Olajok eredete: fűszer illóolajok

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Készülj fel, hogy megfűszerezd az életed, mert most bemutatjuk neked a doTERRA fűszeres illóolajokat. Ahogy reflektorfénybe állítjuk e temperamentumos csapat minden egyes tagját, felfedezheted különböző tulajdonságaikat, hasznos felhasználási módjaikat és előnyeiket, valamint azokat a tulajdonságokat, amelyek mindegyiket egyedivé teszik.

Mik a fűszeres illóolajok?

Az illóolajok ezen illatos csoportjának tagjait a növények és fák különböző részeiből vonják ki, termés, magok, kéreg és a rügyekből. A betakarítás után mindegyiket vízgőzzel desztillálják, ahol enyhe nyomás és felmelegített gőz kombinációjával állítják elő ezt a fűszeres olajcsoportot.

Amikről szó lesz: fekete bors olaj, kardamom olaj, kasszia olaj, zellermag olaj, fahéj olaj, szegfűszeg olaj, koriander olaj, édeskömény olaj és rózsaszín bors olaj. A gyűjtemény minden egyes olaja olyan széles választékkal, személyiséggel és sokszínűséggel rendelkezik, mint amire a szokásos fűszeres szekrényben számíthatsz, és dinamikus ízprofilt ad kedvenc receptjeidhez hozzáadva, és mindegyiknek megvan a maga sajátos aromája és alkalmazási területe.

 

Fekete bors illóolaj (black pepper)

A feketebors növény egy kúszónövény, amelynek zöld, mandula alakú levelei vannak, és borsszemeknek nevezett termésfürtöket termel. Amikor a borsszemek megérnek, a borsszemeket leszedik és gőzzel desztillálják, hogy a híres, csípős illatú fekete bors illóolajat nyerjék belőlük.

Az őrölt fűszerhez hasonlóan a feketebors-olaj borsos illatú, enyhén gyümölcsös aromás jegyekkel, amelyek fokozzák az ízt, ha kedvenc ételeidhez adod. Vivőolajjal kombinálva és helyileg alkalmazva a fekete bors illóolaj meleg, nyugtató érzést biztosít a bőrnek és élénkítő aromát.

Miért válaszd a feketebors olajat?

Nemcsak a pácok ízletes kiegészítője, de a fekete borsolaj a többi fűszerolaj közül is kiemelkedik a magas limonén kémiai összetevője miatt, amely erős felülettisztító tulajdonságokkal ruházza fel. Élvezd a fekete borsolaj meleg, élénkítő illatát, amikor otthonod takarítod, vagy amikor bőrmelegítő személyi masszázst adsz magadnak. 

 

Kardamom illóolaj (cardamom)

Az apró, orsó alakú maghüvelyeiről ismert kardamomnövény hosszú, zöld, viaszos levelekből álló szárral és finom, orchideaszerű virágfürtökkel rendelkezik. Ez a növény agyagos talajban és forró, párás, esős éghajlaton fejlődik, mint például a guatemalai Alta Verapazban, ahonnan a doTERRA felelősségteljesen szerzi be a kiváló minőségű kardamom illóolajat.

Csodáld meg a kardamomolaj meleg, gyümölcsös, balzsamos ízét, hozzáadva kedvenc hagyományos indiai és közel-keleti ételeidhez. Élvezd a kardamomolaj energizáló aromáját, ha helyileg alkalmazod a bőrön, vagy ha Epsom-sóval kombinálod egy kád meleg vízben, hogy fokozd a nyugtató hatású fürdőzést.

Miért válaszd a kardamomolajat?

A kardamom magas 1,8-cineol-tartalma miatt különbözik a többi fűszerolajtól, amely hűsítő érzést biztosít, különösen a mellkasra, a hasra vagy a pulzuspontokra alkalmazva. Használd a napi meditációs rutinban vagy egy élénkítő masszázs részeként, hogy élvezd ennek az olajnak a hívogató, meleg aromáját.

 

Kasszia illóolaj (cassia)

A cassia olaj előállításához használt cassia kéreg a cinnamomum cassia fából származik, amely egy örökzöld, zöld, ovális alakú levelekkel, vastag kéreggel és bogyós gyümölcsökkel. A vastag, illatos kéreg gondos betakarítása után vízgőzzel desztillálják és palackozzák a cassia illóolajat.

A fahéj rokona, a cassia illóolaj hasonló meleg, fahéjszerű illattal rendelkezik, de kissé édesebb jegyekkel, amikor párologtatva használod, és beépítjük a takarítási rutinba. A kassziaolaj a bőrre kenve melegítő érzést kelt, egy-két csepp pedig feldobhatja kedvenc desszertjeid és pékáruid.

Miért válaszd a kasszia olajat?

Mivel a cassia olaj magas fahéjaldehidtartalmú, erős felülettisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Adj cassia olajat az általános tisztító spray-hez, hogy otthonodnak takarítása közben meleg aromája legyen. Az aromásan nyugtató személyi masszázshoz keverj össze cassia olajat frakcionált kókuszolajjal, és finoman dörzsöld be a kívánt területeket.

 

Zellermag illóolaj (celery seed)

Az élénkzöld zeller két év alatt érik be, és hosszú szárakból, tollszerű levelekből és apró barna magokból áll. Ezek a magok vízgőz-desztillációs eljáráson mennek keresztül, hogy a friss és erős zellermag illóolajat kinyerjék.

A zellermagolaj arról ismert, hogy párologtatáskor édes, meleg, földes aromája van, és frissítő ízt biztosít, ha kedvenc turmixodhoz vagy levesreceptedhez adod. Építsd be a zellermagolajat a testápolási rutinodba, hogy minden használat során nyugtató érzést keltsen a bőrön, és nyugtató illatot árasszon. 

Miért válaszd a zellermag olajat?

A zellermagolaj limonén kémiai összetevőt tartalmaz, amely a citrusolajokhoz hasonlóan erős tisztító tulajdonságokkal ruházza fel. A béta-szelinen hozzáadása a limonénnel együttesen energizáló illatot, frissítő ízt és bőrnyugtató tulajdonságokat kölcsönöz a zellermagolajnak - ez a kombináció egyedülálló a többi illóolaj között.

 

Fahéj illóolaj (cinnamon bark)

A Sri Lankán őshonos fahéjfának tojásdad, hosszúkás levelei, sárga virágfürtjei és bogyós termése van. A fa erős, rendkívül illatos kérge vízgőz-desztillációs eljáráson megy keresztül, hogy a fahéj illóolajat előállítsák. A fahéjkéreg olaj könnyen felismerhető aromája fűszeres, édes, fás illatú, és akkor élvezhető, ha helyileg, vivőolajjal a bőrön alkalmazzuk. Használd a fahéj illóolajat őrölt fahéj helyett, hogy ugyanolyan finom ízt kapj kedvenc receptjeidben, vagy a hidegebb hónapokban diffúzióval meleg, megnyugtató illatáért.

Miért válaszd a fahéj olajat?

A fahéj illóolaj magas fahéjaldehid tartalmú kémiai összetevőjével a természetes eredetű felülettisztítószerek egyik legjobb választása. Az eugenol hozzáadása hozzájárul az erős, élénkítő aromához, így a fahéjkéreg olaj egyedülállóan erős fűszer illóolajjá válik.

 

Koriandermag illóolaj (coriander)

A koriandermag a koriander növényből származik, ugyanabból a növényből, mint a korianderzöld illóolaj. Az apró, zöld, legyezőszerű leveleket a korianderzöld illóolaj előállításához használják, míg az apró, sárgásbarna, ovális alakú magokat betakarítják és vízgőzzel desztillálják, hogy a koriandermag illóolajat nyerjék.

A korianderolaj élénk, gyógynövényes, citrusszerű aromájával különbözik fűszerrokonaitól. A korianderolaj extra ízvilágot adhat kedvenc curry-ételeidhez, helyileg alkalmazva jótékonyan hat a bőrre, és párologtatással nyugtató légkört teremt.

Miért válaszd a korianderolajat?

A levendulaolajhoz hasonlóan a korianderolaj is nagy mennyiségben tartalmazza a linalool nevű kémiai vegyületet. Ez az összetevő teszi a korianderolajat a bőrön használható legjobb illóolajok egyikévé, mivel segít fenntartani a tiszta megjelenésű, tiszta arcbőrt. Adj néhány csepp korianderolajat az arctisztítódhoz, vagy masszírozás közben finoman dörzsöld a bőrödre, hogy helyileg nyugtató érzést, majd frissítő aromát kapj.


Édeskömény olaj (fennel)

Az édeskömény a Földközi-tenger partjainál őshonos növény, amely erős édesgyökér-szerű ízéről és illatáról ismert. Ennek a szívós évelő növénynek zöld, tollas levelei és élénksárga virágfürtjei vannak. Az édeskömény növény vékony, tojásdad magvait vízgőzzel desztillálják, és édes édeskömény illóolajat készítenek belőlük.

Különleges édes, édesgyökér aromájáról és ízéről ismert édeskömény illóolaj cukrosan édes ízt adhat a víznek vagy kedvenc gyógyteádnak. Az édeskömény illóolaj bőrnyugtató tulajdonságai miatt is csodálható, és segíthet a lehelet felfrissítésében, ha a szájban öblögetésre használjuk.

Miért válaszd az édeskömény olajat?

Az édeskömény illóolaj leginkább édes, mézes illatáról ismert, amely nagyszerű kiegészítője a bőrápolási rutinodnak. Egyszerűen kombináld az édesköményolajat az esti hidratáló krémeddel, hogy bőröd egészségesnek tűnjön, vagy hígítsd frakcionált kókuszolajjal, hogy nyugtató érzést keltsen a bőrön és friss aromát adjon egy pihentető has- vagy nyakmasszázs során.

 

Rózsaszín bors illóolaj (pink pepper)

A rózsaszínbors olajat a rózsaszín borsfa páfrányszerű ágain sűrű csomókban növekvő rózsaszín bors bogyóiból nyerik ki és desztillálják vízgőzzel. Ez a gyorsan növő örökzöld fa rendkívül aromás kérget és leveleket is termel, amelyeket más célokra használnak.

A rózsaszín bors illóolaj fás, fűszeres, gyümölcsös ízzel és illattal rendelkezik, amely különbözik a feketebors olajétól, és számos módon élvezhető. Használd a rózsaszín bors olajat húsok és kedvenc ételeid ízesítésére, vagy élvezd élénkítő aromáját masszázs közben. A meleg, földes jegyet bármely illóolaj-keverékben is élvezheted, ha a rózsaszín borsolajat kedvenc párologtatódba teszed.

Miért válaszd a rózsaszín bors olajat? 

Mivel nincs tényleges kapcsolat a feketebors növénnyel, a rózsaszín bors illóolajnak megvan a maga egyedi aromája és tulajdonságai. Fokozd kedvenc gyógyteád ízét egy csepp rózsaszín borsolaj hozzáadásával a házi chai tea elkészítésénél. Lélegezd be az energetizáló aromát a délutáni felfrissüléshez, vagy élénkítsd fel a személyi masszázst, ha a rózsaszín bors olajat finoman bedörzsölöd a nyomáspontokra, majd élvezed a nyugtató aromát.

 

Akár már eddig is fűszerolaj-szakértő voltál, akár valami újat tanultál, reméljük, gyorsan megszereted a fűszeres illóolajokat, és helyet adsz nekik az illóolaj-gyűjteményedben. Biztos, hogy feldobják a mindennapi rutinodat, bármilyen módon is használod őket. 

 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

Esszenciális "parfüm" receptek