Kilenc módja a stresszoldásnak


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Szinte már közhelyszerűvé vált - a modern élet gyakran tele van stresszel, és ironikus módon szinte mindenki túl elfoglalt ahhoz, hogy foglalkozzon vele. Könnyű lehet felmenteni, és azt mondani, hogy stressz alatt dolgozunk a legjobban, hogy a stressz remek motiváló tényező. Ez részben igaz; a stressz jó fajtája, az úgynevezett "eustressz" segít megragadni a pillanatot, és felpezsdít bennünket egy kézzelfogható cél elérésére.

A másik oldalról létezik rossz stressz is, az úgynevezett "distressz", amely hosszú távon káros lehet. Amikor a mindennapi életünkben a stressz bármelyik típusával szembesülünk, a szervezetünk a kortizol nevű hormon kiválasztásával válaszol. A kortizol hasznos, hogy segítsen reagálni az átmeneti stresszre, például a határidők okozta stresszre. A tudósok szerint azonban a túl sok kortizol súlygyarapodást, negatív érzelmeket, ízületi panaszokat és egyebeket okozhat.

Sajnos a szorongó érzések és a stresszes helyzetek nem fognak egyszerűen eltűnni. Ez az a pont, ahol a stresszel való foglalkozásunk prioritássá válik. A napi stressz kezelése sok esetben az alábbiakban felsorolt néhány egyszerű és gyors megoldáson múlik. Bár ez a lista nem teljes körű, de kezdetnek segít abban, hogy megtaláljuk, hogyan segíthetünk magunkon. Javasoljuk, hogy válaszd ki a számodra legegyszerűbb megoldásokat, majd gyakorold őket napi szinten, vagy amikor csak szükségét érzed.

1.

Minden helyzetben szánj két percet arra, hogy lélegezz. Itt nem csak arról beszélünk, hogy próbálj meg mélyen ki- és belélegezni, ez a kezdet. Fejleszd ezt az ötletet 4-7-8 légzőgyakorlat segítségével. Csak az orrodon keresztül lélegezz, számolj négyig, amikor mélyen belélegzel, majd számolj hétig, amikor visszatartod a lélegzeted, és számolj nyolcig, amikor kilélegzel. Ismételd meg a gyakorlatot még háromszor. Ez körülbelül két percet vesz igénybe. Ez segíteni fog abban, hogy a testedre koncentrálj, és segít abban, hogy rendszeresen mélyebben lélegezz, anélkül, hogy gondolnod kellene rá.

2.

Igyál gyógyteát. Ha még sosem próbáltad a gyógyteát, akkor most itt az ideje, hogy kipróbáld a stresszoldás érdekében. Az olyan teák, mint a citromfű, borsmenta, kamilla vagy a golgotavirág hasznosak. Illóolajokat is belekeverhetsz a teába - a test és az elme megnyugtatására cseppenthetsz egy csepp illóolajat, például római kamillát, levendulát vagy melissát az olyan gyógyteákba, mint a kamilla. Már a meleg tea fogyasztása is nyugtató és pihentető lehet, és ad egy lökést, amire szükséged van a nap folyamán.

3. 

Menj ki a friss levegőre. Bár ezt könnyebb megtenni, amikor szép az idő, de még ha nem is ideális az időjárás, jó ötlet, hogy legalább néhány percet naponta friss levegőn tartózkodj, és mozgasd meg a tested. A külvilághoz és a természethez való kapcsolódás segíthet újra összpontosítani és jobban érezni magad. Ha ebben a pillanatban nem tudsz kimenni a szabadba, nyúlj a vetiverhez. Az érzelmekre gyakorolt nyugtató és földelő hatása remekül alkalmazható diffúzióval, vagy közvetlenül a tenyeredbe téve és belélegezve.

4.

Mozogj legalább napi 30 percet, a hét öt napján. A testmozgás köztudottan felpörgeti az endorfintermelést, javítja a hangulatot, és segít túllépni a napi ingerültségeken.

5.

Szánj reggel 10 percet a meditációra. A meditáció a jógában kifejezetten arról szól, hogy fizikailag és szellemileg megalapozzuk magunkat, és a tudatosság kitágult állapotába kerüljünk. A meditációt úgy kezdheted el, hogy kiválasztasz egy következetes időpontot és helyet, majd kiválasztasz valamit, amire az adott ülésen koncentrálni szeretnél. (A különböző fókuszpontok közé tartozik például egy hasznos szándék vagy megerősítés, mint például "El vagyok lazulva", a légzés számolása, mint az első pontban, vagy a kedvenc helyed vizualizálása a természetben, és próbálj meg csak arra koncentrálni). Ne csüggedj, ha az elméd elkalandozik, csak fókuszálj vissza a célodra. A meditáció hatását azzal is fokozhatod, ha gyakorlás közben nyugtató olajokat, például tömjént párologtatsz. Sok más módja is van a meditációnak, próbálj ki különböző fajtákat, mielőtt eldöntenéd, hogyan építsd be a mindennapi életedbe.

6. 

Adj magadnak kézmasszázst. A Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban 2008-ban közzétett tanulmány szerint egy ötperces kézmasszázs csökkentheti a stressz-szintet. Ha nem találsz senkit, aki megmasszírozza a kezed, masszírozd meg a saját magad. A mindennapi stressz hatásainak csökkentéséhez tegyél egy csepp ylang ylangot vagy AromaTouch és egy kis frakcionált kókuszolajat a tenyeredbe, és az AromaTouch kéztechnikával lassan masszírozza a kezét.

7.

Alkalmazd a PastTense-t vagy a doTERRA Peace-t. Mivel a PastTense roll-on üvegben kapható, ez a földelő és nyugtató keverék kényelmesen és egyszerűen használható. (A doTERRA Peace szintén kapható roll-on változatban, amely ugyanilyen egyszerű.) Bármelyik keveréket alkalmazhatod a halántékodra, csuklódra vagy a tarkódra olyan alkalmakkor, amikor gyorsan enyhíteni kell a stresszes vagy szorongó érzéseket útközben.

8. 

Gondoskodj arról, hogy eleget aludtál. Dr. David K. Hill, a doTERRA orvosi főtanácsadója ragaszkodik ahhoz, hogy "az elegendő mennyiségű pihenés lehetőséget biztosít a szervezet számára, hogy regenerálódjon a napi tevékenységből, javítsa az energiaszintet és csökkentse a stressz hatásait". Ha jelenleg az elalvással küzdesz, párologtass doTERRA Serenity-t lefekvés előtt kb. 30 perccel, vagy vegyél be doTERRA Serenity Softgels-t.

9.

Hozz létre egy támogató rendszert. Talán ez a legfontosabb tippünk, mert bár nehéz lehet másokhoz fordulni, amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, néha mégis szükség van arra, hogy mások segítségére támaszkodj. Ne próbálj egyedül továbblépni. Még ha a stressz olyan dolog miatt van is, amiről úgy érzed, hogy egyedül kell megoldanod, legalább az, hogy van valaki, aki meghallgat vagy megölel (ami bizonyítottan önmagában is segít a stressz ellen), többet segíthet, mint gondolnád.


Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg