A madagaszkári vanília illóolaj titka – Miért ilyen ritka és miért szeretik ennyire?

A vanília az egyik legkedveltebb illat a világon, de a madagaszkári vanília illóolaj mögött rejlő történet még az illatánál is lenyűgözőbb. Ma Dr. Nicole Stevens mutatja be honnan származik ez a ritka olaj, milyen kémiai összetevőkből áll, és milyen gondos munkával készül minden egyes cseppje. Megtudhatod, hogyan kapcsolódik a vanília az orchideák családjához, hogyan történik a kézi beporzás, és miért különleges a CO₂ kivonási eljárás – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a madagaszkári vanília semmi máshoz ne legyen fogható.
Kiderül:
- Hogyan termesztik, porozzák be és szüretelik a vaníliát Madagaszkáron
- Miért fontos a CO₂-kivonás az olaj tisztasága és minősége szempontjából
- Mi teszi ezt az illatot olyan gazdaggá és megnyugtatóvá
- Hogyan használhatod kreatívan a vanília illóolajat: párologtatva, bőrön alkalmazva és akár a konyhában is
- Hogyan támogatja a doTERRA együttműködésen alapuló beszerzési modellje az oktatást és a fenntarthatóságot Madagaszkáron
Akár rajongsz a vanília illatáért, akár csak többet szeretnél megtudni az illóolajokról, ez a cikk tele van inspiráló és hasznos tudnivalókkal.
- Képzeletben ellátogatunk Madagaszkár buja, trópusi tájaira, hogy felfedezzük a világ egyik legkedveltebb illatát.
- A madagaszkári vanília – az egyik abszolút kedvencünk. Ez az illat nem csupán hívogató – ez a ritka és értékes illóolaj nyugtató, megnyugvást adó élményt nyújt, ami tökéletes akár a diffúzorodba, akár az ízlelőbimbóidnak.
- Megnézzük, honnan származik, milyen különleges hatásai vannak, és hogyan tudod kreatívan beépíteni a mindennapjaidba. Készülj fel rá, hogy újra beleszeretsz a vaníliába!
- Itt van velünk a csodálatos Dr. Nicole Stevens, a barátom. Köszönöm, hogy itt vagy!
- Örömmel vagyok itt, és tudod jól – én egész nap tudnék az illóolajokról beszélni, amit imádok is.
- Alig várjuk, hogy ma egy kicsit „kifaggassunk”, és mindent megtudjunk a madagaszkári vaníliáról! De mielőtt belevágnánk, kérlek, mutatkozz be, ki vagy, és mivel foglalkozol a doTERRA-nál?
- Igen, tehát Nicole Stevens vagyok, és a doTERRA klinikai kutatásokért felelős alelnöke. Már 25 éve végzek kutatásokat az illóolajokkal kapcsolatban – ami számomra is hihetetlen. És az a fantasztikus benne, hogy minden egyes nap tanulok valami újat. Ezért szeretek ezekről az olajokról beszélni – hogy átadhassam ezt a tudást, és megértsd, mennyire különlegesek ezek az illóolajok.
- És nagyon hálásak vagyunk, hogy itt vagy, és megosztod velünk a tudásodat.
- Köszönöm!
- Most egy kicsit szeretnénk „lecsupaszítani” a madagaszkári vaníliát – megnézni az alapvető tudnivalókat. Én is tanultam ma reggel néhány érdekességet róla, úgyhogy alig várom, hogy átbeszéljük! Akkor vágjunk is bele – beszéljünk a madagaszkári vanília növénytani hátteréről! Honnan származik, és oszd meg velünk a gondolataidat!
- Nos, a növénytan az, ahol én először beleszerettem az illóolajok világába. Igen, ez volt az első „szakirányom” az illóolajokhoz vezető úton. A vanília növénytani háttere lenyűgöző. Ez egy orchidea! Tudtad ezt? Ez a csodás orchideavirág teremti meg azt a „babot”, ami valójában egy magokat rejtő termés. Amikor meglátjuk ezt a fekete, barnás, összeaszalódott dolgot, nem is gondolunk bele, mi minden kellett ahhoz, hogy idáig eljusson.
- Ma reggel tudtam meg: a vanília az orchideafélék családjába tartozik. Ez teljesen új infó volt nekem.
- Gyönyörű virág, és ínycsiklandó termés! Hát lehet ebbe nem beleszeretni? Nos, eredetileg Mexikóban nőtt. És azt hitték, csak egy bizonyos mexikói méhfaj tudja beporozni – ráadásul a virág évente csak egyetlen napon nyílik ki, hogy ez a méh elvégezze a dolgát. Szóval annyira ritka és értékes volt, hogy a világ egyik legritkább fűszerének számított. Aztán jöttek az európaiak, felfedezték, beleszerettek, és azon kezdtek gondolkodni: „Hmm… hogyan lehetne ezt elérhetőbbé tenni?” Volt ott egy fiatal fiú, aki a földeken dolgozott – valószínűleg akkoriban még rabszolgaként, sajnos – és ő fedezte fel, hogy kézzel is be lehet porozni a virágot. Ez pedig mindent megváltoztatott. Így aztán a munkások tömegesen mennek ki, és azon az egyetlen napon kézzel porozzák be a virágokat – mert másképp nem lesz termés. Nem elképesztő?
- Őszintén szólva nem is tudom, mit jelent ez pontosan. Mit takar az, hogy kézzel beporozni?
- Nos, a virág apró részecskéi hordozzák a pollent, ezeket keresztbe kell porozni. És ezt vagy kézzel lehet elvégezni, vagy azzal az egyetlen méhfajjal, amelyik képes rá. De Madagaszkáron – ahol ma a világ vaníliájának kb. 80%-át termesztik – ez a mexikói méhfaj nem él. Ezért ott minden egyes virágot kézzel poroznak be.
- Ez elképesztő! Egyetlen nap?
- Csak egy nap van rá – hatalmas munka egy nap alatt, ugye? De az elképesztő, munkaigényes folyamat itt még nem ér véget – a babot ezután még kb. kilenc hónapig hagyják növekedni. Először is – a növény virágainak 2–3 évre van szükségük, hogy egyáltalán beérjenek. A beporzás után a bab kilenc hónap alatt fejlődik ki, és ekkor takarítják be. Ezután hőkezelni kell, hogy leállítsák a további érési folyamatot. Ezután pár hónapig szárítják. Majd újabb hónapokon át érlelik. És csak ezután jön el az a pillanat, amikor végre kinyerhető belőle az illóolaj. Szóval ez egy hatalmas, összetett folyamat, amelynek eredménye ez a rendkívül értékes és különleges illóolaj.
- Szerintem a vaníliára is kéne írni valami hasonlót. Tudod, mint a borokon – hogy érlelt, vagy milyen évjáratból származik. Úgy érzem, Madagaszkár vaníliája is megérdemelne egy ilyen jelzést.
- Ezzel teljesen egyetértek, mert tényleg… van benne ugyanaz a fajta „buké”, az aromák gazdagsága, amit egy kiváló borban is megtalálunk. Sőt, szerintem ezt még nehezebb is előállítani, mint egy ilyen bort. Szóval igen, igazad van. Az, hogy van belőle ez a tiszta, gyönyörű illóolajunk… szagoljunk is bele! Amit mondasz, tényleg lenyűgöző.
- Igen, csodálatos. És ettől még inkább megbecsülöm minden egyes cseppjét. Neked milyen az illata?
- Hmm… Hát… édes. És benne van az a virágos jelleg is. Ha egy kicsit jobban belegondolsz, tényleg érezni benne azt az orchidea-jellegű tónust – azt a mély, gazdag virágos illatot. Van benne egy mélység is. Mintha egyfajta kakaós, telt háttérillata is lenne. És ami érdekes: biokémiai kutatások is kimutatták, hogy a vanília ténylegesen befolyásol bizonyos dolgokat az agyunkban. Növeli a bizalomérzetet. Megnyugtat. Vannak kutatások, amelyek szerint sok embernél emlékeket idéz vissza, különösen olyanokat, mint amikor a nagymamájuk vagy anyukájuk főzött valamit vaníliával. Olyan az illata, mint amikor sütemény sül a sütőben, ugye? És amikor ez az élmény bekapcsol az agyunkban, az segít, hogy nyugodtnak és boldognak érezzük magunkat.
- Ez annyira izgalmas! Na de térjünk rá arra, ami a te szakterületed – a kémia, amit már említettél is. Talán inkább biokémia, de mesélj nekünk a vanília kémiájáról.

- A vanília fő kémiai összetevője a vanillin – ez szerencsére könnyen megjegyezhető, igaz? Oké, és most jön a teljes kémiai neve – ami szuper szórakoztató. Ha ezt ki tudod mondani, nagyon okosnak fogsz tűnni! Ez így hangzik: 4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid. És ezt a borzalmasan hangzó nevet ma már egyszerűen vanillinnek hívjuk. A vanillin sokkal könnyebb név, és ez az az összetevő, ami a vanília csodás, jellegzetes fő illatát adja. De ezen kívül vannak még kisebb komponensek is, amik adják neki azt a gazdagságot, azt a mély, telt aromát, amit a valódi vaníliához társítunk. És most jön a szomorú rész: a piacon kapható vanília körülbelül 99%-a szintetikus – legalábbis ez a becslés.
- Ezt meg is tudom érteni. Olyan, mintha valahogy mindannyian arra lettünk kondicionálva, hogy a szintetikus vaníliaillatot ismerjük, nem pedig az igazi, tiszta, természetes változatot.
- És ha egymás mellett megszagolod őket, a szintetikusnak tényleg van egy lapos, élettelen illata. Tartalmaz ugyan vanillint, amit laborban is elő lehet állítani, de meg sem közelíti azt a gazdag, komplex illatvilágot, amit az igazi vaníliakivonat nyújt. Szóval ha van lehetőséged, próbáld ki őket egymás mellett – érezni fogod a különbséget.
- Ma hozhattam volna valami vaníliát. Legalább főző vaníliát vagy magát a vaníliarudat. Tudom, hogy lehet kapni vaníliarudat. Igen, azt kellett volna elhozni.
- És ha belegondolunk, teljesen érthető, hogy mekkora munka van abban a folyamatban – a beporzástól kezdve, a növesztésen, szüreten, érlelésen át egészen a kivonásig. Ezt senki nem csinálja meg, hacsak nem szenvedélyesen szereti ezt az illóolajat. A doTERRA viszont igen.
- Mi tényleg azok vagyunk – nagyon is szenvedélyesen szeretjük, ez nem is kérdés. Szerettél volna még valamit megosztani a biokémiáról?
- Igen, úgy gondoljuk, hogy a limbikus rendszer az, ahol a vanília igazán hat. Ahogy belélegzed, megszagolod sütés közben, vagy épp a diffúzorodba teszed. Ez az illat hatással van a limbikus rendszerre, amely olyan agyterületeket foglal magában, mint az amygdala (mandulamag) és a hipotalamusz. Ezek az agyi területek összekapcsolódnak, és jeleket küldenek a testednek. „Nyugodt vagyok. Biztonságban vagyok. Ez egy szép emlék.” Szóval amikor belélegzed ezt a vaníliát, figyelj oda a testedre – és talán észre is veszel valamit. Valós, fizikai vagy élettani változásokat, amik épp történnek veled. Ez jól dokumentált – a tudomány is alátámasztja, hogy a limbikus rendszer ilyen módon működik együtt az illatokkal.
- Ezt biztosan ki fogom próbálni! Legszívesebben most azonnal megtenném, de szerintem nincs rá időnk. De annyira kíváncsi vagyok, milyen emlékek törnek elő, vagy, hogy hogyan reagál rá a testem, mit vált ki belőlem.
- Mert sokszor tényleg hatással van ránk. És ami nagyon menő a vanília kémiájában, hogy hihetetlenül sokoldalú. Rengeteg más illóolajjal tökéletesen kombinálható. Így fantasztikus keverékeket lehet vele készíteni. Mélységet és gazdagságot ad a keverékeknek. Például ha fás, gyantás illatokkal vagy citrusfélékkel kevered, ugye? A Citrus Bliss az egyik legnépszerűbb keverékünk mind közül. Van benne egy kis vaníliás aláfestés a citrusok mellett, és ez teljesen más szintre emeli… Olyan kerek, édes és csodálatos illatélményt ad.
- Korábban beszéltünk róla, hogy a madagaszkári vaníliát mindenféle módon lehet használni – belélegezve, külsőleg, sőt, akár belsőleg is. Tudom, hogy sütéshez is gyakran használjuk, szóval tényleg sokoldalúan alkalmazható. És úgy tudom, van néhány érdekességed a vaníliáról. Oszd meg velünk ezeket a fun-facteket.

- Tudjuk, hogy a vanília előállítása mennyire munkaigényes folyamat – emiatt az ára világszerte az egekbe szökik. Ezért is nagyszerű, hogy a mi vaníliánk mögött egy Co-Impact Sourcing történet áll. Így tudjuk segíteni a termelőket, stabil árakat tartani, és biztosítani azt a minőséget, amire szükségünk van az illóolajhoz. Így ki tudunk szállni abból az árháborúból is, ami azok között zajlik, akiknek nincs olyan szoros kapcsolatuk a termelőkkel, mint amit mi a doTERRA-nál kialakítottunk. Ma már a vanília kb. 80%-a Madagaszkáron terem. Ami fantasztikus – és a doTERRA is innen szerzi be a gyönyörű vaníliáját. És amit mi használunk, a szén-dioxidos kivonás, az igazán különleges, ugye? Ahelyett, hogy oldószereket használnánk, ahogy azt sokan mások teszik a vanília kivonásánál – amelyek ráadásul maradványokat hagyhatnak, amiket nem feltétlenül szeretnénk bevinni a szervezetünkbe – mi egy tiszta, szén-dioxidos extrakciós eljárást alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a levegőben lévő szén-dioxidot összesűrítjük úgy, hogy szuperkritikus folyadékká váljon. Ha el tudod képzelni a szén-dioxidot folyadékként – elég menő, nem? Nehéz is elképzelni, tényleg. A ledarált vaníliababot ebbe a folyadékba tesszük, ahol a szén-dioxid kivonja belőle az értékes anyagokat – majd a szén-dioxid elpárolog, és hátramarad ez a gyönyörű, összetett, oldószermentes kivonat. Szóval ez egy igazán különleges, izgalmas folyamat, amitől az olaj ennyire tiszta és természetes lesz.
- Aki ezt kitalálta, az egy zseni! Van még valami érdekességed?
- Tudod, szerintem muszáj beszélnünk arról, hogy a vanília... vagyis a hamis vaníliák... Ez nem is igazán mókás tény, inkább kissé ijesztő. Szóval a hamis vaníliák, amik a piacon kaphatók, fából készülnek – cellulózból. Meg kátrányból.
- Tényleg?
- Ami hát… elég gusztustalan, ha belegondolsz.
- Amit sütéshez használunk? Mármint a szintetikusat?
- Igen. A szintetikus vanília igazán furcsa dolgokból készül.
- Igen, hallottam már, hogy főleg a sütésnél érdemes inkább az igazi változatot választani. Mindenki az eredetit akarja – de aztán meglátod az olcsót a polcon, „csak öt dollár”, és már rakod is a kosárba. Na hát, abban szörnyű dolgok vannak, szóval válasszuk inkább a tiszta változatot.
- A doTERRA ebben tényleg nagyon profi. Igen, mi a tiszta vaníliát akarjuk!
- Szerintem is – sokkal többet kéne használnunk ezt az olajat! Ezt viszem most magammal ebből az egészből. Oké, akkor gyorsan beszéljünk arról, hogyan is használhatjuk! Mik a legjobb módjai ennek?
- Nos, ahogy már említetted: külsőleg, belélegezve, belsőleg is használható. Fantasztikusan működik például egy spa-masszázsnál. Ha például a Balance vagy a Serenity olajjal kombinálod, olyan lesz, mint egy édes kis „turbófeltöltő”. Tényleg fantasztikus. Szóval én külsőleg így szeretem legjobban használni. Belélegezve – például párologtatóban önmagában – isteni vaníliás süti-illatot ad. De más keverékekkel is csodás, például a már említett Citrus Bliss-szel. Igen, ezzel még jobban feldobhatod. Nekem a Balance is nagy kedvenc. De még olyan keverékekkel is, amikre nem is gondolnál – például az Air-X – elképesztő mélységet ad nekik. Még az egyfajta olajokat, például a fás vagy gyantás típusokat is gyönyörűen kiegészíti.
- Úgy tűnik, hogy bármilyen olajat képes egy finom édességgel, melegséggel lágyítani. Egyszerűen mindenhez passzol.
- Igen – ez mind a kémiai szerkezetének köszönhető. Ez egy csodás „keverő” olaj – mintha összhangba hozna más illóolajokat. Ez nagyszerű! És ahogy már mondtad, főzéshez és sütéshez is kiváló. Ha viszont sütéshez használod, a hő hatására egy része elillan, szóval ezt vedd figyelembe. A sütés után az íze nem lesz olyan intenzív. Szóval ha lehet, inkább olyan ételekhez használd, amiket nem kell sütni, ha erős vaníliaízt szeretnél. Például fagyi – az egyik kedvencem! Vagy tudod, az éjszaka áztatott zabkása! Oda is tökéletes kis plusz íz.
- De ha mégis sütünk, tegyünk bele több cseppet, vagy adjunk hozzá sütés után.
- Akár permetként is ráspriccelhetjük a torta tetejére!
- Ó, ez egy szuper ötlet!
- Légy kreatív vele!
- Megosztanád velünk, hogyan van társadalmi hatása a doTERRA-nak, különösen Madagaszkáron?
- Őszintén szólva, szerintem ez az egyik legszebb része ennek a történetnek. A Healing Hands alapítvány hatása, amit egyes Co-Impact Sourcing területeinken érhetünk el.És Madagaszkár pont egy ilyen hely. Mostanra már iskola is épült Madagaszkáron a helyi gazdák gyermekeinek. Ahol megtanulhatják a fenntartható mezőgazdaságot...
- Egyszerűen szívet melengető!
- És nemcsak azt, hogyan kell vaníliát termeszteni, hanem azt is, hogyan lehet anyagilag fenntarthatóan gazdálkodni, vetésforgót alkalmazni... olyan dolgokat, amelyek valóban segítenek a családjukról gondoskodni. És vigyázni a földre is. Micsoda gyönyörű, kerek történet ez így az illóolajokkal!
- Igen! Imádom, hogy ezt tesszük – annyira boldoggá tesz! Ez az egész beszélgetés teljesen feltöltött – annyit tanultam és kaptam ma tőled. Most már sokkal jobban szeretném rendszeresen használni a vaníliát az életemben – mert néha egyszerűen elfelejtem elővenni. Úgyhogy most nagyon izgatott vagyok. Köszönöm, hogy mindezt megosztottad velünk!
- Köszönöm, hogy itt lehettem! Ez az egyik nagy kedvencem. Tartsd a konyhában! Úgy mindig szem előtt lesz, és gyakrabban fogod használni.
- Ez a titok nyitja!
Köszönjük, hogy velünk tartottatok, miközben felfedeztük a Madagaszkári vanília illóolaj édes történetét! Akár nyugtató légkört szeretnél vele teremteni, akár csak élvezed a gazdag aromáját, vagy éppen egy receptbe csempészed bele... ez az olaj csodálatos emlékeztető arra, mire képes a természet, hogy édesebbé tegye az életet.
Ha tetszett, amit a madagaszkári vaníliáról tanultál, oszd meg egy barátoddal, akinek jól jönne egy kis édes kényeztetés! Írj kommentet vagy véleményt is arról, te hogyan használod ezt az olajat!
A következő alkalomig is: élj tudatosan, természetesen!

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!
Barátsággal:

Szabolcs
email: szabolcs.komaromi at gmail.com
Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.
Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.
Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!