Tömjén esszenciális olaj Szomáliából (videó)

Az igazi, 100% tiszta tömjénolaj ritka. Emiatt régen is nagy becsben tartották - elég ha felidézzük, hogy Jézusnak is vittek tömjént a Háromkirályok.

A doTERRA Co-Impact Sourcing programjának keretein belül törekednek mindig kisebb helyi termelőket, embereket támogatni, akiknek ezáltal hosszútávon megoldott a megélhetésük.



David Stirling - doTERRA alapító, ügyvezető: Lenyűgözött ez a hely, azon csodálkoztam hogyan élhet itt bármi is túl. Nagyon meleg van 30+ fok, úgy tűnik, hogy majdhogynem semmiféle növényzet nem él meg itt. A világnak egy igencsak kihívásokkal teli része, Szomália meglehetősen különc és azt ott élőknek igencsak kemény az életük.
 
A tömjénfa Afrikában őshonos

 


Matthew Reid - a beszerzés stratégiai vezetője: Ezekben a régiókban él a lakosság harmada, a tömjénfa gyantát szedők ebből élnek, nincs más bevételi forrásuk. Teljesen ettől függ az életük. Nekünk meg kellett változtatni azt a rendszert, ahogyan működött eddig. Ahogy Dave-vel és Emilyvel először jöttünk erre a területre, láttuk, hogy először helyre kell hozni dolgokat, mert nagyon nagy szükség van rá.


Emily Wright - doTERRA alapító: Reményt hoztunk az embereknek és évek alatt jól látható változások történtek.



Abdillahinak hívnak, ő pedig a fiam Mohamed. Most jöttünk vissza a hegyről, ahol megvizsgáltuk a tömjén fákat. A tömjén gyűjtésből élek. Én már az ötödik generáció vagyok a családban, a felmenőim mind tömjén gyanta gyűjtésből éltek. Nem sok pénzt keresünk ezzel, mivel senki sem fektet pénzt abba, amit csinálunk. Cégek jönnek, megveszik amit termelünk és ennyi, semmi több. Ha fordítanának valamennyit ránk is, akkor sokkal jobb lenne minden.

Matthew Reid: Itt a falusi emberek egyénileg gyűjtik a gyantát, onnan ahol engedélyük van az ott élő törzsektől. Amit szednek a helyi kereskedőknek eladják, akik közel vannak a faluhoz, ők pedig továbbadják a nemzetközi cégeknek a tömjén gyantákat és mindenféle szervezettség nélkül. Az a baj, hogy maguk a gyűjtők nehéz helyzetbe kerülnek, mivel nem tudják mit is ér amit gyűjtenek. Nincs kapcsolatrendszerük, nincs tárgyalóképességük, ki vannak használva, bagóért adják el a gyantát.


0.8 cent kilogrammonkénti áron mentek hatalmas mennyiségek az Emirátusokban, Jemenbe de a begyűjtök át voltak verve a kereskedők által.

David Stirling: Kiiktattuk ezeket a központi szereplőket és egyenesen az emberekhez mentünk el, magukhoz a gyanta begyűjtőkhöz és velük dolgozunk.

Matthew Reid: Egyik nagyszerű eredménye annak, hogy ott vagyunk velük, helyben, hogy egyből láttuk hol lehetne javítani a folyamatokon. Raktárakat és nagy begyűjtőhelyeket építettünk. 
 

Nők ezreit alkalmazzuk akik tisztítják a gyantát, megbizonyosodnak arról, hogy biztonságos az állapotuk és szintén jól vannak fizetve. Ez a szervezettség nagy változást hozott az életükbe és a szedéstől végig fejlesztette az egészet.

 

Tim Valentiner - beszerzési igazgató: A helyi törzsekkel bizalmi kapcsolatokat tudtunk kiépíteni. Megnéztük hogyan is lehet ezt fenntartani amire a kormány is felfigyelt. Hogy hogyan lehet ezeknek a növényeknek hosszú életet biztosítani.

 
Dr. Anjanette DeCarlo - tömjén fenntarthatósági konzulens: Ha a fát túlterhelik és túl sok vágást hoznak létre rajta, vagy ezek a vágások mélyre mennek a törzsben, vagy túl közel a gyökérhez, akkor az a fa pusztulását okozhatja. A doTERRA megkeresett engem ismerve a szaktudásom és felkért, hogy működjek együtt a gyűjtőkkel, hogy ezt hosszú távon is fenntarthatóan végezzék. Stratégiát hoztunk létre, hogy hogyan tudjuk fenntartani a gazdaságot, az emberek életét és a fákat, hogy ezt a ritka csodát el tudjuk juttatni az embereknek.

David Stirling: Felelősségteljesnek érezzük, hogy biztosítsuk a fenntarthatóságot és olyan módon tegyük ezt, ami jó gyűjtőknek és a fáknak is.

Emily Wright: A változás amit elértünk pár év alatt egészen megindító. Látják, hogy ezek a változások pozitív hatással van az életükre. Tudnak erre a bevételi forrásra számítani évről évre, tudnak tervezni és jó pénzt kapnak a tömjénért. Így lehet jó szívvel tovább adni apáról fiúra. Tudják képezni a következő generációt, hogy esély adjon változtatni a körülményeken. Mi is élvezzük ennek a folyamatnak az előnyeit, hogy továbbra is tudjuk használni ezt a csodálatos olajat.

Matthew Reid: Iskoláztatással, gyógyszerellátással, étellel, tisztességes fizetéssel és jobb munkakörülményekkel úgy gondolom egy hosszú távon működőképes rendszert alkottunk.

(A Gyógyító Kezek Alapítvány finanszírozott két bentlakásos iskola építését mind fiúknak és lányoknak (7 és 12 évesek). Ezek az első ilyen jellegű iskolák ezeken a gyanta begyűjtő területeken Szomáliában, mint Cildibir és Oodweyne.
Továbbá a Gyógyító Kezek Alapítvány finanszírozta a Timirshe Puntföldi Egészségügyi Szolgáltató Központot. 2017-ben adták át és elsődleges egészségügyi ellátást biztosít Timirshében, Puntföldön.
A Sanaag Regionális Kórház építése is elkezdődött, ami 1600 négyzetméteren biztosít ezeknek a begyűjtő közösségeknek egészségügyi szolgáltatásokat.)
 
 
A tömjénolaj két változatban kapható:


15ml-es önálló olajként és 10ml-es kókuszolajjal kevert változatban az érzékenyebb bőrűek részére.
 

Mindkettőt megtalálod a webshop-ban, kattints az "Így rendelj terméket" fülre a menüben, segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blogértesítőre az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA nap 2024. április 20. (szombat)

doTERRA sampon és kondicionáló

doTERRA abode - frissítő keverék

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Guaiacwood illóolaj parfüm balzsam

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Esszenciális "parfüm" receptek

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Illóolajok keverésének útmutatója