Olajok eredete: gyökér illóolajok

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Amikor eljön az ideje, hogy az illóolajokról beszéljünk, nincs jobb hely, mint a gyökereknél kezdeni. Szó szerint! A gyökér illóolajok a legértékesebbek, forrásaik a legmélyebb és legközvetlenebb kapcsolatban állnak a talajjal – ezek valóban a föld ajándékai!

Mik azok a gyökér illóolajok?

Ezek az értékes illóolajok a növények gyökereiből - néha rizómáknak is nevezik őket - származnak. Miután begyűjtötték és illóolajokká dolgozták fel, az eredmény az illóolajok egy kategóriája, amelyek alapvetően földes aromás jegyekkel rendelkeznek, mégis két fő felhasználási területre oszthatók:

Aromás/belső használat

  • gyömbér illóolaj
  • kurkuma illóolaj 

Aromás/helyi használat

  • spikenard illóolaj
  • vetiver illóolaj 

Bár a gyökér illóolajok listája az egyik legrövidebb, az azt alkotó négy illóolaj a doTERRA legnépszerűbb illóolajai közé tartozik. Összegyűjtöttük őket egyetlen bejegyzésbe, hogy jobban megismerhesd mindegyiket. Bár van bennük némi hasonlóság, mindegyik gyökér illóolaj külön illatot, ízt és hihetetlen előnyök gyűjteményét kínálja. 

 

Gyömbér illóolaj (ginger)

A gyömbér illóolaj klasszikus kedvenc a gyökérolajok között! Maga a gyömbérgyökér híres édes-fűszeres konyhai fűszer, és használható nyers gyökérként vagy szárított és őrölt fűszerként. A gyömbérgyökér egy vastag, csomós gyökér, puha rostos hússal, amelyet le lehet szedni és meg lehet enni.

A gőzdesztilláció során a gyömbérgyökérből gyömbér illóolaj lesz, amely élénk aromájú és számtalan felhasználási lehetőséget rejt magában. A gyömbér illóolaj hívogató és energetizáló illatú, hígítva melegítő hatású lehet a bőrre, és természetesen édes, gyömbéres ízt kölcsönöz az ételeknek és az italoknak. 

Miért válaszd a gyömbérolajat? 

A gyömbérolajnak sokkal édesebb az íze, mint a kurkumaolajnak, amely az egyetlen belsőleg jóváhagyott gyökérolaj. Általánosságban elmondható, hogy az összes gyökér közül a legédesebb illatú, a spikenard olajhoz hasonló élesebb jegyekkel.

 

Spikenard olaj (nárdus)

A spikenard illóolaj az egyik legkülönlegesebb gyökérolaj, mind a neve, mind az azt előállító gyökerek miatt! A spikenard növény gyökerei vékonyak és szálasak, de a föld alatt összecsavarodnak, mint a kötélzsinórok. Ez a fajta láthatatlan erő beszél arról, hogy a spikenard illóolaj milyen erőt hozhat az életedbe. 

A gőzzel történő desztillálás után a spikenard illóolaj fűszeres, fás, nyugtató illatú, amely földelő alaphangot kölcsönöz bármely parfümnek vagy diffúzorkeveréknek. Gazdag jótékony hatásai vannak a bőrre és a fejbőrre is, és az öngondoskodás számos területén felhasználható.

Miért válaszd a spikenard olajat? 

Míg a kurkumaolaj és a vetiverolaj is jótékony hatással van a bőrre, a spikenard olaj egyedülálló tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek bőrre, hajra és körmökre is alkalmazhatók. 

 

Kurkuma illóolaj (turmeric)

A kurkuma illóolaj a gyömbérhez hasonló gyökérből származik. Ez egy vastag, csomós rizóma, amely a gyömbérhez hasonlóan puha és húsos, de markánsabb és élénkebb sárga színű. A kurkuma gyökér szárítva és őrölve a híres konyhai fűszerré válik, ugyanezt az élénksárga színt és földes, borsos ízt kölcsönöz a recepteknek, különösen az indiai konyhában.

A kurkuma illóolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki. Míg a főzésben az őrölt vagy friss kurkuma gyökér helyett is használható egyedi és nyugtató íze miatt, a kurkuma illóolaj hihetetlen jótékony hatással van a bőrre, és támogató, felemelő aromát hoz otthonodba.

Miért válaszd a kurkuma olajat? 

A gyömbérolajhoz képest a kurkuma olaj enyhébb, földesebb ízt kínál a receptjeidhez. A kurkumaolaj az egészséges megjelenésű arcbőrt is támogatja, finomabb és földesebb illattal, mint a többi erősebb illatú gyökérolaj.

 

Vetiver olaj

A vetiver illóolaj igazi főnyeremény a gyökérolajok között. A vetiverfű gyökerei mélyen a földbe nyúlnak, erőt és stabilitást biztosítva a növény fejlődéséhez. A vetiver illóolaj tulajdonságai ugyanilyen támogató és erőt adó szerepet tölthetnek be a rutinjaidban. 

A vetiver olaj földelő és nyugtató illata a béke és a relaxáció környezetét idézi elő párologtatva.
A vetiver olaj a bőrre is jótékony hatással van, különösen, ha a kezekre, arcra és lábakra használjuk. Nappal vagy éjszaka - végtelen módja van annak, hogy kihasználjuk e gyökérolaj gazdag tulajdonságait.

Miért válaszd a vetiver olajat?

A vetiver olaj gazdag és földelő illatú, amely különösen alkalmas masszázshoz és más relaxációs rutinokhoz. Használd a vetiver olajat önmagában, vagy párosítsd a spikenard olaj kiegészítő aromájával.  

 

Akár már ismered ezeket a gyökér illóolajokat, akár ez volt az első bemutatkozás, reméljük, hogy minden eddiginél több okot adtunk arra, hogy megszeresd az illóolajok e különleges csoportját. Ahogy az életben gyakran előfordul, amikor nem tudod, hová fordulj, talán a legjobb, ha egyszerűen visszatérsz a gyökereidhez.


Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

Esszenciális "parfüm" receptek