Valójában honnan származik a doTERRA levendula illóolajod?


 
Copyright © Komáromi Szabolcs
A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel. 

Elgondolkodtál már azon, honnan származik a levendulaolajos üveged tartalma? Ebben a cikkben Emilie Bell beszerzési szakértő kalauzol el bennünket a kulisszák mögé, hogy megismerhessük azokat a farmokat, lepárlókat és embereket, akik különlegessé teszik a doTERRA levendula illóolaját.

A buja bolgár mezőktől a gőzdesztillációs folyamatig (szó szerint: steam distillation – gőzdesztilláció, ez egy általános illóolaj-kivonási eljárás), minden lépést megismerhetsz: hogyan termesztik, aratják és tökéletesítik ezt a kivételes olajat.

Megtudhatod azt is, miért vált ez az olaj alapdarabbá világszerte sok háztartásban.

Megtudod:

  • Honnan szerzi be a doTERRA a levenduláját, és miért éppen Bulgária a kulcsfontosságú helyszín

  • A levendulatermés és a növényi ciklusok mögött rejlő lenyűgöző tudomány

  • Hogyan történik az olaj lepárlása a lehető legnagyobb tisztaság és minőség eléréséért (itt a „distilled” szintén a gőzdesztillációra utal)

  • A levendula gyakorlati felhasználási módjai: utazáskor, alváshoz és a mindennapi jóllét támogatásához 

Akár rajongsz a levenduláért, akár csak most ismerkedsz vele, ez a beszerzési történet garantáltan elmélyíti majd az elismerésed minden egyes csepp iránt az üvegben. 

"- Ma különleges vendégünk van, akit izgatottan szeretnék nektek bemutatni. Vendégünk Emilie Bell, aki Ausztráliából érkezett hozzánk és alig várom, hogy kifaggathassam. Ez az epizód teljes egészében a beszerzésről szól, úgyhogy vágjunk is bele! Nagyon köszönöm, hogy itt vagy.

- Köszönöm a meghívást!

- Mesélj egy kicsit magadról, és arról, mit csinálsz a doTERRÁ-nál.

- A nevem Emilie Bell. A stratégiai beszerzés igazgatójaként dolgozom egy olyan régióban, amely lefedi az Ázsiai és Csendes-óceáni térséget, Óceániát, valamint Európa egyes részeit – különösen Bulgáriát, ami egyébként közel van az otthonomhoz. Ausztrália nyugati partján, Perth városában élek. Így viszonylag könnyű együttműködni a beszállító partnereinkkel – az időeltolódás szempontjából is kedvező, mert vannak mögöttem és előttem is időzónák. Továbbá én vagyok a doTERRA Healing Hands Alapítvány elnöke Ausztráliában és Új-Zélandon.

- Nagyszerű, még egyszer köszönöm, hogy itt vagy! Egész héten itt volt, és azt mondtuk: „Elrabolhatnánk egy percre, hogy egy kicsit kifaggassunk?” Szóval köszönjük, hogy időt szakítottál ránk, és eljöttél.

- Köszönöm, hogy itt lehetek, izgalmas részt venni ebben.

- A levenduláról és a levendulaolajról fogunk beszélgetni, de mielőtt belevágnánk, képzeljük el, hogy semmit sem tudok róla. Bár már korábban is foglalkoztunk levendulával a műsorban, a héten utánanéztem néhány dolognak, és rájöttem, hogy vannak igazán alapvető kérdéseim is vele kapcsolatban – izgatottan várom, hogy meghallgathassam a te tapasztalataidat erről. Kezdjük az alapoknál: honnan szerezzük be a levendula illóolajat?

- Tehát alapvetően Franciaországból szerezzük be, de a legtöbb levendula Bulgáriából származik. Vagyis bolgár levendulát használunk. Van egy saját lepárlónk is – a doTERRA tulajdonában – Bulgária keleti részén, egy Dobrics nevű városban. Tehát az ország keleti oldalán. Ez egy fantasztikus létesítmény. Tudtad, hogy az Esseterre lepárlónkban 37 lepárlóüstünk van? (Megjegyzés: a „distillation stills” – lepárlóüstök, amelyekben az illóolajat gőzdesztillációval vonják ki a növényekből)

- Nem, ezt nem tudtam!

- Természetesen levendulát párolunk le, de ezen kívül orvosi citromfüvet (Melissa), borsikafüvet (summer savory) és kék cickafarkot (blue yarrow) is. Amikor pedig nincs szezonja ezeknek a növényeknek, akkor ott desztilláljuk a tömjén (frankincense) gyantát és a mirhát (myrrh) is. Szóval ez egy hatalmas létesítmény és művelet. Néhány évvel ezelőtt hoztuk létre, és azóta folyamatosan növekszik.  Egy fantasztikus helyi csapat működteti – bolgár szakemberek –, és rengeteg egészségtudatos érdeklődő látogat el ide. Igen, Bulgária egy igazán különleges hely. És hát innen származik a csodálatos bolgár levendulánk is.

- Meg tudnád még egyszer mondani, hogy hol van ez pontosan? Esseterre?

- Az Esseterre a lepárló neve, és egy Dobrics nevű helyen található.

- Oké, tehát ez Bulgáriában van.

- Bulgária keleti partvidékén. Én eddig csak videókat láttam a levendulamezőkről, szóval nagyon izgalmas, hogy te ténylegesen ott jártál! Szóval te élőben is láttad mindezt. És ezeknél az olajoknál – amiket ott arattok – van-e átfedés az időszakok között, vagy minden pontos időrend szerint zajlik?

- Ott minden elég szigorú időrend szerint történik. A legforgalmasabb időszak az Esseterre-nél nagyjából júniustól szeptember–októberig tart ezeknek az olajoknak az esetében. Nyilvánvalóan a legnagyobb mennyiségben és legintenzívebben a levendulát dolgozzuk fel, ami jellemzően júliusban zajlik.

- Értem.

- De azért van, ami egy kicsit előbb, és van, ami később következik. Az egyes olajokat különböző időpontokban takarítják be. Ez azért is izgalmas, mert sok mindent láthat az ember, és az idényen kívüli időszakban például a tömjéngyantát és a mirhát desztillálják.

- Értem.

- Igen. Vannak külön lepárlóüstök – például a cickafark (yarrow) számára is, ami egy kék színű olaj, ugye? Van egy külön lepárlósorunk kifejezetten a kék cickafark számárahogy ne szennyezzen be más olajokat.

- Azt hiszem, én csak a rózsa részét láttam eddig igazán.És ez az egész sokkal nagyobb, mint gondoltam. Nem is tudtam, hogy a levendula is ott készül!

- Igen, egyébként a rózsa egy teljesen másik létesítményben készül. A rózsa lepárlása egy leányvállalatnál történik, amit Terra Rozának hívunk. Ez a hely nagyjából három órás autóútra van befelé a szárazföldre, a keleti partvidéken található Sipka városától. Ez a híres Rózsa-völgyben található. A rózsaszüret általában május végén, június elején zajlik. Ez az egyetlen illóolaj, amit a Terra Rozánál párlunk le. Az Esseterre lepárló munkatársainak egy jelentős része ilyenkor átmegy a Terra Rozához. Ez nagyjából 3–4 hetes időszakot ölel fel, a rózsaszüret idején. Én is ott leszek majd május végén, a rózsaszüreten az idén.

- Nagyon irigyellek! Bárcsak én is mehetnék, és mutathatnád meg nekem!

- El kéne jönnöd. Komolyan! Ráadásul sok wellness tanácsadó is érkezik látogatóba különböző országokból.

- Egoista kérdés, de hadd kérdezzem meg: te sétáltál már a levendulamezőkön? Ott voltál, amikor virágzik? Meséld el, milyen érzés az!

- Igen, tudom, lehet, hogy most egy kicsit irigykedni fogsz, de...először is szeretném elmondani, hogy a levendula nagyon különleges számomra. Eredetileg francia vagyok. Szóval a levendula a gyerekkorom része volt. A nagymamám kertjében is nőtt levendula. Szóval, ahányszor csak megérzem a levendula illatát, mindig...eszembe jut róla a nagymamám – emiatt különösen kedves nekem. De igen, egyszerűen imádom a levendulát. Még Ausztráliában is, ahol most élek, van levendula. Ha túrázom vagy sétálok, mindig szedek pár virágot, beteszem a zsebembe vagy az éjjeliszekrényemre. Egyszerűen szeretem – ezek a gyönyörű lila virágok... Amikor teljesen kivirágzik, akkor a mezőkön sétálva mindenütt ezeket a gyönyörű virágokat látod. A levendula ráadásul érdekes növény, mert az első évben, amikor elülteted, még nem is szüretelhetsz belőle. A második évben kezdődik a betakarítás. A legjobb terméshozamot a harmadik–negyedik évtől adja. Viszont a levendula akár 8–10 évig is a földben maradhat. Magától újra és újra kihajt.

- Hűha, tehát újra és újra lehet szüretelni! Nem is tudtam ezt!

- Amikor leszüretelik a levendulát a lepárláshoz, akkor levágják a szárat és a virágos részeket a növény tetejéről. A növény pedig magától újranő, és a következő évben ismét szüretelhető. Ez igazán lenyűgöző.

- Ez fantasztikus. Köszönöm, hogy így elképzelhettük ezt a képet. Úgy érzem, már láttam minden videót, minden fotót erről, folyton ezt mondogatom is, de annyira vágyom rá, hogy egyszer majd tényleg végigsétáljak egy levendulamezőn. Egyszer majd eljutok oda.

- Nos, Bulgáriában úgy működik a folyamat, hogy egy meghatározott számú gazdával dolgozunk együtt, akik levendulát termesztenek, akik nagyjából 50–60 kilométeres körzetben élnek az Esseterre lepárlóüzem körül. A szüret idején aztán speciális gépekkel levágják a levendulabokrok tetejét – ezek ilyen alacsony, bokorszerű növények – és a levágott növényeket teherautókon az Esseterre üzembe szállítják. A bejáratnál van egy nagy tehermérleg, amin megmérik a járműveket. Így pontosan le tudjuk mérni, mennyi alapanyagot hoztak be. És ez alapján kapják meg a fizetésüket – tehát az általuk beszállított növényi anyag mennyisége szerint. Aztán azonnal meg is kezdik a lepárlást. A levendulaszüret idején több műszakban dolgozunk, és gyakorlatilag éjjel-nappal, 0–24-ben megy a lepárlás néhány héten át. A gazdák akár ott is megvárhatják, hogy lássák, ahogy az olaj lepárlódik a saját terményükből, mi pedig rögtön be is vizsgáljuk, mindent azonnal ellenőrzünk. Szóval ilyenkor tényleg nagyon nagy a nyüzsgés.

- Ez elképesztő. És milyen izgalmas! És hogyan zajlik pontosan a lepárlás? Mi történik, miután a gazdák leadják a levendulát?  Mikor körbesétálsz ott, biztos vagyok benne, hogy velem jössz majd. Ha körbesétálsz a lepárlóüzemben, látni fogod a nagy halmokban álló levendulát. Akkorra talán kicsit száraznak tűnik, de valójában még nincs teljesen kiszáradva. Ezt a nyersanyagot kézzel helyezzük be a lepárló üstbe, és gőzdesztillációval nyerjük ki az illóolajat. Egy adag levendula lepárlása körülbelül egy–másfél órát vesz igénybe. Tehát ez mind gőzdesztillációval történik és végül innen nyerjük ki az olajat.

- Most, hogy már tudunk pár alapvető dolgot a levenduláról, tudsz esetleg megosztani néhány érdekességet vagy tippet a levendula beszerzésével kapcsolatban?

- Már beszéltünk a szüretelési technikáról. Tudom, hogy nehéz megbecsülni, hogy egy adott területről mennyi olajat lehet kinyerni, de van néhány érdekes adat ezzel kapcsolatban. Egy hektár levendulásból körülbelül 60–70 kilogramm olajat lehet kinyerni. Vagyis egy tonna – tehát 1000 kg – levendulából átlagosan legalább 1% az olajhozam a lepárlás során. Ez tehát nagyjából 10 kilogramm olajat jelent.

- Ez óriási mennyiség – nem is gondoltam volna.

- Igen, és még így is rengeteg virágra van szükség ehhez a mennyiséghez.

- Köszönöm, hogy elmagyaráztad nekünk, hogyan zajlik a lepárlás és az egész folyamat. Ez tényleg nagyon izgalmas volt. Megosztanád velünk, hogyan használod a levendulát a mindennapokban?

- Nagyon sok levendulát használok. Főleg este, lefekvés előtt használom. Nagyon megnyugtat. Gyakran párologtatom önmagában. Imádom egyébként repülés közben is használni, mivel sokat utazom, gyakran vagyok repülőn. A levendula Touch-ot például a fülem mögé kenem. Tudod, a repülőkön mindig furcsa szagok vannak. Ezért is van mindig nálam a táskámban. A stift verziót is használom – például a talpamra kenem. Lehet, hogy kicsit furcsán néznek rám emiatt a gépen, de hosszú repüléseken kompressziós zoknit hordok, és ilyenkor leveszem a zoknimat, kenek egy kis levendulát a talpamra, és előfordult már, hogy… A mellettem ülő megkérdezte: „Mit csinálsz?” Elmagyaráztam, és ki akarta próbálni – így megosztottam vele.

- Bárcsak nekem is lett volna. Épp most volt egy hosszú repülésem. Olaszországból jöttem haza múlt héten. És nem használtam levendulát. Pedig kellett volna. Legközelebb fogok!

- Igen, mindenképp.

- Szuper tipp volt! Nagyon köszönöm. Nagyon hálásak vagyunk, köszönjük amit ma megosztottál velünk, fantasztikus volt."

Copyright © Komáromi Szabolcs
A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.
 
 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Illat szombat (2025. július 26.)

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

doTERRA promóciók 2025. július

doTERRA VMG+ (teljes értékű tápanyag komplex)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA 30 napos tisztító és helyreállító program Dr. Ruth Dempsey-vel

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Miért jó döntés júliusban doTERRA fiókot nyitni?

Illóolaj előállítás: gőzdesztilláció