Miért fontos a mikrobiomunk (Dr. Russell Osguthorpe)

Ma a mikrobiom fontosságáról szól! Miért fontos a mikrobiomunk.
A doTERRA orvosi igazgatója, üzeneteket hoz nekünk attól a 38 billió mikrobától, amikkel együtt élünk – a saját mikrobiomunktól! Bemutatjuk az elmúlt évtized kutatási robbanását, ami a mikrobiom egészségre és jólétre gyakorolt hatásait vizsgálja, és azonnal alkalmazható egészségmegőrző stratégiákat is kapsz.
Tartalom:
Kutatások robbanásszerű növekedése a humán mikrobiomról
Mi az a humán mikrobiom?
Több, mint pusztán bél-egészség
Úttörő kutatások a szájüregi mikrobiomról
Jó baktériumok vs rossz baktériumok
Egészséges életmódbeli szokások a mikrobiom sokszínűségének támogatására
Három kulcspont összefoglalva
PB Assist+
Hivatkozások:
Ron Sender, Shai Fuchs, Ron Milo. Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body. bioRxiv 036103
Joshipura KJ, Munoz-Torres FJ, Morou-Bermudez E, et al. Over-the-counter mouthwash use and risk of pre-diabetes/diabetes. Nitric Oxide. 2017 Dec 1;71:14-20.
Preshaw PW. Mouthwash use and risk of diabetes. Br Dent J. 2018 Nov 23;225(10):923-926.
Heiman ML, Greenway FL. A healthy gastrointestinal microbiome is dependent on dietary diversity. Mol Metab. 2016 May;5(5):317–320.
Knezevic J, Starchl C, Berisha AT, et al. Thyroid-Gut-Axis: How Does the Microbiota Influence Thyroid Function? Nutrients. 2020 Jun; 12(6): 1769.
Peeters RP, Visser TJ. Metabolism of Thyroid Hormone. Jan 1 2017.
"- Dr. Osguthorpe, a vezető orvosi igazgatónk most visszavisz minket az „iskolapadba” egy olyan témával kapcsolatban, amiről talán azt gondoljuk, hogy már sokat tudunk, de a legújabb kutatások szerint ennél jóval többről van szó. A mai beszélgetésünk a mikrobiomról szól.
- Hallottunk már róla egy keveset, igaz?
- És lehet, hogy néhányunk úgy érzi, sokat tud erről. De most meg fogod mutatni nekünk, hogy sokkal többről van szó. A legújabb kutatások szerint eddig csak bepillantást kaptunk abba, mennyire fontos ez valójában.
- Az elmúlt húsz évben elképesztő fejlődés történt: ha megnézed a PubMed adatbázist, több mint 20 000 tudományos cikk született a mikrobiomról. Évről évre rengeteg új tanulmány jelenik meg, amelyek folyamatosan bővítik a tudásunkat arról, hogyan hat a mikrobiom az egészségünkre, és hogyan befolyásolja mindazt, amit a jólétünk javításáért teszünk.
- Szuper, kezdjük az alapokkal.
- Rendben.
- Mi az a humán mikrobiom?
- A humán mikrobiom billiókból áll. Úgy becsülik, hogy több mint 70 billió sejt alkotja az emberi testet, de ezeknek csak a fele emberi sejt.
- Azta!
- A többiek mind mikrobák: gombák, baktériumok és baktériumcsoportok különféle típusai. Olyan sok sejt van a testünkben, hogy ha belegondolsz, mi valójában egy hatalmas tutaj vagyunk, amelyen végtelen számú baktérium „utazik”. Ezek létfontosságú szerepet játszanak. Az orvostudomány történetének nagy részében alig foglalkoztunk a mikrobiommal. De az elmúlt 25 évben tudományos eszközöket fejlesztettünk ki, és a megértésünk ugrásszerűen megnőtt. Még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hogy mit is tud valójában nyújtani nekünk a mikrobiom. De ez tényleg egy rendkívüli, láthatatlan szerv. Ez az, amit szeretném, ha mindenki megértene: a mikrobiom egy láthatatlan szerv az emberi testben. Senki sem gondol rá. Senki sem törődik vele igazán. Senki sem méri, hogy vajon hogyan működik. Ha elmész az orvoshoz, ellenőrzik a vesefunkciót, a tüdőfunkciót és sok más szerv működését. De a mikrobiom állapotát soha nem nézik. Az elmúlt húsz évben megtanultuk, hogy ez hiba volt.
- Amikor a mikrobiom szóba kerül, az emberek általában a bél egészségére gondolnak. Te pedig azt mondod, hogy ez sokkal több ennél.
- Igen, sokkal több, mint bél-egészség. Fontos megérteni, hogy a mikrobiomunkban élő organizmusok száma hatalmas, és ezek döntő többsége valóban a bélben található. De a testünk minden nyálkahártyás felszínén élnek mikrobiális közösségek: a szemünkben, a fülünkben, a szánkban, az orrunkban, a bőrünkön, a húgy- és ivarszervekben – és természetesen a bélben. Mindegyik kulcsszerepet játszik az egészségünkben és a jólétünkben, különösen például a veleszületett immunitásban. Csak most kezdjük igazán felfedezni, mennyire fontosak ezek a közösségek, és hogyan hatnak az egészségünkre. Ezek a mikrobák olyan jelentős szerepet töltenek be, amire a legtöbben egyáltalán nem gondolunk. Rengeteg mindent teszünk, hogy megelőzzük a betegségeket és vigyázzunk az egészségünkre, de a mikrobiommal szinte senki nem törődik. Senki nem figyeli, senki nem próbálja segíteni, hogy a lehető legjobban működjön. Pedig ez tényleg egy láthatatlan szervrendszer, amit az orvostörténelem nagy részében elhanyagoltunk.
- És a minap említetted nekem azt a lenyűgöző kutatást, ami a szájvizekről és a szájüregi mikrobiomról szól. Megosztanád egy kicsit?
- Ez az egész téma engem is nagyon „megfogott”, ahogy egyre jobban beleástuk magunkat a mikrobiom világába. Most pedig, hogy készülünk a közelgő konferenciára és az új termékbemutatókra, rengeteget olvastunk erről. Én is sokkal többet olvasok a mikrobákról. Azt hittem, hogy szakértője vagyok a mikrobiomnak, de a doTERRÁ-nál rájöttem, hogy nem követtem annyira szorosan a tudományos irodalmat, mint akkor tettem volna, ha egész pályafutásom során fertőző betegségekkel foglalkozom. A legújabb kutatások, főleg a szájüregi mikrobiomról, egyszerűen lenyűgözőek. Például a szánkban hatalmas mikrobiális közösség él, aminek a működéséről valójában alig tudunk valamit. A fogászatról, fogegészségről tanultunk már ezt-azt, de kiderült valami megdöbbentő. Ha valaki rendszeresen szájvizet használ, akkor a cukor-anyagcseréjében zavarok alakulhatnak ki – 4,5-szer nagyobb eséllyel. Ez engem teljesen megdöbbentett. Fogalmam sem volt róla. Pontosan erről beszélek: ha a bélrendszerre gondolsz és a mikrobiomra, vagy ha a szájra gondolsz, és arra, hogyan befolyásolja más szervrendszerek működését a testben… ki gondolta volna, hogy létezik bél-agy kapcsolat? Vagy hogy ha a szájüregi mikrobiomot szájvízzel megzavarjuk, az hatással lehet arra, ahogyan a szénhidrátokat és a cukrot lebontjuk? Ki hitte volna, hogy egy apró kis mikroba és az anyagcseretermékei, ahogy élnek, befolyásolják azt, ahogy mi magunk élünk? Ezért mondom, hogy a mikrobiom egy láthatatlan szerv.
- És ez nagyon izgalmas, mert különösen fertőző betegségekkel foglalkozó orvosként eddig mindig az volt a kérdés: hogyan tudjuk kiirtani a baktériumokat és a vírusokat? Most pedig arról mesélnél nekünk, hogy valójában mennyire hasznosak is lehetnek? Mert ez sok embernek tényleg szemléletváltás: egész életükben azon voltak, hogy minél többet kiiktassanak, most pedig azt mondod, hogy ezzel akár árthatnak is, és ezek a mikrobák valójában jót tesznek nekünk. Milyen előnyei vannak tehát a mikrobiomnak?
- Nos, korábban már említettem a veleszületett immunitást. Én úgy szeretek gondolni rá, mint egy kertre. A mikrobiomjaink a testünk minden részén olyanok, mint egy kert. Ha gondoskodunk róluk, ők is gondoskodnak rólunk. Ez valójában azt jelenti, hogy a kórokozók, a nem kívánatos mikroorganizmusok sokkal nehezebben tudnak megtelepedni és betegséget okozni, ha a hasznos baktériumaink – a mikrobiom tagjai – már elfoglalják az összes „szobát a szállodában”. Nincs hely a kórokozónak, hogy „leszálljon, megtelepedjen és megfertőzzön”. És ez csak egy példa. Ahogy említettem, a mikrobiomnak hatása van a bél-agy kapcsolatra, hatással van a hormonjainkra, az étvágyunkra, a cukor-anyagcserénkre, a bőrünkre. Elég annyit mondani, hogy ha támogatjuk a mikrobiomunkat abban, hogy jól végezze a dolgát, akkor mi magunk is egészségesebbek leszünk.
- Ez fantasztikus. Nagyon erős ez a kert-hasonlat. És említetted is, hogy ha ápoljuk a kertet, bőségesebb termést hoz, ugye? Egy egészségesebb kertet kapunk. Mik azok a dolgok, amiket az emberek már ma elkezdhetnek, hogy egy egészséges mikrobiomot alakítsanak ki, támogassák a saját mikrobiomjukat?
- Nagyon jó a kérdés, köszönöm. Ez a kutatás nagyon szépen kidolgozott. Javítani lehet a mikrobiom sokféleségét és egészségét teljes értékű, feldolgozatlan ételek fogyasztásával. Sajnos a fejlett világban a táplálkozásunk mintegy 75%-a mindössze 12 növényből és állatfajból származik. Ez egészen megdöbbentő. Ahogy öregszünk, emiatt a tény miatt a mikrobiom sokfélesége egyszerűen beszűkül. Ha tehát szeretnéd, hogy a sokféleség megmaradjon vagy javuljon, egyél teljes értékű ételeket, feldolgozatlan ételeket, aludj jól, mozogj rendszeresen. Ismerős, igaz? Már régóta mondogatom ezeket a dolgokat. De ha megteszed őket, nemcsak az anyagcserédnek lesz haszna, hanem a mikrobiomodnak is – és a mikrobiomod hatással van az anyagcserédre. Ez tehát valóban egyfajta „biohackelés” vagy „biostacking” – egymásra pakolod a hasznos szokásokat, amikor ezeket csinálod. És nem is tudnám jobban megfogalmazni: tudatosnak kell lenned és következetesnek. Ha azt szeretnéd, hogy a mikrobiomod egészséges legyen, erre figyelned kell. A másik dolog, amit tehetsz: szedhetsz olyan probiotikumot, ami tartalmaz prebiotikumot és posztbiotikumot is – ezek segítik a mikrobiom egészségét. Ez olyan, mint amikor naponta megöntözöd a kertet. Ha naponta locsolod, akkor azok a gyümölcsök és zöldségek, amiket szeretnél, szépen nőnek, a gyomok viszont nem. A kórokozóknak nincs helyük „megszállni” a rendszert. Ha gondozod, trágyázod, levegőzteted a kertet, akkor egészséges lesz.
- Imádom ezt a hasonlatot. Most három kulcspontot említettél, amire szeretnék külön rávilágítani. Az első, hogy a mikrobiomunk, ahogy öregszünk…
- …a sokfélesége csökken. Tehát ahogy idősödünk, mi történik? Ezt tényleg megmértük: összehasonlítottunk fiatal felnőtteket és idősebbeket, és azt találtuk, hogy a fajok száma, illetve a sokféleségük aránya egyszerűen csökken az idő múlásával. Ez az egyik olyan tényező, amit valószínűleg az öregedéssel kapcsolunk össze, bár még nem találtunk közvetlen bizonyítékot a pontos kapcsolatra. Én inkább úgy szeretek gondolni a mikrobiom hatására, hogy minden hatása közvetett – nem közvetlen.
- Nagyon jó. Aztán említetted a sokféleséget is – ez hihetetlenül fontos. Ez része annak a „kiszorító” mechanizmusnak, igaz?
- Pontosan. Ezért olyan lényeges, hogy sokféle mikrobiomunk legyen. Ahogy a mondás tartja: a változatosság gyönyörködtet – és ugyanez igaz a mikrobiomra is. Ha egyféle kultúrád van, vagy csak egyetlen domináns mikroba van jelen, akkor ki vagy szolgáltatva annak a gyengeségeinek. De ha egy sokszínű, egészséges közösség él benned és rajtad – baktériumok és gombák együtt –, akkor sokféle kihívással képes leszel megbirkózni.
- Nagyon izgalmas. És a harmadik dolog, amit említettél: hogy van valami, amit naponta is szedhetünk. Hogyan tudjuk ezt megtenni?
- Ezt már sokszor hallottátok tőlem: ha vigyázni akarunk az egészségünkre, tudatosnak és következetesnek kell lennünk. Amikor a mikrobiomunkról van szó, akkor a következőkről beszélünk: alvás, testmozgás, teljes értékű ételek, feldolgozatlan ételek – és probiotikumok. Minden egyes nap. Minden nap. Ez nem olyasmi, amit csak úgy félvállról vehetsz, hogy „majd kipróbálom, kedd van”. Nem. Ennek mindennap meg kell történnie. Különben az elérhető egészségügyi előnyöknek csupán egy töredékét tapasztalod meg.
- És van egy fantasztikus termékünk, amit naponta szedhetsz: a PB Restore, és gyerekeknek a PB Assist Junior.
- Pontosan. És a konferencián sokkal többet fogtok hallani erről. Ezért beszélgetünk most is: hogy felkészítsük az embereket, tanítsuk és lelkesítsük őket arra, ami érkezik. Mi magunk is nagyon izgatottak vagyunk, hogy a konferencián megoszthatjuk, hogyan fejlesztettük tovább és bővítettük ki ezeket az alapelveket, hogy jobbá tegyük az életünket. Ez a fajta termék olyan, mint egy pohár hideg víz egy forró, napos napon. Segíti a növekedést, a biodiverzitást és az egészséget azoknál, akik tudatosan és naponta használják.
- Köszönöm, dr. O., hogy ma itt voltál, és megosztottad velünk a hatalmas tudásodat.
- Ne feledjétek: a nagy változások a mikrobiom szintjén kezdődnek. Ilyen egyszerű."

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!
Barátsággal:

Szabolcs
email: szabolcs.komaromi at gmail.com
Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.
Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.
Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!