dolog, mivel a doTERRA-nak az volt a célja, hogy minden felszívódjon és ne halmozódjanak fel azok amiket nem tud hasznosítani. A fő cél az volt az LLV és az új MetaPWR kapcsán is, hogy úgy támogassuk a szervezetünket, hogy az a leghosszabb időn keresztül történhessen. Milyen jó lenne, hogy ha élhetnénk 80-90-100 évig is anélkül, hogy az utolsó 10-20 évünk se legyen szenvedés. Mi lenne, hogy ha optimális egészségnek örvendhetnénk életünk végéig? Ez a célunk, és a doTERRA-nak tökéletes termékei vannak erre. 

Az összes termék amiről eddig beszéltünk, LLV-vel együtt azok, ahogy a doTERRA az életeteket támogatja. Ez egy kicsit más hozzáállás - amit alternatív megoldásoknak szoktak hívni. Szeretnénk ebből az alternatív jelzőből kilépni és azt nézni, hogy mi az ideális az élethez. 

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Ezen beszámolóm további részeit itt találod:

1. rész - tanulmányok

2. rész - MetaPWR

4. rész - demonstrációk, keverékek

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg