Illóolajok helyileg történő használata: az alapok

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az illóolajok helyi alkalmazása népszerű és bevált módszer. Az illóolajok használata a bőrön azonban egy kicsit bonyolultabb lehet, mint a szokásos testápoló alkalmazása. Általában ott alkalmazd az illóolajokat, ahol helyi hatásuk miatt szükség van rájuk. Ha például edzés után megnyugtatnád a tested, akkor a Deep Blue olajat a hátadra vagy a lábaid izmaira kennéd. Egy másik ok az olajok helyi alkalmazására az, hogy aromásan megtapasztald őket, mikor az olajat a csuklódra, tenyeredre vagy a füled mögé teszed.

Mielőtt bármilyen olajat vagy keveréket használnál a bőrödön, győződj meg róla, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében követed az alábbi alapvető irányelveket.

Határozd meg, hogy kell-e hígítani. 

Minden doTERRA olaj és keverék három kategóriába sorolható: Tisztán, Hígítva vagy Érzékeny.

A Neat (tisztán) azt jelenti, hogy nem szükséges hígítani, a Dilute (hígítva) azt jelenti, hogy egy olajat mindig hígítani kell mindenki számára, a Sensitive (érzékeny) pedig azt jelenti, hogy érzékeny csoportok számára kell hígítani, beleértve a fiatal vagy érzékeny bőrt.

Ne feledd, hogy az olaj hígítása nem teszi kevésbé hatékonnyá. Kétség esetén még a Neat (tisztán kategóriájú) olajok is hígíthatók a kényelmi szintednek megfelelően. Különösen, mikor először használsz egy olajat, hígítsd fel. A különböző vivőolajokról és hígítási arányokról itt olvashatsz bővebben.

Csak bizonyos területekre alkalmazható.

Az olajok erőssége miatt nem szabad érzékeny területeken használni őket. De sok helyen biztonságosan használhatók: 

1. Arc (hasznos az arcszín és a bőr szépítésére)

2. Homlok, nyak és halánték (célterület a feszültség érzésének kezelésére).

3. A szájpadlás (az érzelmek és a hangulat kiegyensúlyozásának segítésére)

4. A koponyaalap (külső lehetőség az érzelmek és a hangulat támogatására)

5. Has (a főbb emésztőszervek fölött alkalmazva)

6. Mellkas (jó terület a tiszta légzés érzéséhez)

7. A talpak (az érzékenység korlátozására, a lábak megnyugtatására vagy masszázsra. A lábak masszírozása stimulálhatja az idegvégződéseket, és egész testre kiterjedő előnyökkel járhat).

Tudd, mit kell tenned reakció esetén.

Az olajra való reakció ritka, de előfordul. A bőr reakcióját, például az irritációt vagy a fokozott érzékenységet a bőr reakciói alapján lehet megállapítani. Ha új olajat próbálsz ki, mindig végezz egy foltpróbát úgy, hogy egy csepp olajat (forró vagy érzékeny olajok esetén öt-tíz csepp vivőolajjal) teszel az alkarodon lévő bőrfelületre. Figyeld meg ezt a bőrfelületet egy órán keresztül, hogy jelentkezik-e bármilyen reakció, bár a legvalószínűbb, hogy 10 percen belül reagál. Tarts kéznél frakcionált kókuszolajat, hogy reakció esetén azonnal csökkentsd a hatását.

Egyéb biztonsági tippek

Bizonyos illóolajok, különösen a citrusolajok, mint a bergamott, grapefruit, citrom, lime, mandarin, vadnarancs és mások fényérzékeny olajok lehetnek, vagyis olyan olajok, amelyek érzékenyebbé teszik a bőrt az UV-sugárzásra és a leégésre. Ezen olajok alkalmazása után legfeljebb 12 órán keresztül kerüld a közvetlen napfénynek vagy mesterséges UV-sugárzásnak való kitettséget. Ehelyett inkább diffúzióval, belsőleg vagy olyan bőrre használjuk ezeket az olajokat, amely nincs kitéve fénynek. Bölcsen teszed továbbá, ha tisztában vagy az olyan illóolaj-keverékekkel, amelyek fényérzékeny olajokat tartalmaznak.

Különös óvatossággal kell eljárni a "forrónak" minősülő olajokkal is. Ezek közé tartozik a fent említett Dilute (hígítva) kategóriába tartozó összes olaj. Ezeket az olajokat mindig hígítsuk fel, és legyünk tisztában azzal, hogy a bőrön kívül más módon is használhatjuk őket.

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

doTERRA promóciók 2024. május

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal