Oregánó illóolaj – felhasználási módok, beszerzési folyamat és legfontosabb előnyök

Ebben a bejegyzésben elmerülünk a doTERRA oregánó illóolajának karakteres és erőteljes világában – ez egy olyan olaj, aminek minden háztartásban ott a helye. Akár főzéshez, párologtatáshoz vagy külsőleges használatra keresel megoldást, az oregánó sokoldalú felhasználási lehetőségeket és rengeteg jótékony hatást kínál. Tarts velünk, ahogy vendéglátóink leülnek beszélgetni Taylor MacKay-jel, a globális stratégiai beszerzés alelnökével, valamint Dr. Brannick Riggs-szel, az illóolajok oktatásáért felelős alelnökkel, hogy feltárják az oregánó lenyűgöző útját a farmtól az üvegcséig.
Ma a rendkívül erőteljes oregánó illóolajat helyezzük reflektorfénybe, amit intenzív illata és fantasztikus tisztító hatása miatt ismernek. Az oregánó olaj alapdarab minden egészségtudatos háztartásban. Ha kíváncsi vagy, hogyan támogathatod vele az immunrendszered, vagy hogyan dobhatod fel vele az ételeidet, ez az epizód elhozza neked az oregánó sokoldalú erejét. Merüljünk el az oregánó világában, és fedezzük fel, mi mindenre képes ez a különleges olaj.
- Jake, mondj három módot, ahogyan az oregánó olajat lehet használni!
- Hú, rendben. Szóval az oregánót használják főzéshez. Használható növényi kapszulában is (pl. belsőleges alkalmazásra). És használható bőrön is – ha előtte felhígítod. De fontos: ez egy „forró” olaj, szóval óvatosan kell vele bánni.
- Rendben, nyertél! Tökéletes válasz volt. Ma szakértőkkel is beszélgetünk, hogy még többet tudjunk meg az oregánó illóolajról.
- Te kivel fogsz beszélni?
- Én Taylor MacKay-jel fogok beszélni.
- A beszerzési részlegről, ugye?
- Igen, ő. Nagyon jó vele beszélgetni.
- És én Dr. Brannick Riggs-szel beszélgetek – belemegyünk a tudományos háttérbe, összetevőkbe, mindenbe.
- Jó, találkozzunk itt később.
"- Oké, nagyon szerencsések vagyunk, mert ma beszélgethetünk Taylor McKay-jel. Nagyon izgatott vagyok a beszélgetés miatt.
- Én Taylor McKay vagyok, a globális stratégiai beszerzés alelnöke. Én felügyelem a Co-Impact beszerzési programjainkat és a világ minden táján dolgozó beszerzési csapatunkat, és szerintem ez az egyik legjobb munka a doTERRA-nál. Ti olyan szerencsések vagytok. Nagyon irigylem. Követni akarlak benneteket, és minden apró részletet tudni. Imádom ezt. Szóval nagyon örülök, hogy a csapatod megosztja velünk a tapasztalataitokat. Rendkívül szórakoztató.
- Csodálatos csapatunk van.
- Igen, tudom. Nagyon lenyűgözött az egész csapat itt. Minden alkalommal, amikor elhagyjuk a helyszínt, ugye? Mindig azt vesszük észre, hogy ők a legmenőbb emberek. Szívesen dolgoznék veletek minden nap. Szóval nagyon lenyűgöznek minket – de ma az oregánó olajról fogunk beszélgetni –, és úgy érzem, sokan hallottak már róla, viszont sokan sosem próbálták. Mintha vagy használják, vagy nem – egészen ellentmondásosnak, polarizálónak tartom. És hát, honnan szerezzük be az oregánó olajat?
- Igen, az oregánónk Törökországból származik. Ez egy mediterrán gyógynövény, amelyet számos mediterrán országban termesztik. Vadon nő, és gazdaságokban is termesztik, de az oregánónk Törökországból érkezik.
- És desztillálják?
- Igen, desztillálják. Gőzdesztillálással.
- Elmondanád nekünk, hogyan zajlik ez a folyamat?
- Hasonlóan sok más gyógynövényolajhoz, az oregánót is összegyűjtik, learatják, majd általában megszárítják a napon; ezután az emberek eltávolítanak néhány szárat és levelet, majd a növény légből érkező részeit – azt hiszem, úgy mondhatnánk illó részek – gőzdesztillálják, a klasszikus, hagyományos gőzdesztillációs módszerrel. Tehát ebben a folyamatban egy nagy fazék vizet felmelegítenek, majd a keletkező gőz vízzel és olajjal együtt elpárolog, aztán egy kondenzációs folyamat során lehűtik, és így az olaj elválik a víztől. Így megmarad az olaj. Természetesen az olaj nagyon koncentrált. Rengeteg víz van, és csak egy kis mennyiségű olaj.
- Azt akartam mondani, csodálatos, hogy mindezek után is olyan erőteljes marad. Egyszerűen elképesztően hatékony.
- Így is van, igen, és különösen az oregánó esetében. Beszélhetünk egy kicsit a beszerzésről? Úgy érzem, neked tényleg bennfentes rálátásod van a dolgokra – tudod, hol vannak a farmok, kik azok, akik ténylegesen előállítják nekünk ezt az olajat. Megosztanál velünk néhány kulisszatitkot az oregánó beszerzésével kapcsolatban?
- Van egy fantasztikus partnerünk, Ashik a neve. Néhány európai vezetőnk nemrég meglátogatta őt Törökországban, megnézték a desztillálási folyamatát és ellátogattak a beszerzési közösségekbe is. Ő egy második generációs illóolaj-előállító – az édesapja örökségét viszi tovább. És egy olyan ember, aki nagyon bőkezű az idejével, mélyen szereti az illóolajokat, és szívügyének tekinti a közösséget, akikkel együtt dolgozik.
- És hogyan hatott rájuk ez az együttműködés a doTERRA-val – akár rájuk személyesen, a családjukra vagy úgy általában a közösségükre?
- A Co-Impact Sourcing (közösségi beszerzési modell) lényege az, hogy olyan értékláncokat építünk, amelyek minden érintett számára előnyösek. Olyan partnereket keresünk, akik osztoznak ebben a szemléletben, és elkötelezettek abban, hogy pozitív hatással legyenek a világra. Ez nem mindig könnyű, és nem is tökéletes, de valódi hatással van az emberek életére. Az oregánótermelők például gyorsan megkapják a fizetésüket – a munkájuk gyümölcséért, vagyis az oregánótermésükért. Ashik és csapata rengeteg kistermelővel dolgozik együtt – több százan vannak a környéken, a beszerzési és desztilláló üzemek körül. Velük egy stabil, tiszteletteljes és kölcsönösen előnyös kapcsolatot ápolnak.
- Nagyon jó ezt hallani. Jó érzés tudni, hogy ez így működik. Imádom, hogy a doTERRA időt és energiát szán arra, hogy megtalálja a megfelelő embereket – olyanokat, akik szenvedéllyel végzik a munkájukat – és olyan rendszert épít ki, ami előtte nem létezett, közben pedig tényleg törődik a közösséggel. Nagyon jó ezt hallani. Szerintem ez fantasztikus. És elmeséled nekünk, hogy ti hogyan használjátok az oregánó olajat otthon, a családodban?
- Persze. Hát, ez egy erőteljes olaj. Én személy szerint imádom steak fűszerkeverékbe használni.
- Oké, ez tetszik! Ez szuper.
- Egy-két-három csepp olívaolajba, kis fűszer, és mehet az egész a steakre. Már egy kevés is nagyon intenzív, de tényleg isteni finom.
- Ezt ki kell próbálnom! Nagyon jól hangzik. Használjátok még másképp is?
- Nem, ez a kedvencem. Nagyon bevált.
- Igen, az oregánó nagyon érdekes, mert ha például bőrproblémád van, vagy kapszulában belsőleg használnád, akkor is működik – tehát nagyon célzott, mégis sokféle módon hasznos. Ezért is olyan izgalmas olaj erről beszélni. És tényleg ‘forró’ olaj – mondtad is, mennyire erős. Az oregánót így ismerik. Van még valami, amit szívesen megosztanál az oregánó beszerzésével, a partnereinkkel vagy úgy általában az olajjal kapcsolatban – bárkivel, aki most hallgat minket?
- Nos, talán még egy jó példa a beszerzési partnerünk elkötelezettségére a közössége iránt, valamint a doTERRA Healing Hands nagylelkűségére. Nemrég például sikerült felújítania egy helyi iskolát az egyik oregánótermelő közösségben. Segített például a villamos hálózat javításában, a szigetelés korszerűsítésében – összességében egy olyan iskola infrastruktúráját tette rendbe, amire nagy szükség volt. Ez is jól mutatja, milyen nagylelkű a doTERRA Healing Hands alapítványa, és milyen csodálatos emberekkel dolgozunk együtt – olyanokkal, akik szintén vissza akarnak adni a saját közösségüknek.
- Ha valaki szeretne többet megtudni az oregánóról vagy látni a folyamatot – tudsz ajánlani valamilyen forrást?
- Igen, van egy remek ‘Behind the Bottle’ (A palack mögött) című YouTube-epizód az oregánóról, ami végigvezeti a nézőt az egész folyamaton az elejétől a végéig – nagyon ajánlom.
- Ez szuper, köszönjük, hogy megosztottad! Köszönjük az idődet – imádjuk, ahogy gondolkodsz és a tapasztalataidat is! Nagyon köszönjük, hogy ma velünk voltál – és reméljük, hogy ti is annyira élvezitek az oregánó illóolajat, mint mi!"
"- Üdvözlünk mindenkit újra! Nagyon örülünk, hogy ismét Dr. Brannick Riggs társaságában lehetünk. Dr. Riggs, ahogy mindig is, most is köszönjük, hogy időt szakít ránk!
- Természetesen, örömmel vagyok itt.
- Ma az oregánóról fogunk beszélni. Még az interjú előtt beszéltél nekem a kiejtéséről is – hiszen az Államokban ‘oregano’-nak mondjuk. Na és Európában hogy ejtik?”
- ‘Oregano’-nak.” (magyarul: oreGÁnó helyett inkább ORegánó) És ha nem jól ejted, ha amerikaiasan mondod, akkor bizony figyelmeztetnek. Segítenek kijavítani.
- Nagyon izgatott vagyok, hogy erről az olajról beszélhetünk. Ez egy igazán erős olaj, ugye? Amikor megszagolod, nagyon intenzív illata van.
- Igen, és ez azok közé az olajok közé tartozik, amelyekhez jó, ha van némi tudásod, mielőtt használni kezded.
- Szóval merüljünk el a részletekben – te vagy az, akit erről kérdezni kell! Nagyon várjuk. Mesélj nekünk a saját tapasztalatodról az oregánóval! Van esetleg egy korai élményed, egy történet, ami mélyen megérintett, és megszerettette veled ezt az olajat?
- Hadd osszak meg veled kettőt is. Az egyik ilyen történet 2005 körül történt – még a doTERRA megalapítása előtt. Volt egy páciensem, aki azt mondta: ‘A gyermekemnek fülproblémái vannak, eddig én próbáltam kezelni, de egyre rosszabb lett a helyzet.’ Megkérdeztem: ‘Mit csinált eddig?’ Azt mondta: ‘Oregánóolajat cseppentettem a fülébe, majd vattát tettem rá, hogy ne folyjon ki az olaj.’ Akkoriban még nem tudtam annyit az illóolajokról, hogy úgy reagáljak, mint most biztosan sok nézőnk is teszi. Gondolom sokan most azt mondják: ‘Úristen, nem hiszem el, hogy valaki ezt tényleg megtette!’ Belenéztem a hallójáratba, de nem láttam a dobhártyát, mert a járat teljesen be volt duzzadva, vörös volt, és a bőr hámlott róla. Nos, ekkor tanultam meg, hogy az oregánó egy ‘forró olaj’ – tehát nem szabad hígítatlanul közvetlenül a bőrre (pláne nem a fülbe!) tenni. Ez bizony komoly problémákat is okozhat. És hát ez a kisfiú pontosan ebbe futott bele. A történet folytatása egészen érdekes: miután abbahagyták az oregánóolaj csepegtetését, és hagyományos kezeléssel – néhány nyugtató hatású fülcseppel – kezeltük a gyulladást… A gyerek visszajött 48 órával később, és kiderült, hogy nem is volt fülgyulladása – hanem egy bogár mászott be a fülébe! Ez okozta a kellemetlen érzést és a fájdalmat. Kihúztuk a bogarat, ami három napig ázott az oregánóolajban – és abban a pillanatban, ahogy kihúztam, az egész rendelőmet ellepte egy olasz konyha illata. Mert ez a kis ‘oregánóban pácolt’ bogár napokig ott ült a gyerek hallójáratában.
- Mondhatni jól bepácolódott.
- Igen, alaposan bepácolódott!
- A második tapasztalatom az oregánóval az volt, amikor a feleségemmel elkezdtünk ismerkedni az illóolajokkal, tanulmányozni őket… Sokat befőzünk otthon, és úgy döntöttünk, idén házi paradicsomszószt készítünk. Korábban mindig szárított oregánót tettünk bele… Azt gondoltuk, próbáljuk ki most az illóolajat, és készítettünk egy nagy adag spagettiszószt. Úgy voltunk vele, hogy teszünk bele 3-4 cseppet, az biztos elég lesz. Aztán megkóstoljuk, és majd kiderül, mennyire érződik. De három-négy csepp után már semmi mást nem lehetett érezni – csak tiszta oregánóíz volt az egész szószban! Így megtanultuk: főleg az olyan erős gyógynövényes olajoknál, mint az oregánó, bőven elég egy fogpiszkálót belemártani az üvegbe, aztán azzal megkeverni az ételt…és aztán megkóstolni – mert már egy pici is bőven elég, ezeknél az olajoknál tényleg igaz, hogy a kevesebb több.
- Szóval azt mondod, egy fogpiszkálóról elegendő íz kerül bele? Az elképesztő!
- Igen, és eszembe jutott: amikor a hagyományos főzésnél használunk oregánót, akkor ugye a növényt megszárítjuk és úgy tesszük az ételbe… De az illóolajnál ez mégis egészen más – mitől lesz ennyire eltérő az ízvilág?
- Ahogy kiszárítjuk a növényt, elveszít némi nedvességet – és ennek egy része az olajban található meg. És tudjuk, hogy az illóolajban nagyon koncentrált kémiai összetevők vannak. Ezért a szárított fűszer messze nem olyan intenzív ízű, mint maga az illóolaj. Sőt, még a friss, zöld növényhez képest is jóval erőteljesebb. Ha friss zöldfűszert használsz, már akkor is kevesebb kell, mint szárítottból. De ha illóolajat használsz, még annál is kevesebb – sokkal kevesebb – elegendő. Fontos, hogy tisztában legyünk ezzel, és megismerjük, hogyan működik az olaj. Kezdd egy fogpiszkálóval: mártsd bele az üvegbe, keverd az ételhez, és kóstold meg. Csak akkor adj hozzá még, ha tényleg szükséges.
- Ez szuper! Reméljük, a nézőink most már nem a saját kárukon fogják megtanulni mindezt.
- Így van. Igaz? Teljesen egyetértek. És ahogy korábban is említettük, az oregánó egy „forró” olaj – ha külsőleg használod, mindenképp hígítani kell. Használj hordozóolajat – például frakcionált kókuszolajat – vagy más olajokkal is hígíthatod. Ezután nyugodtan alkalmazhatod külsőleg, de fontos: ha hígítatlanul használod, bőrirritációt, akár égő érzést is okozhat.
- Ez nagyon hasznos figyelmeztetés – tényleg fontos tudni! Egyébként ott vannak a PIP-ek – a termékinformációs lapok –, ahol mindezt részletesen leírjuk. Ha valamelyik olajnál nem vagy biztos a használatban, mindig nézd meg a hivatalos termékoldalt vagy a PIP-et! Beszéljünk egy kicsit az oregánó kémiai összetevőiről. Mi alkotja ezt az olajat? Mitől ilyen erőteljes? És hogyan használhatók ezek az összetevők?”
- A legfőbb összetevője a timol. Szeretek molekulákat „felépíteni”, így jobban megértem, hogyan működnek. Ez itt a timol molekula – így néz ki. Nagyon érdekes vegyület. A fekete pontok a szénatomokat jelölik. A szénatomok szívesen alkotnak hat szénatomból álló gyűrűt.
![]() |
timol molekula (C10H14OH) |
Ez a vegyület három kettős kötést tartalmaz. Ez rendkívül erőteljes, stabil molekulává teszi – nem bomlik le könnyen. Ezért is ennyire hatásos. Egy kis oxigéncsoport is van rajta, de az egész lényege a hat szénatomos gyűrű körüli kémia. Tehát ez a timol – egy rendkívül erős antioxidáns, és nagyon hatékony tisztító, fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Én kifejezetten szeretem a timolt, mert kémiailag is nagyon-nagyon erőteljes.
- Ha már tisztítás: hogyan használhatjuk az oregánó olajat kifejezetten ilyen célra?
- Belsőleg is használható, például növényi kapszulába cseppentve – gyakran más olajokkal kombinálva. Gondolj csak az On Guard+ kapszulára – abban is van oregánó. De ott már hígítva van más olajokkal, mivel így különösen jótékony hatása van az emésztőrendszerre. Támogatja a szervezetet szezonális kihívások idején, és erősíti az immunrendszert. Ezekért a hatásokért főként a karvakrol és a timol felel. Szóval igen, belsőleg is alkalmazható. Kutatások szerint a timol különösen támogatja az emésztőrendszer működését. Segíti az egészséges bélműködést, és a bélflórára – a mikrobiomunkra – is pozitív hatással van.
- Tehát amikor azt mondod, hogy tegyük növényi kapszulába – egy-két csepp? Vagy mennyi pontosan?
- Igen, egy-két csepp elegendő. Érdemes hígítani – lehet más illóolajokkal, vagy hordozóolajjal, például olívaolajjal, sokan csinálják így. Ezt belsőleg is be lehet venni, különösen ilyenkor, amikor jön a tél – jó, ha van egy kis extra oregánó a szervezetünkben támogatásként.
- És mik a további felhasználási módok? Említetted a kapszulás bevitelt, de hogyan lehet még beilleszteni a mindennapokba az oregánó olajat?
- Diffúzorba is tehető, bár ez nem feltétlen az az olaj, amire azt mondjuk: ’Igen, azt akarom, hogy az otthonom olasz konyhára hasonlítson illatban.’ De külsőleg is alkalmazható – csak hígítani kell. Például lehet a talpra kenni. Tudjuk, hogy a bőrre kent anyagok kb. 64%-át felszívja a szervezetünk. Fontos tudni, hogy ’forró’ olajról van szó, ezért körültekintően kell használni, de így is jól hasznosul. De az én kedvenc módszerem mégis a főzés – így is érvényesülnek a jótékony hatásai. Ha főzés során be tudjuk vinni a szervezetbe, az rendkívül hasznos lehet. Ahogy korábban is mondtam: a timol egy nagyon ellenálló molekula, de a hő azért mégis képes lebontani bizonyos kémiai összetevőket. De mivel a timol annyira erős szerkezetű, akár a főzés elején is hozzáadhatjuk az ételhez. Ha viszont biztosra akarsz menni, hogy a hatóanyag megmarad, akkor inkább a főzés végén add hozzá. A főzés végén célszerű hozzáadni az oregánót (vagy más olajat), hogy a hőhatás ne roncsolja a benne lévő hatóanyagokat.
- Te jó ég. Nem is tudtam, hogy főzőleckét is kapunk mindennek tetejébe.
- Hát, ez a másik szenvedélyem. Imádok főzni. Imádom, hogy ínyenc vagyok. Szóval az, hogy megértem ezeket az olajokat és hogyan használhatom őket, az tényleg szuper. Én is folyton használom főzéshez.
- Ezek a beszélgetések megmutatják, hogy az illóolajok tényleg minden élethelyzetbe beilleszthetők, minden hobbihoz. Szuper sokoldalúak.
- Igen, nagyon.
- Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a tudásodat erről az olajról. Annyira erős, az illata is nagyon intenzív. De a főzésben és más sok felhasználási módnál is annyira hasznos. Nagyon köszönöm, hogy időt szántál ránk és megosztottad ezt a sok infót.
- Örülök, hogy itt lehettem, Jake. Köszönöm."

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!
Barátsággal:

Szabolcs
email: szabolcs.komaromi at gmail.com
Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.
Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.
Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!