doTERRA Petitgrain illóolaj

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

A Petitgrain illóolajat gyakran "levendula férfiaknak" néven emlegetik. Számos hasonló előnyt biztosít, de friss, gyógynövényes aromája népszerű a férfiak és a nők körében egyaránt. A Petitgrain segít más illatokat felerősíteni, így gyakori összetevő a parfüm- és kölniiparban. 

Kísérleti kutatások feltárták, hogy fogyasztáskor a Petitgrain illóolaj:

támogatja a szív- és érrendszert
támogatja az emésztőrendszert
támogatja az immunrendszert
támogatja az idegrendszert
antioxidáns támogatást nyújt
elősegíti az alvást

A Petitgrain illóolaj a keserű narancsfából származik, amelyet régóta használnak a hagyományos egészségügyi gyakorlatokban. Történelmileg a Petitgrain illóolajat tisztítási célokra használták, belsőleg pedig az egészséges immunrendszer és az idegrendszer működésének támogatására. A kialakulóban lévő tudományos bizonyítékok alátámasztják ezeket a hagyományos és egyéb felhasználási módokat. A keserűnarancsfából három illóolaj származik. A Petitgrain a fa leveleiből és gallyaiból, a Neroli illóolajat a virágaiból, a Bitter Orange olajat pedig a gyümölcsök héjának hideg sajtolásával állítják elő.

A Petitgrain széles körben használatos a parfümiparban, a testpermetek, illatszerek, testápolók és kölnik friss, gyógynövényes jegyeit adja, amelyek mind a nők, mind a férfiak körében népszerűek. Azáltal, hogy a doTERRA a Co-Impact Sourcing kezdeményezésünkön keresztül Paraguayból szerzi be a Petitgrain-t, támogatni tudja a szükséges vidéki közösségfejlesztési projekteket, és többféle jövedelmet biztosít a kistermelőknek. Ez a megközelítés gazdaságilag életképes alternatívát nyújt a földek pusztításával szemben, és drámai módon segít megóvni az Atlanti-óceáni esőerdő megmaradt foltjait Paraguay keleti részén.

 

Elsődleges előnyök

  • Belsőleg alkalmazva segíthet az egészséges szív- és érrendszeri és immunrendszeri funkciók támogatásában.
  • Erőteljes belső antioxidáns támogatást nyújt.
  • Belsőleges alkalmazása elősegítheti a pihentető alvást.

 

 


Származási hely: Paraguay

 
 


Növényi rész: levél, gally


Kivonási módszer: vízgőz-desztilláció (nagyjából 2,2 kg ág és levél szükséges 15 ml illóolajhoz)

Aromás leírás: Friss, virágos, enyhén gyógynövényes

 

 

Főbb kémiai összetevők: linalil-acetát, linalool, alfa-terpineol 

A Petitgrain olaj kémiai szerkezete hozzájárul ahhoz a képességéhez, hogy nyugtató és pihentető hatású legyen. A linalil-acetátot és linaloolt tartalmazó illóolajok, mint a Petitgrain, a levendula és a bergamott, relaxáló tulajdonságaikról ismertek. Ezek a kémiai vegyületek hozzájárulnak a nyugodt és békés környezethez, ezért a Petitgrain hasznos lehet a pihentető alvás elősegítésében.

Kiszerelés: 15 ml

Érdekesség: A Petitgrain név egy francia szó, amely "kis szemeket" jelent. Azért kapta ezt a nevet, mert a keserű narancsfa gyümölcse citrusfélékhez képest meglehetősen kicsi - körülbelül akkora, mint egy cseresznye.

A doTERRA paraguayi termelőkkel dolgozik együtt, akik a Petitgrain illóolaj előállításához saját földjükön termesztik, szedik és desztillálják a növényeket.

A Petitgrain olaj a keserű narancsfa leveleiből és gallyaiból származik. Miután a növényi anyagot lepárolták, azt a későbbi lepárlásokhoz szükséges kazánok tüzelőanyagaként vagy mulcsként használják fel. 

Kapcsolódó bejegyzés: a betakarítás folyamata

 

 

 

Használata

  • Párologtatással nyugtató és pihentető illatot biztosít. Jól keveredik más citrusolajokkal, kassziával, fahéjjal, eukaliptusszal, gerániummal és citromfűvel.
  • Belsőleg alkalmazva segít enyhíteni a feszültség érzését, segít megnyugtatni az idegrendszert és elősegíti a pihentető alvást.
  • Lefekvés előtt adj néhány csepp Petitgrain-t levendulával vagy bergamottal együtt a párnákhoz és az ágyneműhöz, hogy élvezd aromás előnyeit. (Adj öt-tíz csepp olajat egy 30 ml-es szórófejes flakonba vízzel. Fújd be más takarókra is a házban, amikor egy hangulatos térre ráférne egy extra adag nyugtató aroma.)
  • Adj egy-két cseppet vízhez vagy gyümölcsléhez, és idd meg, hogy támogassa a szív- és érrendszer, az immunrendszer, az idegrendszer és az emésztőrendszer egészségét.
  • A Petitgrain erőteljes felülettisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Add egy szórófejes flakon vízhez, és használd friss illatú felülettisztítóként.
  • A Petitgrain illóolaj nyugtató tulajdonságai a masszázs során is előnyösek lehetnek. Ha pihentető talpmasszázst szeretnél, hígíts fel néhány csepp Petitgrain olajat doTERRA frakcionált kókuszolajjal, mielőtt a kombinációt a talpadra dörzsölnéd. Ahogy belélegzed a Petitgrain olaj nyugtató illatát és masszírozod a lábad, pillanatok alatt ellazulsz.
  • Más citrusfélék illóolajaihoz hasonlóan a Petitgrain olaj is nagyszerű kiegészítője a forró italoknak. Ha szívesen iszol gyógyteát vagy más forró italokat, fontolj meg néhány csepp Petitgrain olaj hozzáadását, hogy fokozd az ízét. Nemcsak a Petitgrain olaj egyedülálló ízét élvezheted, hanem nyugtató tulajdonságaiból is profitálhatsz.
  • A bőrhibák megjelenésének csökkentése érdekében fontold meg, hogy néhány csepp Petitgrain olajat adj a frakcionált kókuszolajhoz, és alkalmazd a bőrhibákra. Egy új illóolaj helyi alkalmazásakor hasznos lehet egy kis adagot kipróbálni a bőrön, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz-e bőrérzékenységet vagy irritációt. Erősségük miatt az is fontos, hogy az illóolajokat vivőolajjal hígítsuk fel, mielőtt a bőrön használnánk őket, hogy minimalizáljuk a bőrirritációt. 
  • A szervezet rendszereire gyakorolt előnyei mellett a Petitgrain olaj belsőleg fogyasztva antioxidáns támogatást is nyújthat. A Petitgrain olaj antioxidáns előnyeinek kiaknázásához fontold meg egy-két csepp doTERRA zöldségkapszulában történő fogyasztását étrend-kiegészítésként.
  • Szappannal keverve tegyél pár cseppet dörzsi kendőre vagy luffa szivacsra és élvezd a nyugtató illatot zuhanyzás közben.
  • A Petitgrain olajat az aromaterápiában: idegnyugtató/nyugtatószerként használják. A rándulással, húzódással és reumás ízületi gyulladással járó ízületi/izomfájdalom enyhítésére.



Hogyan használd

Párologtatás: Három-négy cseppet használj a választott diffúzorban.

Belső használat: Hígíts fel egy cseppet 1,2 dl folyadékban.

Helyi alkalmazás: Alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsd fel vivőolajjal, hogy minimalizálja a bőr érzékenységét.

Masszázshoz keverj 5 cseppet 10 ml vivőolajjal.

Fürdéshez keverj 5 cseppet 5 ml vivőolajjal.

Parfümözéshez keverj 1 cseppet 10 csepp vivőolajhoz.

 

 

A növényről

A Petitgrain olaj a keserű narancsfából, a Citrus aurantiumból származik. Az eredetileg Dél-Kínából származó keserű narancsfa a 19. században került Paraguayba, és ma már könnyen virágzik a világnak ezen a részén. Vadon nőnek az Atlanti-erdő területén, amikor a spanyol jezsuiták áthozták őket. Sajnos az Atlanti-erdő az erdőirtás miatt elvesztette és folyamatosan elveszíti ökoszisztémájának nagy részét.
Ez azt jelenti, hogy a keserű narancsfák hasznos és környezetbarát erőforrást jelentenek a trópusi erdő fenntartásában, és ugyanakkor nagyobb gazdasági lehetőségeket biztosítanak az ottani elszegényedett közösségeknek. A keserű narancsfa három különböző illóolajat termel. A Petitgrain olajat a fa gallyaiból és leveleiből nyerik, és vízgőzzel desztillálják, hogy frissítő, virágos és gyógynövényes illóolajat nyerjenek belőle. A neroli illóolajat a keserű narancsfa virágaiból nyerik, a keserű narancs illóolaj pedig a gyümölcs héjából származik, méghozzá a gyümölcs kifejlődésének folyamatával. A petitgrain olajat történelmileg hagyományos egészségügyi gyakorlatokban használták, és a 18. század óta a parfümipar népszerű összetevője. 




A beszerzésről

A doTERRA a Petitgrain-t Paraguayból szerzi be a Co-Impact Sourcing kezdeményezés részeként, amelynek célja a vidéki kistermelők támogatása. A közösségfejlesztési projektek támogatásával és a gazdálkodóknak nyújtott méltányos kompenzációval a doTERRA képes felelősségteljesen beszerezni egy olyan kiváló minőségű olajat, amely a felhasználók számára előnyös, ugyanakkor segít fenntartani a paraguayi termelők megélhetését. A Petitgrain olaj Co-Impact Sourcing kezdeményezés nem csak azoknak az életét szolgálja, akik a keserű narancsfákat ültetik, termesztik és szüretelik, hanem környezetbarátabb alternatívát is nyújt a föld más felhasználási módjaival szemben ezen a területen. Azáltal, hogy a doTERRA biztosítja ezt a lehetőséget, hozzájárul a kelet-paraguayi Atlanti-óceáni esőerdő védelméhez.

 

Lepárlás

A vízgőz-desztillációs eljárás egyedülálló Paraguayban. A kistermelők a Citrus aurantium fák gallyait és leveleit gyűjtik össze, gyakorlatilag megmetszik az ágakat, de a fákat érintetlenül hagyják az új növekedéshez. Miután az összes növényi anyagot összegyűjtötték, azonnal egy közeli lepárlóüzembe szállítják. Maga a lepárló fából készül, és a környéken bőségesen megtalálható gazdag vörös földdel kell lezárni. Nedves állapotban agyagszerű az állaga, és tökéletesen alkalmas a lepárló megfelelő lezárására, hogy a levelekből és gallyakból a lehető legtöbb olajat nyerjük ki.

Ezután egy kád vagy hordó víz alatt tüzet gyújtanak. Miután a víz felforrt, a keletkező gőz áthalad a leveleken és gallyakon, és egy gyűjtőcsőben összegyűjti a Petitgrain illóolaj illékony aromás vegyületeit. Ahogy a gőz lehűl és visszasűrűsödik vízzé, az illóolaj könnyen elválasztható a víztől. Onnan megy tesztelésre, palackozásra és a világ minden tájára történő szállításra.

 

 

Olajok, amelyek jól keverednek a Petitgrain olajjal

Citrus illóolajként a Petitgrain olaj jól keveredik más citrus alapú olajokkal, mint például a bergamott vagy a citromfű. Ezenkívül jól keveredik meleg illóolajokkal, például a fahéjkéreg- vagy a kassziaolajjal. A Petitgrain olaj friss, virágos jegyei tökéletes társává teszik az olyan illóolajoknak, mint a muskátli vagy az eukaliptusz. 

Figyelmeztetés

A többi citrusfélékből származó olajjal ellentétben a Petitgrain nem fényérzékeny, és nem lép reakcióba a napfénnyel, miután a bőrre kenjük. Azonban még mindig érzékeny olajnak minősül, és használat előtt az érzékeny csoportoknak hígítani kell. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 

 

 

 



Termékbeszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában