Biokertészeti tippek illóolajokkal

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Tippeket fogok megosztani arról, hogy mit használhatsz a rovarok és kártevők elűzésére a szabadban, hogyan javíthatod a növények egészségét, és mit használhatsz a testedre kertészként, amikor rengeteg időt töltesz kint a napon és a koszban.

Az egyik kedvencem a doTERRA illóolajokkal kapcsolatban az, hogy többcélúak. Néhány illóolajat, amelyekről ebben a cikkben szó lesz, talán már használod őket a jobb alvás, a jobb emésztés vagy a több energia érdekében, most pedig megmutatom, hogyan használhatod őket a kertedben is. 

Pár ok, miért használj illóolajokat a kertedben:

  • Az illóolajokat növényi részekből vonják ki, és gondosan válogatják össze, hogy megőrizzék az olaj hatásos tulajdonságait. 
  • Kerüld a szintetikus növényvédő szereket, gyomirtókat és a talaj szennyezését.
  • Megfelelő használat esetén az illóolajok biztonságos alternatívát nyújtanak a veszélyes szintetikus vegyi anyagokat tartalmazó alternatívákkal szemben. 
  • Más termékekkel ellentétben csak kis mennyiségre van szükség.  


Kerti kártevők 

Kezdjük azzal, hogyan használhatod az illóolajokat a kerti kártevők távoltartására. A legjobb része az illóolajok használatának a kerti kártevők elriasztására az, hogy az illóolajok nem fogják megölni a rovarokat, hanem elriasztják őket.

Az alább felsorolt kártevők mindegyikének elriasztásához adj 5-10 cseppet az egyes kártevők mellett felsorolt illóolajokból egy fél literes szórófejes flakonba, és töltsd fel vízzel. Permetezd bőségesen a növényekre vagy azokra a területekre, ahol a rovarok gyakoriak.

Pókok: Borsmenta, bazsalikom, fahéj, cédrusfa és vadnarancs

Levéltetvek: Bazsalikom, borsmenta és szegfűszeg

Bogarak: Rozmaring, cédrusfa, kakukkfű és borsmenta

Csigák: Cédrusfa és rozmaring

Hernyók: Cédrusfa, borsmenta és vadnarancs

Szúnyogok: Indiai citromfű, cédrusfa, fahéj, szegfűszeg, geránium és vietnámi eukaliptusz.

Hangyák: Rozmaring, vadnarancs, borsmenta és szegfűszeg.

A borsmentaolaj számos felhasználási módja
A borsmenta illóolaj minden otthonban elengedhetetlen. A borsmentaolajat számtalan különböző módon lehet felhasználni, most a kültéri kertészeti célokra való felhasználását fogom tárgyalni.

Rágcsálók elriasztása: Adj néhány csepp borsmentaolajat egy vattakoronghoz, és helyezd a vattakorongot a rágcsálók odúihoz és a kert környékére, hogy távol tartsa a rágcsálókat. A borsmentaolaj nem pusztítja el a rágcsálókat, de megakadályozza őket abban, hogy átvágjanak a kerten.

Hűsítő spray: Túlmelegedtél a napon, és hűtésre vágysz? Adj hozzá borsmentaolajat a spray-palackhoz, és öntsd fel vízzel, hogy frissítő permetet kaphass, mikor kint vagy a tűző napon. Vagy csepegtess néhány csepp borsmentaolajat a tarkódra, hogy lehűtse, ha nem szeretnél a spray-vel bajlódni.

Hangyák elűzése: A borsmenta beltérben használva elriasztja a bosszantó hangyákat a házban, amelyek szeretnek beszivárogni a konyhában lévő összes édes, cukros termékbe.

Általános növényi spray 

Ez a permet segít javítani növényeid egészségét és természetes módon távol tartani a kártevőket. Ezt a permetet leginkább megelőző jelleggel lehet használni a növények egészségének megőrzésére. Akár minden nap befújhatod ezzel a növényeidet, de ha elfelejted, akkor legalább hetente egyszer.

 

A beltéri növények receptje 

Rozmaring 5-10 csepp  

Szegfűszeg 5-10 csepp  

Borsmenta 5-10 csepp  

Add hozzá fél literes spray-palackhoz, és öntsd fel vízzel.

 

A kültéri növények receptje 

Rozmaring 5-10 csepp  

Szegfűszeg 5-10 csepp  

Borsmenta 5-10 csepp  

Teafa 5-10 csepp  

Levendula 5-10 csepp

Add hozzá fél literes spray-palackhoz, és öntsd fel vízzel.

A levendula hozzáadása a kültéri permethez vonzza a természetes beporzókat, a teafa pedig természetes gombaölő, amely távol tartja a gombát a növény leveleiről, különösen a paradicsomnövényekről.

Rovarriasztó és rovarcsípés elleni szer  

A doTERRA egyszerű megoldást kínál a természetes rovarok elleni permetre: TerraShield. A TerraShield a doTERRA rovartávoltartó keveréke. Nagyon szuper az illata :)

Összetevők: ilang ilang virága, tamanu magja, nootka fa, cédrusfa, macskamenta, vietnámi eukaliptusz levele, litsea gyümölcse, vaníliabab abszolútum, óriás tuja

 

 

A TerraShield spray-ként és normál olajként is alkalmazható. Mindkét alkalmazás már előhígított és használatra kész. Permetezz egy keveset a szabaddá tett bőrre vagy a ruhádra. Ha olajat kensz, csak tegyél néhány cseppet a bőrödre, és dörzsöld be. Kis adag sokra megy, szóval ne érezd úgy, hogy sokat kell használnod. 250 csepp van az olajban, így ez sokáig kitart. A TerraShield biztonságos gyermekek, felnőttek és állatok számára. A doTERRA állatorvosi tanácsadó testülettel rendelkezik gyakorló állatorvosokkal, és a TerraShield biztonságosnak bizonyult az állatokon és azok közelében.

Fontos :) sok más rovarirtó spray-vel és rovarriasztóval ellentétben a TerraShieldnek nagyon jó illata van.

A TerraShield turbózásához próbáld ki a citronellát, a indiai citromfüvet vagy a Purifyt.

Ha rovarcsípés történik, adj egy csepp Purify illóolajat közvetlenül a rovarcsípés tetejére. A Purify kifejezetten tisztításra lett kifejlesztve, így a viszketést is mulasztja a bosszantó csípésekből. Használj egy csepp levendulát és Purify-t, hogy nyugtató viszketéscsillapítót alkalmazz bármilyen rovarcsípésre. Az olajokat közvetlenül is alkalmazhatod, de készíthetsz egy viszketés elleni golyós üveget is, amelybe egyenlő mennyiségű csepp levendulát és Purify-t tegyél frakcionált kókuszolajjal.

Kültéri kertészeti olajtippek

A katicabogarak megeszik a kis kerti kártevőket, például a levéltetveket és a takácsatkákat. Készíts katicabogár-csalogató spray-t kapor illóolajjal. A doTERRA nem árul állandóan kapor illóolajat, ezért ha tudsz róla, mindenképp vegyél egy üveggel.

Tudd meg, hogy mi a "társnövény" a zöldségeidhez, és használd az illóolajat a tényleges növény helyett, ha nincs hely több növény ültetésére. Például a paradicsom és a bazsalikom jól együttműködik, hogy erőt adjanak a növekedéshez és a növény ellenálló képességéhez. Öntözd a paradicsomnövényt bazsalikom illóolajos vízzel hasonló eredményekért. Ha többet szeretnél megtudni a társnövények ültetéséről, rengeteg táblázat található az interneten, amelyek további útmutatást adnak ebben a témában, de az alábbiakban egy gyors útmutatót is találsz.

Az állatok nem szeretik a rozmaring illatát. Permetezd a növényeket rozmaringgal, hogy elriaszd őket.

Vonzd be a méheket és más beporzókat a kertjedbe, ha levendula és vadnarancs víz kombinációjával permetezed be a növényeket. Ha nem szeretnéd, hogy beporzók kövessenek, miközben kültéri kertészkedésben vagy, ne viseld ezeket az illóolajokat a testeden, ha tudod, hogy kertészkedni fogsz.  

Társültetés

Sárgarépa - Rozmaring  

Gyümölcsfák - Bazsalikom, Majoránna, Melissa

Saláta - Koriander, Kakukkfű 

Burgonyafélék - Borsmenta, Bazsalikom, Oregánó 

Hagyma - Borsmenta, Fodormenta  

Paprika - Majoránna, Muskátli, Bazsalikom

Paradicsom - Bazsalikom  

Keverj el 3-5 cseppet 7-8 liter meleg vízben, keverd meg és töltsd meg az öntözőkannát a vízzel plusz 1 csésze hideg vízzel, és öntözd meg a növényeket.

 

Egy hosszú nap után, amikor a kezed tiszta kosz, érdemes megtisztítani. Próbáld ki az alábbi receptet, és készítsd el saját kertész kézi szappanod. Ez segít abban, hogy minden porszemet kiszedjen a kezedből és a körmök alól, miközben gyengéden radírozza a kezed.

Kertész kéziszappan

½ csésze fehér cukor
½ csésze kasztíliai szappan
2 evőkanál frakcionált kókuszolaj
1 teáskanál E-vitamin
15 csepp geránium illóolaj

Használat előtt rázd össze. 

 

Ezt követően a doTERRA CorrectX-szel kezelheted a körömágyat. A CorrectX-et teljesen természetes gyógyító kenőcsnek tervezték, amelyet karcolásokra, vágásokra és zúzódásokra lehet alkalmazni. Remek a körömágyakra.

 

 

A napon töltött hosszú órák kiszáríthatják a bőrünket, és néha csak egy kis bőrfrissítésre van szükségünk. Készítsd el az alábbi nyugtató, napozás utáni spray receptjét, és tartsd a hűtőszekrényben egész tavasszal és nyáron, hogy felhasználhasd egy hosszú nap kertészkedéssel, szabadtéri tevékenységekkel vagy a strandon vagy medencében töltött idő után.

doTERRA nyugtató napozás utáni spray

1 csésze Aloe Vera lé
¼ csésze frakcionált kókuszolaj
1 teáskanál E-vitamin olaj
8 csepp levendula illóolaj
8 csepp római kamilla
8 csepp teafaolaj

Szükséges tárgyak

üveg palack

permetező fúvóka 

Használd napozás után. A legjobb eredmény érdekében helyezd az üveget a hűtőszekrénybe. Nem csak leégett bőrre alkalmas.

 

Kerti túlélőkészlet 

Borsmenta - mikor nagyon meleg van

Levendula - mikor túlzásba vitted a napozást

TerraShield - mikor sok a rovar

Purify - mikor meg is csípett

CorrectX - mikor bőrirritáció lép fel

Deep Blue krém - mikor izmaid fáradtak



Pár szó a Deep Blue krémről. A Deep Blue a doTERRA nyugtató keveréke, és kiválóan használható minden kellemetlenség esetén. Nem terheli túl a májat, és nem halmoz fel méreganyagokat a szervezetben. A Deep Blue illóolajkeverék az alábbiakat tartalmazza: kúszó fajdbogyó, kámfor, borsmenta, ylang ylang, olasz szalmagyopár, kék varádics, kék kamilla és illatcserje. A Deep Blue termékek a doTERRA legkeresettebb termékei közé tartoznak. Dörzsölheted a Deep Blue-t a tarkódba, miután egy hosszú nap a számítógép előtt ültél vagy a telefonod nézegetted. A Deep Blue megnyugtatja és lehűti a nyak és a vállak feszült izmait.

Kapható olaj formában és krémként is. Ez a tökéletes termék a napon való egész napos hajolgatás és guggolás után a fájó, fáradt izmok bedörzsölésére.

Remélem, ez a cikk segít abban, hogy kerted szerves, toxinmentes, kártevőmentes és virágzó legyen. :)

A bejegyzés Rigel Smith cikke alapján készült.

fordította © Komáromi Szabolcs

Minden jog fenntartva

 


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA promóciók 2024. május

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal