Lime - zöldcitrom - illóolaj Brazília/Peru

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

A doTERRA zöldcitrom (citrus aurantifolia) esszenciális olajat a zöldcitrom héjából hidegsajtolással nyerik ki, ízként is illatként is frissítő és energizáló hatású. Citrusos, friss ízéért gyakran használják előételekben és italokban. Magas limonén tartalmának köszönhetően biztosítja a szervezetre ható tisztító tulajdonságait és szobai párologtatással segítséget nyújt a levegő tisztításában. Ugyanakkor hatékony és természetes felszíni tisztítószer. A zöldcitrom ismert hangulatemelő, kiegyensúlyozó és energizáló képességeiről. Tisztító hatása és hangulatemelő illata miatt a zöldcitrom gyakran használt arc- és test-tisztítókban.

Származási hely: Brazília és Peru



Növényi rész: zöldcitrom héj (15ml illóolajhoz 1kg héj szükséges)

Kinyerés módja: hidegsajtolás

Aroma jellemzői: citrusos, savanyú, édes

Fő alkotóelemek: limonén, β-pinén, γ-terpinén

Érdekesség

  • Az egykor köznyelvben „limeyként” emlegetett, brit matrózok lime adagokat kaptak, hogy segítsenek a skorbut veszélyének leküzdésében tengeri utaik során.
  • A lime olaj az illatiparban az egyik legtöbbet keresett illóolaj. Zamatos, savanyú és szellősnek leírt illatprofiljával sok illat ízes felső jegyét adja. A lime olajat leggyakrabban könnyű, nyári parfümökben találod meg.
  • Amikor a lime-ot elképzeled nagy eséllyel a klasszikus, ovális alakú zöld citromra gondolsz, amelyet gyümölcslének, vagy héja végett ételdíszítéshez használnak. Amire te gondolsz, az a perzsa lime, világszerte a legszélesebb körben termesztett limefajta. A doTERRA lime illóolaj azonban nem a perzsa lime-ból származik, hanem kisebb, gömb alakú unokatestvéréből: a Key lime-ból. Ez kétfajta citrusféle keresztezése, ezek a papeda és a citron. Ez a hibrid Délkelet-Ázsiából származott, és végül spanyol felfedezők hozták Florida Keys-be, ahol elnyerte nevét.
  • Mint minden citrusolajban, a limonén is a lime illóolaj domináns kémiai alkotóeleme. A limeolaj jelentős koncentrációban tartalmaz gamma-terpinene és béta-pinene-et is, de kémiai összetétele változatos lehet. Valójában a kutatók a limeolajban akár 62 különböző vegyületet azonosítottak, az olaj forrásától függően.
  • Mindenki tudja, hogy a lime citrus kategóriába tartozik, de tudta-e, hogy a citrusfélék, tehát a lime technikailag bogyók? Botanikai szempontból a bogyó egy csonthéj nélküli, magvas gyümölcs, amely egy virágból származik. Ezen meghatározás szerint néhány dolog, amit általában gyümölcsnek vagy zöldségnek nevezünk, botanikailag bogyók, például uborka, paradicsom, sütőtök és banán.
  • Bár a doTERRA limeolaja alapjául szolgáló zöldcitromot Dél-Amerikából szerzik be, valójában India  a világ legnagyobb lime termelője. India termeszti a világ lime-jának mintegy 17 százalékát. A lime az indiai és az ázsiai konyha alapvető eleme, amely jellegzetes zamatos ízt ad számos hagyományos ételhez.
  • A lime jól kombinálható sok más olajjal, köztük a cédrusfa, fekete bors (serkentő illat érdekében) koriander, bazsalikom, levendula, grapefruit és az Ylang Ylang (ragyogó, hívogató aroma érdekében).

 


Hol használd

  • adj néhány csepp zöldcitrom olajat a kedvenc smoothiedhoz vagy italaidhoz.
  • tegyél 3-4 cseppet egy zöldségkapszulába vagy vízbe az egészséges immunrendszer és máj támogatása érdekében
  • adj néhány csepp zöldcitrom olajat a házi készítésű salsa szószhoz extra ízesítésként.
  • adj egy cseppet az arclemosódhoz, vagy a samponodhoz a hatékonyabb tisztítóhatás érdekében.
  • tegyél egy kis zöldcitromot vattapamacsra, a zsírfoltok vagy matricamaradványok eltávolításához
  • tanulás közben lélegezze be zöldcitromot, majd alkalmazd újra a csuklódon mikor vizsgázol
  • kombinálj 1-2 csepp zöldcitromot azonos mennyiségű teafával (Melaleuca) a nyugtató fejbőrmasszázshoz

Hogyan használd

Párologtatás: adj 3-4 cseppet a kedvenc párologtatódba

Ételízesítőként: Hígíts egy cseppet 125 ml folyadékban (pl. fűszeres pácokhoz, paradicsomszószhoz)

Helyileg: 

  • masszázshoz keverj 5 cseppet 10 ml hordozóolajba
  • fürdéshez, keverj 5 cseppet 5 ml hordozóolajba
  • parfümként használva: keverj 1 cseppet 10 csepp hordozóolajba

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. A termék felvitelét követően legalább 12 órán át kerüld a napfényt vagy UV-sugárzást.


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA rendezvények szeptemberben (21. és 28.)

A mikrobiom titkos városa (Alexandra Nitsche és Fernando Guerra)

doTERRA On Guard védelmező keverék

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

Különböző hangulathoz más-más illóolaj (diagram)

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA promóciók 2024. szeptember

Gyermekolajok felnőtt párjai

Gyerekek és esszenciális olajok

Egyéjszakás mézeskalács zab