Egyszerű illóolaj helyettesítések

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az illóolajok egyik legnagyobb előnye, hogy felhasználásuk és előnyeik általában átfedik egymást. Ha megnézed a doTERRA kémiai segédletét, könnyen láthatod a különböző olajokat, amelyekben kulcsfontosságú hasonlóságok vannak. Ez egy nagyszerű forrás ahhoz, hogy a kívánt érzelmi vagy fizikai előnyök alapján találj olajokat, amelyeket kipróbálhatsz. Azokban a helyzetekben, amikor nem áll kéznél az általad választott olaj, vagy amikor más aromát szeretnél kipróbálni, megpróbálhatod más olajokkal helyettesíteni néhány a legnépszerűbb olajat és keveréket.

Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy bár az olajok kulcsfontosságú előnyökkel járhatnak, mégis vannak kompromisszumok. Nincs két olaj, amelyik pontosan ugyanolyan lenne. Ezt szem előtt tartva először a fő helyettesítő anyagokat soroltuk fel, de ezt további javaslatok követték a helyettesítésekre vonatkozóan, amelyek más előnyökön alapulnak, amelyeket esetleg el akarsz érni.

 

Levendula: Petitgrain

Alvás és nyugtatás: A levendula a legelterjedtebb alvássegítő illat. Könnyű helyettesítésére próbáld ki a Petitgrain-t, amely szintén nyugtató aromával rendelkezik, kevésbé virágos illattal (a "férfias" levendula becenevet kapta). A levendulához hasonlóan segíthet megnyugtatni az idegrendszert és enyhíteni a feszültség érzését. Talán ezek miatt is segít felkészülni a pihentető alvásra. A nyugtatásra használható egyéb olajok közé tartozik a bergamott, muskotály zsálya és a római kamilla.

Egyéb levendula felhasználások és helyettesítők:

Bőrhibák: rózsa vagy szantálfa olaj
Haj és fejbőr karbantartása: teafa vagy római kamillaolaj

 

Borsmenta: Fodormenta

Emésztés és aroma: Annak ellenére, hogy kémiailag különböznek (a borsmenta főleg mentolt tartalmaz, míg a fodormenta főleg karvon-t), a fodormenta kiválóan helyettesítheti a borsmentát. Enyhébb aromája van, kevésbé érzékenyíti a bőrt, mint a borsmenta, és belsőleg alkalmazva emésztést elősegítő előnyökkel rendelkezik.

Egyéb borsmenta felhasználások és helyettesítők:

Bogárriasztó: arborvitae, citromfű vagy geránium
Energetizáló: édeskömény vagy kapor

 

Citrom: bármelyik citrusféle

Élénkítő és tisztító: A citrusolajok eléggé felcserélhetőek. Bár mindegyik citrusféle különbözik valamilyen módon (a bergamott például nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik), mindegyik egyformán feldobja a hangulatot és tisztítja a szervezetet. A citrusolajok a citromon kívül a következők: Bergamott, vadnarancs, grapefruit, lime és a mandarin. Ha egy csodálatos citrusos illatra vágysz, a Citrus Bliss egy hihetetlen keverék, amit kipróbálhatsz az érzelmi felemelkedés érdekében.

 

Tömjén: Olasz szalmagyopár (Helichrysum)

Helyreállítás: A tömjénnél kevés jobb van az illóolajok érzelmi és fizikai jótékony hatásaihoz. De próbáld ki a Helichrysum olajat, és lehet, hogy meglepődsz. Ez a két olaj sokféleképpen illeszkedik egymáshoz. Mindkettő nagyszerű a bőrödnek, és hasznos a foltoknál. Mindkettő masszírozható a bőrbe a nyugtató enyhülés érdekében. De a leglenyűgözőbb a mindkettő által támogatott testrendszerek listája, nevezetesen az emésztőrendszer, immunrendszer, idegrendszer, légzőrendszer, szív- és érrendszer és a sejtműködés. Végül, mind a tömjén, mind a Helichrysum támogatja a máj egészségét is.

Egyéb tömjén felhasználások és helyettesítő:

Húgyúti funkció: borókabogyó

Foltok: arborvitae, bazsalikom, koriander, ciprus, édeskömény, tömjén, Helichrysum, Salubelle, jázmin, borókabogyó, lime, teafa, melissa, pacsuli vagy wintergreen.

 

Melaleuca (teafa): muskátli

Bőr: A teafa mindenképpen ezek közé tartozik, mivel tisztító és fiatalító hatással van a bőrre. De a geránium is egy álomolaj, amit a hidratáló krémedhez adhatsz. Simító hatással van a bőrre, és segít megőrizni annak egészségét. A hajad számára is rendkívül hasznos, a samponodhoz vagy a kondicionálóhoz adva egészséges, élénk ragyogást kölcsönöz neki. 

Egyéb teafa felhasználások és helyettesítő:

Környezeti fenyegetés: arborvitae, doTERRA Air, szegfűszeg vagy koriander 

Tisztítja a levegőt: Purify, eukaliptusz vagy borókabogyó

 

doTERRA Air: eukaliptusz vagy kardamom 

A tiszta légutak érzése: A doTERRA Air egy népszerű diffúziós lehetőség, amikor a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését kell fenntartani. De ha alternatívához kell fordulnod, mind az eukaliptusz, mind a kardamom jó választás. A kardamom segít fenntartani a légutak egészségét, mivel belsőleg is alkalmazhatod. Bár az eukaliptuszt nem lehet belsőleg bevenni, de helyileg alkalmazva a mellkasra élénkítő gőzzel rendelkezik.

Egyéb doTERRA Air felhasználások és helyettesítő:

Szezonális veszélyek: levendula, citrom, teafa, TriEase lágykapszula, arborvitae

 

ZenGest: Gyömbér 

Emésztés: A ZenGest az Te keveréked, ha alkalmi gyomorpanaszokról és az egészséges gyomor-bélrendszer fenntartásáról van szó. Ha azonban önálló olajokról van szó, a gyömbér is tökéletes ugyanezekre a célokra. Egyszerűen fogalmazva, a gyömbér önmagában is támogathatja az egészséges emésztést, és segíthet a puffadás, a gázok és az alkalmi emésztési zavarok enyhítésében.

Egyéb ZenGest felhasználások és helyettesítő:

Nyugtató masszázs: édeskömény, tömjén, vagy grapefruit

 

doTERRA On Guard: teafa, oregano, vagy kakukkfű

Immunrendszer: A doTERRA On Guard keveréket úgy állították össze, hogy támogassa az immunrendszert. A teafaolaj, oregánó és a kakukkfű mindegyike belsőleg alkalmazva erős előnyöket mutat az immunrendszerre. Ebben az esetben azonban szinte végtelen számú helyettesítést végezhetsz. Egyéb olajok, amelyek szintén támogatják az immunrendszert, a következők: bazsalikom, fekete bors, kardamom, kasszia, koriander, fahéj, szegfűszeg, korianderzöld, édeskömény, tömjén, geránium, helichrysum, borókabogyó, lime, majoránna, melissa, mirha, petitgrain, római kamilla, mandarin, vetiver és vadnarancs.



Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal