Ismerd meg a gazdákat és olajokat, amelyek elhozzák neked a ZenGest emésztést támogató keveréke

Ismerd meg a gazdákat és az olajokat, amelyek a ZenGest emésztést támogató keveréket hozzák el neked. Fedezd fel a ZenGest mögött rejlő hihetetlen utat, a doTERRA illóolaj-keverékét, amely az egészséges emésztést hivatott támogatni. Ez a bejegyzés egy világkörüli utazásra visz, és bemutatja az elkötelezett gazdákat és a fenntartható beszerzési gyakorlatokat, amelyek életre keltik a ZenGest-et. Megismerheted azokat a hatékony olajokat, amelyekből ez a keverék áll, köztük a gyömbért, a koriandert és az édesköményt, valamint azt, hogyan termesztik és desztillálják ezeket Madagaszkáron, Ruandában, Tanzániában és Moldovában. Első kézből hallhatsz történeteket Jackson Ndeyambaje-tól, a doTERRA egyik beszerzési szakértőjétől arról, hogy ez a folyamat milyen hatással van a helyi közösségekre – a fenntartható jövedelemteremtéstől kezdve egészen az oktatási és képzési lehetőségek biztosításáig. Amit megtanulsz: A gyömbér, a koriandermag és az édeskömény eredete és előnyei. Hogyan működik együtt a doTERRA a kisgazdákkal a fenntartható beszerzés érdekében. Az izgalmas desztillációs folyamat, amely a nyers összetevőket tiszta illóolajokká alakítja. Reményteli és inspiráló történetek a ZenGest mögött álló gazdáktól.
"- Ma a ZenGest-ről fogunk beszélni, és csak úgy megkérdezem: mi jut eszedbe, amikor a ZenGest-re gondolsz? Nekem az jut eszembe, bárcsak minden elképzelhető utazásomon nálam lett volna – az ételek, az utcai ételek miatt és minden hasonló helyzetben. Vagy akár egy étkezés után, vagy csak amikor a bélrendszer egészségéről beszélünk.
- De belegondoltál már valaha, hogy milyen olajok alkotják ezt a keveréket? Ma három konkrét olajra fogunk koncentrálni: a gyömbérre, a koriandermagra és az édesköményre. Nagyon izgatott vagyok, hogy többet tudjak meg róluk, és hogy beszélhessek az illóolaj-szakértőnkkel arról, honnan származnak ezek az olajok, és hogyan kerülnek hozzánk. Emellett szeretném hallani a történeteket azokról a gazdákról és emberekről, akik ténylegesen létrehozzák számunkra ezeket az olajokat. Nagyon várom, hogy beszélgethessek ma a szakértőnkkel.
- És látni fogod, hogy minden olajnak megvan a maga története. Ezt fogod felfedezni a mai epizódban. Szóval vágjunk is bele, bontsuk ki ezeket a kérdéseket, és ugorjunk bele egyből az interjúnkba. Szuper, induljunk!
- Jackson, nagyon örülök, hogy találkoztunk, köszönjük, hogy itt vagy velünk ma.
- Nagyon örülök én is a találkozásnak.
- Izgatottak vagyunk, hogy beszélhetünk veled. Személyesen még sosem találkoztunk veled, de sokat hallottunk a nagyszerű munkádról és arról, amit a beszerzési csapatért teszel. Ma a ZenGest-ről fogunk beszélni, és tudjuk, hogy rengeteg különböző olaj van benne, így nyilván nincs időnk mindegyikről szót ejteni. Három fő olajra fogunk összpontosítani, és úgy tudom, ezekkel te elég szorosan foglalkozol. A gyömbérről, a koriandermagról és az édesköményről lesz szó. De mielőtt belemennénk, Jackson, mesélj kicsit arról, mi a pontos beosztásod, mit csinálsz a doTERRA-nál, hol dolgozol, adj egy kis háttérinformációt.
- Nagyon köszönöm. A nevem Jackson Ndeyambaje, és már hat éve dolgozom a doTERRA-nál. Ruandában élek, ami egy kis ország Kelet-Afrikában. A doTERRA beszerzési menedzsereként dolgozom, és felügyelem az afrikai, néhány közel-keleti és kelet-európai országban zajló műveleteket.
- Ez óriási felelősség, lenyűgöző! Nagyon kíváncsian várom, hogy hallhassam a tapasztalataidat ezzel kapcsolatban. Igazából egész nap tudnánk veled beszélgetni, és reméljük, hogy a jövőben is folytatjuk majd. Beszéljünk egy kicsit a gyömbérről. Ahogy én tudom, honnan származik a gyömbér? Ez olyan terület, ami hozzád tartozik, vagy hogyan működik ez pontosan?
- Nagyon jó kérdés. A gyömbért több helyről is beszerezzük. Madagaszkárról, Tanzániából és más ázsiai országokból. Én Madagaszkárért és Tanzániáért felelek.
- Amikor a gyömbérre gondolunk, az emberek általában ezekre a gumós, kicsit furcsán kinéző növényekre gondolnak…gyökerekre. Ez jobb kifejezés. Mesélj egy kicsit arról, hogyan termesztik ezeket a növényeket vagy gyökereket, és hogyan lesz belőlük illóolaj.
- A gyömbér egy nagyon érdekes növény, valóban gyökér. Amikor megérik, kiássák, és a gyökereket veszik ki. Körülbelül kilenc hónapig nő, ebből öt hónapig öntözik, mielőtt beérne és le lehetne aratni. Amikor learatják, megtisztítják és két különböző minőségre osztják. Van az úgynevezett étkezési minőségű gyömbér, ami a legdrágább, és van az alacsonyabb minőségű. Nyilván mi az étkezési minőségűből állítjuk elő az olajat. A különböző minőségeket eltérő áron értékesítik. Ezután következik a desztilláció. A gyökereket feldarabolják, majd körülbelül 12 órán keresztül desztillálják, mire olaj nyerhető ki belőlük. Az olaj kinyerése során sok savasabb maradvány keletkezik, ami nagy odafigyelést igényel, hogy megfelelően kezeljék, és ne okozzanak környezeti károkat. Nagyon érdekes végigkövetni, ahogy a növény elültetésétől a betakarításon és a desztilláción át végül ez a kis üveg olaj előáll.
- Ez elképesztő! Mennyi gyömbérre van szükség például egyetlen üveg illóolaj előállításához?
- Ha jól tudom, körülbelül fél-egy kiló gyömbér kell egy 15 ml-es üveg olajhoz. De a legérdekesebb az a rengeteg munka és gondoskodás, amit a termesztés, az öntözés és az egész folyamat igényel, hogy ennyi gyömbérből olaj készülhessen.
- Van pár kérdésem a gazdákról és a farmokról is – nagyon kíváncsi vagyok, jártál-e valamelyik helyszínen. De előbb: kezdünk valamit a növény föld feletti részével is? Tudom, hogy a gyökeret használjuk, de van egy rész, ami a föld felett nő. Az hasznos számunkra valamilyen formában?
- Őszintén szólva nem hiszem, hogy a növény föld feletti része hasznos lenne, mert amennyire én tudom, a leveleket nem használjuk fel semmire. Tavaly ellátogattam a farmra Tanzániában. A kollégám, Jacob és én körülbelül hat órát autóztunk, hogy eljussunk Tanzániába, majd további négy órát a farmig. Ezek hatalmas farmok voltak, de igazából nem egyetlen farmról van szó: egyes tulajdonosok egy kisebb részt birtokolnak, más gazdák egy másikat. Ez egyfajta szövetkezet, ahol mindannyian gyömbért termesztenek és aztán betakarítják a gyökereket. Ez az, amit mi megkapunk. A legérdekesebb történet az volt, amikor a gazdákkal beszélgetve kifejezték a hálájukat, amiért a doTERRA támogatást nyújtott nekik. A doTERRA és a kenyai partnereink a Healing Hands Alapítványtól származó forrásokat használták fel arra, hogy gyömbérgyűjtő központokat építsenek. Ezek körülbelül 600, kisebb léptékben termelő gazdának segítenek. Most már van egy biztos piacuk, ahol együtt találkozhatnak, tárolhatják a gyömbért ezekben a létesítményekben, és képzéseken is részt vehetnek. Ők nagyon-nagyon boldogok, ha találkoznál velük és hallanád ezeket a történeteket, látnád a mosolyt az arcukon – ez lenyűgöző élmény.
- Olyan jó hallani, hogy van egy közösség, ahol megosztják a tudást, és a doTERRA segíteni tudott nekik ebben. Ez fantasztikus hír, köszönjük, hogy megosztottad velünk. Van még bármi, amit érdemes tudni a gyömbérről?
- Hát, igazából bárcsak mindegyikről ilyen hosszan beszélhetnénk, mert rengeteg folyamat és háttérmunka van mögötte, amit te, Jackson, nap mint nap látsz. De a gyömbér egyszerűen elképesztő, és az is, hogy ennyire erős illatot ad maga a gyökér.
- Igen, valóban lenyűgöző – és nagyon hasznos olaj.
- Egy másik epizódban már beszéltünk a felhasználási módjairól és előnyeiről, és döbbenetes, mennyi mindenre jó a gyömbér. Akkor hogy ne vegyük el túl sok idődet, Jackson, haladjunk hatékonyan tovább. Beszéljünk a koriandermagról.
- Nagyon kíváncsi vagyok a korianderre, mert igazából alig tudok róla valamit. Ma tudtam meg, hogy ugyanabból a növényből származik, mint a friss korianderlevél (cilantro), és ez nagyon izgalmas számomra. Megosztanád velünk a folyamatot? Hogyan történik a betakarítás, a desztilláció, vagy bármilyen más módon, amivel előállítjuk az olajat? Elmondanád nekünk lépésről lépésre?
- Szerencsés voltam, mert tavaly eljutottam Moldovába. Volt velünk egy csoport csodálatos egészségügyi tanácsadónk is, és mindannyian ugyanazt a kérdést tették fel, amit te is. Látni szerették volna, hogyan termesztik és desztillálják ezeket a fantasztikus növényeket. Ahogy mondtad, a koriandermag és a cilantro (korianderzöld) ugyanabból a növényből származik: a cilantro olaj a levelekből, a koriandermag-olaj pedig a növény magjaiból készül. Valaki, aki nem tudja ezt, könnyen összezavarodhat, amikor meghallja a koriandermag és a cilantro kifejezést, mert úgy tűnhet, mintha két teljesen különböző termékről lenne szó, pedig mindkettő ugyanabból a növényből származik. A koriander és a cilantro rövid ideig növő, évelő növény. Két-három hetente újra elvetik őket, majd körülbelül egy hónap múlva betakarítják. Ha koriandermag-olajat akarnak előállítani, a magokat desztillálják, ha pedig cilantro olajat, akkor a leveleket. Az egész folyamat gőzdesztillációval történik, és végül megkapjuk azt a gyönyörű olajat, amit mindannyian használunk és szeretünk, Moldovából.
- Tehát folyamatosan újra vetik?
- Nagyjából a tavaszi időszaktól kezdve.
- És volt lehetőséged ellátogatni ezekre a farmokra vagy találkozni azokkal a gazdákkal, akik nekünk termelik ezt a növényt?
- Igen, jártam náluk, és láthattuk a teljes folyamatot a farmtól a desztillálóüzemig, egészen az első csepp olaj kinyeréséig. Egészen elképesztő volt látni, hogyan működik ez az egész, hogyan profitálnak belőle a gazdák, mi magunk, és a partnereink is.
- Megosztanád velünk, ha eszedbe jut egy-két példa, hogyan profitálnak ebből a gazdák? Nagyon szeretném hallani.
- Persze, több módon is hasznuk van belőle. Először is, amikor a gazdák megtermelik az alapanyagokat és eladják, pénzt keresnek. Ezáltal el tudják küldeni a gyerekeiket iskolába, ételt tudnak tenni az asztalra. Moldova nem Európa leggazdagabb országai közé tartozik, sőt inkább az egyik legszegényebbnek számít. Ezek az emberek szívüket-lelküket beleadják a termék előállításába. A partnerünk bérli a földet, amelyen a növényeket termesztik, így a földtulajdonosok is fenntartható jövedelemhez jutnak. Ez tehát nem egyetlen személynek jelent jövedelemforrást, hanem sok ember részesül belőle, mivel nagy létesítményekről, nagy farmokról van szó. A partnerünk fantasztikus munkát végez, régóta tervezi és szervezi mindezt, és a doTERRA támogatásával meg is tudta valósítani.
- Egészen hihetetlen, amit felépített. Köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk. Annyira jó hallani ilyen történeteket! Minden alkalommal, amikor valakit a csapatodból interjúvolok, izgatott vagyok, hogy ti tényleg személyesen ismeritek a gazdákat, ott vagytok a terepen, és első kézből láthatjátok a farmokat. Ez nagyon lelkesítő.
- Csodálatos látni, tudod, én csak néhány beszerzési partnerünkkel találkoztam eddig, például a konferencián vagy amikor a városunkba jöttek. És lenyűgöző látni az arcukon azt a fényt – nem feltétlenül azért, amit mi teszünk értük, hanem egyszerűen azért, mert annyira jó emberek. Nagyon különleges, hogy együtt dolgozhatsz velük.
- Az a szenvedély, ami bennük van – hihetetlenül lelkesek abban, amit termesztenek és betakarítanak, és ezt olyan izgalmas látni.
- Jackson, javíts ki, ha tévedek, de sok ezek közül a gazdák közül, ha nem is mind, generációk óta végzik ezt a munkát, igaz? Nagyszüleiktől, dédszüleiktől tanulták, és ezek a titkok öröklődtek?
- Igen, ez nem valami új ötlet, új termék vagy új gazda. Ez már régóta létezik. Még ha régen nem is voltak eszközeik a desztilláláshoz, akkor is voltak primitív módszereik olaj készítésére. A partnerünk viszont képes volt létrehozni egy fantasztikus, modern eszközökkel felszerelt létesítményt, amelyben a legjobb minőségű olajat tudják kinyerni ezekből a növényekből, rövidebb idő alatt, mint a régi módszerekkel. Igen, ez a tudás valóban generációról generációra szállt.
- Ez lenyűgöző. Ugorjunk az édesköményre?
- Igen, menjünk az édesköményre.
- Nagyon kíváncsi vagyok rá, mert én például szeretem az édeskömény illatát. Tudom, hogy vannak, akik vagy szeretik, vagy ki nem állhatják, mert elég erős. De honnan szerezzük be az édesköményt, és milyen tapasztalataid voltak ezzel kapcsolatban?
- Az édesköményt is Moldovából szerezzük be. Ugyanaz a partnerünk foglalkozik vele, aki a koriandert is termeszti, valamint muskotály zsályát és más növényeket is. Az édesköményt ott termesztik és desztillálják.
- Ó, nagyszerű! Miközben a korianderről és a létesítményt vezető hölgyről meséltél, fogalmam sem volt, hogy az édeskömény is ott készül. Ez fantasztikus!
- Igen, és nagyon menő, hogy ezek a létesítmények ennyi különböző olaj előállítására alkalmasak.
- Az édeskömény inkább olyan, mint egy konyhakerti növény, de természetesen nagyüzemi módon termesztik, hogy elegendő mennyiségű olajat tudjunk előállítani. Főként Európában termesztik, mert az itteni környezet ideális az édeskömény növekedéséhez. Ez egy zöld, örökzöld növény, amelynek sárga virágai akár 1,8 méter, vagyis kb. hat láb magasra nőnek. Gőzdesztillációval készül az olaj.
- Várj, azt mondtad, hogy a virágok 1,8 méteresre nőnek?
- Igen, maga a növény nő ekkorára.
- Nem is tudtam, hogy virágai is vannak!
- Volt lehetőséged meglátogatni ezt a létesítményt, amiről beszélünk?
- Igen, bejártam ezt a létesítményt. Ez egy vadonatúj, modern felszereléssel működő üzem. Ez az egyik olyan hely, ahol a desztilláló egységek gyakorlatilag mozgathatók. Tehát teherautón hozzák be az alapanyagokat. Az alapanyagot a helyén hagyják, lefedik, majd a csöveket csatlakoztatják, és megkezdődik a desztilláció. Amikor a desztilláció befejeződik, ahelyett hogy kivennék a már feldolgozott alapanyagot, egyszerűen lecsatlakoztatják a csöveket és mindent, aztán jön a teherautó, rácsatlakozik, és elszállítja, majd egy másik tartályt kapcsolnak be.
- Ó, te jó ég, fogalmam sem volt róla! Ez olyan, mint egy hordozható lepárlóüzem? Ez elképesztő. És az illat… érezni lehet ezeket?
- Igen. Már akkor, amikor belépsz a telephelyre, még mielőtt a létesítménybe érnél, megcsap ez a gyönyörű illat. És amikor bent vagy az irodáikban, ott is fantasztikus az illat.
- Hihetetlen. Tudod, már egy-egy üveg illóolajnak is nagyon erős illata van, de el sem tudom képzelni, milyen lehet ott. Biztos tízszer olyan intenzív, igaz?
- Abszolút, és amikor személyesen vagy ott, sokkal többet látsz, mintha csak hallanál vagy olvasnál róla. Ez volt az első alkalom, hogy ott jártam, és így nemcsak a termékeket és képeket láthattam, hanem saját szememmel láttam, hogyan desztillálják, hogyan jön ki az olaj. És nemcsak ezt láttam, hanem azt is, milyen munkát fektetnek bele az ott dolgozó munkások, a gazdák, akikkel beszélgettem, és milyen izgatottak amiatt, hogy ez a létesítmény ott van. Ez egy hatalmas kirakós, ahol minden elemnek megvan a maga szerepe, hogy működjön az egész.
- Ez elképesztő. Olyan jó ezt hallani! Amikor ezeket hallja az ember, rájön, milyen összetett az egész, és milyen fantasztikus folyamat áll mögötte. Szóval, Jackson, ha most visszatérünk a három illóolajhoz, amiről beszéltünk, vagy akár a ZenGest keverék más olajaira is gondolunk, melyik a kedvenc olajod ebből a keverékből?
- Ó, ez igazán jó kérdés. Ha az összes olajra gondolok, egyszerűen lenyűgöző, milyen hatással van az emberek egészségére, hogyan használjuk és alkalmazzuk őket. Nagyon nehéz kiválasztani egyet, és azt mondani, hogy „ez a kedvencem”. Szeretem a gyömbért, ha arra gondolok, milyen előnyei vannak, akkor úgy vagyok vele, hogy igen, a gyömbért választanám. De amikor a korianderre gondolok, és arra, milyen hasznos az egészségünk számára, akkor azt mondom: nem, inkább a koriandert választom. Az édeskömény is ugyanez a kategória. De ha választanom kell, akkor most a koriandert mondanám.
- Szóval a koriander a választásod?
- Igen, egyelőre a koriandert választom, de mindhármat szeretem.
- Nagyon inspirálsz, Jackson. Őszintén szólva én sem vagyok túl jártas a koriander használatában, úgyhogy úgy érzem, ki kell nyitnom azt az üveget és elkezdenem használni. Ez nagyon izgalmas!
- Nagyon köszönjük, Jackson. Paige, van még bármilyen kérdésed Jacksonhoz?
- Nem, csak mosolygok, miközben hallgatom, ahogy mesélsz a farmokról és azokról az emberekről, akik ezeket a fantasztikus termékeket előállítják, amiket mi nap mint nap használunk. Nagyon felemelő beszélgetés volt.
- Nagyon köszönöm, én is hálás vagyok a partnereinknek, akik fantasztikus munkát végeznek, és hálás vagyok a gazdáknak is, akik mindez mögött állnak. Az, hogy ennyi tapasztalatot gyűjthettünk a farmjainkon tett látogatások során, teljesen más nézőpontot adott a munkánkról. Nem tudnánk megtenni, amit teszünk, nélkülük, és ők sem érnék el azt, amit elérnek, nélkülünk. Szóval mindenkinek nagyon hálás vagyok.
- Nagyon szépen megfogalmaztad.
- Ez csodálatos. Jackson, köszönjük az idődet, biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra beszélünk.
...
- Nagyon köszönjük, hogy velünk tartottatok ezen az interjún és az utazáson, ahol a ZenGest olajról tanultunk. Úgy érzem, rengeteget tanultam.
- Abszolút, én is.
- Olyan jó hallani, hogy minden egyes olajnak megvan a maga célja és jelentése, és hogy mindegyik a világ egy adott pontjáról származik. Ez szerintem nagyon izgalmas.
Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!
Barátsággal:

Szabolcs
email: szabolcs.komaromi at gmail.com
Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080
> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.
Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.
Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!