Szegfűszegolaj útja a termelőtől - hozzád (videó)

Madagaszkár keleti partvidékén tökéletes körülmények vannak a szegfűszegfák termesztéséhez: párás, trópusi idő. A szegfűszeget először az 1900-as évek elején hordozták be Madagaszkárba, és az Indiai-óceán szigetországában gyorsan népszerűvé vált. Madagaszkár keleti partvidékén számos domb található, ami segít megvédeni a szegfűszeg ültetvényeket a ciklonoktól.


Madagaszkár a világ 4. legnagyobb szigete


A környező országokban termesztett szegfűszegfákkal ellentétben a madagaszkári szegfűszegfákat félvad körülmények között termesztik, és csak alkalmi gyomlálást és gondozást igényelnek. A szegfűszegfák nagy része kis foltokban fordul elő (tíz-ötven fa) és gyakran nőnek a kávéfák mellett. Körülbelül három évbe telik, amíg a szegfűszegfa megérik a betakarításhoz.

A doTERRA szegfűszeg olaját a szegfűszeg rügyekből állítják elő, amelyeket általában a kistermelők gyűjtenek be. A betakarítást, amelyet kézzel végeznek, férfiak és nők egyaránt részt vesznek. A doTERRA minőségnek megfelelő olaj a szegfűszegrügyekből származik, amelyek akkor állnak készen a betakarításra, mikor élénk pirossá válnak, közvetlenül virágzásuk előtt. A betakarítás az év őszén történik. A betakarítás után a szegfűszeg rügyeit száradni hagyják a napon, ami elősegíti a jobb minőségű olaj és terméshozamot, ezáltal nagyobb értéket képviselve a kistermelők számára. Szárítás után a szegfűszeg rügyeit lepárlásra a part menti Mananjary városba viszik.
 
szegfűszeg bimbója
 

A doTERRA által megálmodott Co-Impact Sourcing segít az egészségtudatos embereknek biztonságos alternatívákat találni, miközben egész közösségeket felemel és reményt ad nekik a jövőre nézve. A doTERRA azon ígéretének részeként, hogy folyamatosan tiszta, hathatós illóolajokat tegyen lehetővé, a Co-Impact Sourcing garantálja, hogy a doTERRA CPTG minőségű esszenciális olajainak biztosítása már a forrásánál elkezdődik.

...

Az esszenciális olajok iparága mostanra elérte a 10 milliárd dolláros értéket. Túlnyomóan szabályozatlan piac lévén az esszenciálisolaj kereskedelemben burjánzanak a félrevezető termékleírások és a szennyezés.

Sok országban, mint például Madagaszkárban, az esszenciális olajok tisztaságának a vizsgálata önmagában nem elegendő. Elárasztják a piacot a szennyezett olajok, miközben az etikátlan olajkereskedők megtömik a zsebeiket.

Nagyjából 18 törzs él elszórtan a szigeten. Mindannyian madagaszkárinak vallják magukat, de a szokásaik és az életvitelük nagyban eltér. Akik Mananjary városában élnek, az Antambahoaka törzs, Madagaszkár legkisebb törzsének tagjai.

Az óceán Mananjaryban az életet jelenti számukra. Minden szempontból a vízre támaszkodnak, a halászattól és a vadászattól a növénytermesztésig. Egyik oldalról a sós tengervíz, másik oldalról pedig édesvíz veszi körül őket. A legnagyobb mennyiségben exportált termékeik közé tartozik a kávé, a vanília és több esszenciális olajat adó haszonnövény is, köztük a vetiver, a fahéj és a szegfűszeg.

Két nagy exportőr tevékenykedik itt, és számtalan termesztő üzemelteti a saját kis lepárlóit. Csak ebben a térségben több, mint 80 kisebb lepárló működik.

Joseph Claudis hét éve kezdtett el Mananjaryban gazdálkodni. A feleségével, Rosine-nal az esküvőjük után költöztek ide, majd kávé és rizstermesztésbe fogtak.

Joseph Claudis - termelő


Rosine: "Egyszerű az életünk itt, Mananjary külvárosában. Claudis minden reggel megeteti a csirkéket, és szerszámokat készít nekünk, amíg én vizet hozok és reggelit készítek. A legközelebbi rokonok szűk körében élünk és gondoskodunk egymásról. Van egy kisfiunk Claudio, aki hétéves. Mindig azt mondja, hogy orvos szeretne lenni, majd amikor felnő.

Claudio taníttatása nagyon fontos számunkra. Néhány évvel ezelőttig még mindig csak kávét és rizst termesztettünk, de az nem volt elég. Elkezdtünk szegfűszegfákat ültetni, amivel kiegészítettük a jövedelmünket, hogy iskolába küldhessük Claudiót.

Az eladott szegfűszeg fedezi a fiúk taníttatását


Ilyen távol a várostól nincs orvos. Ha valakinek orvoshoz kell mennie, nehéz közlekedési lehetőséget találnia. Abban bízunk, hogy ha Claudio tanulhat, akkor egy nap majd lehetősége lesz, hogy kórházat nyisson a térségben.

A szegfűszegtermesztésből még nem fogunk meggazdagodni, de Claudio oktatását fedezhetjük belőle és félre is tudunk valamennyit tenni a jövőre."

Sok termesztő távol lakik a várostól és nehéz elszállítaniuk a terményüket a piacra, ahol eladhatják. Ez az oka, hogy az utóbbi időben egyre több kereskedő jelent meg Mananjaryban. Olyan emberek, akik egyik termesztőtől a másikig utaznak, felvásárolják a készleteiket, hogy maguk vigyék eladni a piacra.

A közvetítők jelentik a legnagyobb kihívást. Előfordul, hogy egy kereskedő ellátogat egy termesztőhöz, felvásárolja a szegfűszegkészleteit, majd a városi piacon a vételár kétszereséért kínálja őket eladásra. Ha a termesztő nem adja el neki, azt kockáztatja, hogy ráromlik a felhalmozott termény. Így kénytelen belemenni az alkuba.

Egyszerű kémiai eljárások útján a kereskedők még nagyobb hasznot tudnak húzni.

A kereskedők számára rendkívül jövedelmező más anyagokkal szennyezni az esszenciális olajokat. Ez a szegfűszeg esetében is így van. Három olyan része van a növénynek, amelyből olajat lehet kinyerni: a szára, a levele és a bimbója. Mindhárom olaj ugyanazokat a kémiai vegyületeket tartalmazza, de az egyes vegyületek mennyisége olajonként eltérő. A szegfűszeg legkeresettebb kémiai vegyülete az eugenil-acetát, amelyből a legtöbb a szegfűszegbimbóban található. Ezért természetesen a bimbóból nyert esszenciális olaj a legértékesebb. A bimbó a szegfűszeg száránál kétszer, a levelénél pedig négyszer többet ér. Vannak azonban olyan vevők, akiknek nem az olaj kiváló minősége az elsődleges szempont. Ebben az esetben előfordulhat, hogy olcsóbban beszerezhető szegfűszegolaj után néznek. Igazi probléma akkor lesz, ha a vevő mást kap, mint amit kér.

Madagaszkáron szinte alig van kémiai vizsgálatokra alkalmas berendezés. Így a nemzetközi vevők gyakran nem is tudják, hogy beszerzett esszenciális olajok tiszták-e, amíg maguk is le nem tesztelik őket.

A legjobb minőségű szegfűszegolaj kb. 15%-os eugenil-acetát tartalommal rendelkezik. Az olajok számos módon elegyíthetők a nyereség növelése érdekében. Többek között egyszerűen úgy is, hogy a szegfűszegbimbóból és a szárból nyert olajokat vegyítik egymással. Az eugenil-acetát így is könnyen a vevőelvárásainak megfelelő szinten tartható, anélkül, hogy valaha megtudná.

Egy másik módszer, hogy szintetikus eugenil-acetátot adnak közvetlenül a szegfűszeg leveléből vagy szárából nyert olajhoz. Ezzel a módszerrel még korszerű laboratóriumi körülmények között is a szegfűszegbimbó olajának benyomását tudják kelteni. A tiszta és a szintetikus közötti különbség szinte kimutathatatlan.

Természetesen a legtöbb eladó azt állítja, hogy tiszták az olajai és valóban nehéz is lenne az ellenkezőjét rájuk bizonyítani. Annak érdekében, hogy meggyőzzük vevőinket, megbízhatnak az általunk előállított olajokban, esszenciális olajainkat a sziget kevés laborainak egyikébe szállítjuk, Antananarivóba a fővárosunkba. Az ott végzett tesztek nem teljes körűek, de azért biztosítanak egy alapvető kiindulási pontot a vevők számára.

doTERRA központ és laboratórium


Amikor az esszenciális olajok megérkeznek a doTERRA-hoz, elvégzünk egy tesztsorozatot, hogy megerősítsük az olajok tisztaságát. A minőség ellenőrzési laborban részletesen kidolgozott protokoll alapján biztosítjuk a tisztaságot. Az iparág egyik leggyakrabban használt eszköze a GC-MC, amely az olajban fellelhető valamennyi kémiai vegyület azonosítására szolgál. Megmutatja az olaj természetes összetételét, valamint az olyan vegyi anyagokkal való szennyezettség kimutatására is alkalmas, amelyek természetes úton nem kerülnének az olajokba. A GC-MS önmagában azonban még nem elég a tisztaság biztosításához. Ezért végzünk a doTERRA-nál még további teszteket is, amelyek az olajok érzékszervi és fizikai tulajdonságait vizsgálják. Végül pedig arról is meggyőződünk, hogy az olajok biztosan nem tartalmaznak olyan szennyező anyagokat sem, mint a nehézfémek, a rovarirtók és a mikroorganizmusok. Mivel a beszerzést végző csapataink szoros együttműködésben állnak a beszállítóinkkal és a minőség biztosításáról már a forrásnál gondoskodnak, ritkán fordul elő szennyezés.

Világszerte rengeteg termesztő megélhetése függ az olajgyártóktól. Claudis és Rosine azon termesztők százezreit képviseli, akik keményen dolgoznak, hogy biztosítsák gyermekeik oktatását és jövőbeli lehetőségeit. Ők jelentik az esszenciális olajok iparágának lelkét.
 
S íme a végeredmény: CPTG minőségű esszenciális szegfűszeg olaj
doTERRA - szegfűszeg olaj

 
doTERRA termékekkel nem csak a saját egészségedért tehetsz, fejlődő országbeli családok megélhetését is támogatod.
 
Termékrendeléshez írj emailt, vagy messenger üzenetet


Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Törzsvásárlói fiókkal 25% kedvezmény:

Fiók létrehozásához írj üzenetet, vagy kattints az "Így rendelj terméket" fülre.

https://www.mydoterra.com/olajkert
 
A teljes videó magyar felirattal:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA abode - frissítő keverék

doTERRA nap 2024. április 20. (szombat)

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Illóolajok gyerekeknek - doTERRA Kids