A doTERRA hatása Bulgáriában


Az Esseterre vállaltról dióhéjban

Az Esseterre Bulgária legnagyobb olajlepárlója, amelynek a termesztést és lepárlást koordináló műveleti központja a Várnától 50 kilométerre elhelyezkedő Dobricsban, a levendulatermesztés szívében található. Az Esseterre jelenleg 37 különböző lepárló egységet működtet számos különféle olaj előállítására.

A doTERRA Co-Impact Sourcing megközelítésén keresztül az Esseterre jelenleg több mint 100 levendulát és orvosi citromfüvet termesztő partnerrel működik együtt.  Az Esseterre évente több mint 50 000 kilogramm levendulából és 1000 kilogramm orvosi citromfűből lepárolt olajat állít elő a saját helyszínein.

Az Esseterre a doTERRA elsődleges lepárló létesítménye a Szomáliföldről és Etiópiából importált tömjén- és mirhagyanta feldolgozására, melyeknek a lepárlása egész évben folyik. Az Esseterre a gyantalepárlás minősége és az olajhozam tekintetében mára világvezető pozíciót vívott ki magának.

Az Esseterre egy folyamatosan növekvő vállalat, amely jelenleg közvetlenül több mint 90 alkalmazottat foglalkoztat teljes munkaidőben: a mérnököket, könyvelőket, logisztikai vezetőket és műszaki szakértőket is beleértve.  Szezonális jelleggel lassan több mint 180 embert lát el munkával. Közvetett módon pedig több száz termesztőt támogat a vele szerződött gazdaságokon keresztül, azok teljes munkaidőben és szezonálisan foglalkoztatott alkalmazottaival és olyan további szakemberekkel egyetemben, mint építészek, mérnökök és kutatók.


Bulgária elsőrangú termesztési körülményeinek és képzett munkaerejének köszönhetően az Esseterre a termékek széles repertoárját kínálja.  Az Esseterre a doTERRA esszenciális olajainak egyik legfőbb előállítója, többek között a levendula, az orvosi citromfű, a cickafark és a borsikafű tekintetében. További közeli termesztőkkel és lepárlókkal is üzleti kapcsolatban áll nagyobb termelési kapacitás esetére.

Bulgária legkorszerűbb GC-MS- és FID-felszereltségű laboratóriuma révén helyszíni adottságaival biztosítja a legjobb minőségű olajok előállítását, miközben teljesen új olajok felhasználhatóságát vizsgálja a doTERRA számára, a kiváló minőségért pedig bónuszokkal jutalmazza a termelőket.

Egy segítő kéz a bolgár fiatalok számára

Az Esseterre Bulgária fiatal generációinak a bevonása mellett is elköteleződött. A doTERRA Healing Hands adományain keresztül az Esseterre egy innovatív, Social Teahouse néven ismert, bulgáriai nonprofit szervezetet támogat. Bulgáriában a rendelkezésre álló erőforrásokhoz képest aránytalanul sok árva szorul segítségre. Sokukról már életük korai szakaszában megfeledkezik az állam, és soha nem is jutnak olyan lehetőségekhez, amelyekkel elkerülhetnék a kétségbeeséstől és nehézségektől terhes mindennapi életet.

A Social Teahouse egy olyan hároméves mentorprogram keretében biztosít képzést és lehetőségeket az állami gondozásból kikerülő fiatalok számára, amely mind a szakmai, mind a személyes készségek építésére hangsúlyt fektet.  A doTERRA Healing Hands pénzügyi hozzájárulással támogatta a Social Teahouse új várnai székhelyének legfőbb infrastrukturális hátteréhez szükséges beszerzéseket és felújítási munkálatokat. A doTERRA Healing Hands a Dobrics környékén működő, helyi árvaházak helyreállítását célzó programokat is támogatja: a mosdóhelyiségek felújításán és egyéb szükségletek kielégítésén keresztül.

A dobricsi Milk Canteen megfizethető étkezést biztosít minden 10 hónapos és 3 éves kor közötti gyermek számára. A doTERRA Healing Hands új és felújított felszerelésekkel, renovált személyzeti mosdókkal és ezentúl a házhoz szállítást is lehetővé tevő új járművel járul hozzá a Milk Canteen jobb működéséhez.

Az Esseterre és a doTERRA Healing Hands más helyi szervezetekkel is együttműködik és más projekteket is támogat Dobricsban és Bulgária-szerte, hogy minél szélesebb körű támogatást biztosítson a helyi közösség számára.

Új fejezet Bulgária történelmében

Bulgária lehetőségekben gazdag ország, a kiteljesedésért folytatott küzdelme során azonban számos kihívással kellett szembenéznie. Bulgária az Európai Unió tagja, ugyanakkor az egyik legalacsonyabb GDP-vel rendelkező tagállamok egyike – a népességének közel a negyede a globális szegénységi küszöbön vagy az alatt él –, és jelenleg világviszonylatban is a népesség legdrasztikusabb csökkenésén esik át. Sajnálatos módon a kivándorlás évente több tucat kisvárost töröl végleg el Bulgária térképéről. A magas halálozási és alacsony születési arányok is meghatározó szempontok az elnéptelenedésben, az ország elhagyásának legfőbb motiváló tényezője azonban mégis a lehetőségek hiánya. Miközben a nemzet férfi és női tagjai külföldön kutatnak munkalehetőségek után, itthon a súlyos strukturális és ipari hanyatlás egyre általánosabb jelenséggé válik. Az EU-s támogatások elosztásának szakértői szerint a tény, hogy egyes régiókat magas koncentrációjú befektetésekkel és erőforrásokkal támogatnak a többi régió kárára, nagyban hozzájárul a lemaradozó infrastruktúra és a fogyatkozó népesség jelenségéhez.

A kommunizmus bukása előtt Bulgária nem csak ipari szempontból volt aktív nemzet, de a világ legkiválóbb esszenciális olajokat kutató, fejlesztő és előállító országainak sorát gyarapította. A kazanlaki Rózsa Intézet és a hozzá hasonló szervezetek híresek voltak a kifinomult és korszerű kutatási módszereikről. A posztkommunista korszakban azonban nem csupán az ipar kezdett bizonytalan lábakon állni, amit a Dobrics-környéki omladozó gyárak is igazolnak, de a Rózsa Intézet sem tudott tovább ellenállni a korrupció egyre komorabb árnyékának, és szépen lassan hervadásnak indult. Az állam irányítása és támogatása nélkül a bulgáriai termesztők nem ültettek többé aromás növényeket, lebontották és eladták a lepárlókat, és helyettük a számottevő kormányzati támogatásokat élvező búzával, napraforgóval és kukoricával vetették be termőföldjeiket. Ettől fogva a nagy volumenű élelmiszer-gazdaság dominálta a kereskedelmi színteret, a független kis termesztők pedig Bulgária letűnt múltjának szereplői maradtak csupán.

Továbbra is adottak azonban bizonyos lehetőségek, amelyekkel segíthetünk Bulgáriának, hogy egy új és teljesen más hangvételű fejezetet nyisson a történelmében. Az ország továbbra is tökéletes mezőgazdasági övezet sok-sok aromás növény termesztésére, az ottani emberek pedig széles körű szaktudással rendelkeznek a témában. Bulgária fekete-tengeri éghajlati zónája a világ egyik legkiválóbb levendula- és orvosicitromfű-termő vidéke. A betakarítási időszakra eső napos és száraz időjárás, valamint az ottani száraz, jó vízelvezetésű, homokos talaj együttesen ideális körülményeket teremtenek ezeknek az aromás növényeknek. Ezért a doTERRA Kelet-Bulgáriát választotta helyszínül egy olyan álomnak a megvalósításához, melynek a célja egy világszínvonalú termelő központ létrehozása a legbecsesebb olajai számára.

Így született meg 2015-ben az Esseterre Bulgaria EOOD elnevezésű bolgár vállalat. Az Esseterre egy termesztést és lepárlást koordináló műveleti központ, melynek székhelye és termelő központja Dobricsban, Bulgária mezőgazdasági övezetének a szívében található. Az Esseterre jelenleg a legnagyobb lepárló Bulgáriában, és a doTERRA Co-Impact Sourcing kölcsönös előnyökön alapuló beszerzési modelljén keresztül viszi tovább az esszenciális olajok iparágának újjáélesztését, ami a fenntartható, sokrétű fejlődés meghatározó hajtóerejévé teszi Bulgáriában.

 

Stratégiai szempontú elhelyezkedés

A műveleti központ Dobricsban való elhelyezése stratégiai döntés volt. Az Esseterre lepárlója központi elhelyezkedésű a levendulát és az orvosi citromfüvet termesztő gazdaságokhoz képest, amelyek ellátják nyersanyaggal, így csökkentve a kockázatokat és eredményezve a lehető legjobb minőségű olajok előállítását. Az orvosi citromfüvet nem szabad hosszabb távolságra szállítani az aratást követően, mivel a növény nagyon sérülékeny, és a betakarítást követően kis idővel meg kell kezdeni a lepárlását. Ezt szem előtt tartva az Esseterre nem takarít be a lepárlótól 50 kilométernél nagyobb távolságra termesztett orvosi citromfüvet. A levendulát ugyancsak legjobb a betakarítástól számított egy napon belül lepárolni.

Egész évben aktív iparág

Az Esseterre kezdetben csak a levendulából és az orvosi citromfűből készülő olaj előállítására összpontosított, a termesztők azonban felkészültek és eltökéltek, hogy ennél jóval többet tegyenek. A lepárló egész évben működik, hogy lehetővé tegye Bulgária bőséges, magas színvonalú aromás növényeinek minél hatékonyabb és optimálisabb felhasználását. Az év azon időszakaiban, amikor a levendula és az orvosi citromfű nem terem, az Esseterre többek között a cickafark és a borsikafű lepárlását helyezi előtérbe. Az Esseterre a közelben elérhető más termesztést és lepárlást végző partnerekkel is üzleti kapcsolatban áll nagyobb termelési kapacitás esetére. Létesítményei maximális hatékonyságú kihasználása érdekében továbbá egész évben zajlik a különféle magvakból, mint a koriandermagból és az édesköményből kinyert olajok, valamint a doTERRA Szomáliföldről és Etiópiából importált tömjén- és mirhagyantájának a lepárlása, beleértve a hidegebb, termesztésre alkalmatlan hónapokat is. 


Bár a doTERRA tulajdonában van, Esseterra valójában egy bolgárok által épített és irányított cég. Szakértő vezetők, lepárlók, termesztők és mérnökök alkotják a csapatot. A kifogástalan iparági készségek mellett az Esseterre csapatát az a közös elköteleződés is jellemzi, amellyel a saját közösségeik életének jótékony formálásán osztoznak. Az Esseterre új beruházásokat hozott a régióba, több tucat helyi termesztővel lépett partnerségre, és még számos további lenne, akik szívesen csatlakoznának az Esseterre küldetéséhez és a doTERRA Co-Impact Sourcing megközelítéséhez. Az Esseterre nem csupán arra kínál lehetőséget a termesztők számára, hogy értékesebb termények révén növeljék jövedelmüket, hanem időre történő kifizetéseket, hosszú távú tisztességes árképzési, termelési és betakarítási támogatást, valamint műszaki tudásmegosztást is kínál.

Egy hagyaték újjáélesztése

Az Esseterre lepárlója egy üres szántóföldekkel és elhagyatott raktárépületekkel övezett ipari város peremén helyezkedik el – ez Bulgária múltjának a hagyatéka, de nem a jövőjének. Az Esseterre nem csupán egy levendulát termesztő és lepárló vállalat. A célja sokkal inkább az, hogy a legjobb minőségű esszenciális olajokat állítsa elő a doTERRA igényei szerint, miközben új életet lehel az ország mezőgazdasági és ipari hagyatékába, egy erősebb jelent és jövőt építve ki a termesztők és közösségeik számára.

 

Illóolaj és egyéb termékek vásárlásához kattints az "Így rendelj terméket" fülre a menüben, segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Regisztrálj törzsvásárlónak és 25% kedvezményt kapsz!

https://www.mydoterra.com/olajkert

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA promóciók 2024. május

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj